Vés al contingut
Catalunya Religió

(Pastoral Obrera de Barcelona) Aquest dijous la delegació diocesana de Barcelona de Pastoral Obrera celebrarà una vetlla de pregària amb motiu del primer de maig. Tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Sant Bernat Calbó de Poblenou. Amb el lema 'Treball decent, la nostra lluita!' faran públic el seu "compromís de transformar la precarietat laboral que patim en un veritable treball decent que humanitza i aixeca la persona en la seva dignitat". A Lleida també estan realitzant diverses activitats conjuntes.

Podeu llegir a continuació el comunicat que ha elaborat el Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya per aquest Dia Internacional dels treballadors i les treballadores:

Manifest Primer de maig de 2015

Març del 2015: l’atur baixa! L’atur baixa a Catalunya, a Andalusia, a la Comunitat Valenciana... a un total de setze comunitats autònomes d’Espanya. Sí, l’atur baixa!

Però ¿què hi ha darrere d’aquest fet? ¿Quants llocs de treball indefinits s’han destruït i han estat substituïts per llocs de treball precaris? Darrere d’aquesta notícia continuen havent-hi més de 4.450.000 persones en atur.

Cada vegada ens trobem més persones excloses del sistema econòmic, d’altres amb unes condicions laborals penoses, i joves que continuen patint una falta angoixant de perspectives. Persones amb treballs més precaris i amb una situació de més vulnerabilitat.

Descobrim que aquesta precarietat laboral cada vegada repercuteix més fortament en les persones, les famílies i la societat. Incertesa, inseguretat i inestabilitat emocional i econòmica que deriva en problemes de salut físics i psicològics. Dependència de la família i entitats socials i caritatives que impedeix fer projectes de vida personals. Dificultats per exercir la funció educativa i de suport de la pròpia família. Creixement de la pobresa, el racisme i la xenofòbia. Dificultat per viure el treball amb plenitud i por a desenvolupar un compromís sindical i organitzatiu pel sentiment d’amenaça constant a perdre la feina.

Ens movem per aquesta realitat que vivim, pels criteris de l’Evangeli i per la convicció que, per voluntat de Déu, els béns de la terra són per a tothom.

Davant la realitat actual, en l’estructura de la qual es troben profundament inserits tants conflictes, causats per l’home, i en la qual els mitjans tècnics –fruit del treball humà– juguen un paper primordial, cal recordar sobretot un principi ensenyat sempre per l’Església. És el principi de la prioritat del “treball” davant del “capital”. (Laborem Exercens 12, papa Joan Pau II)

Així com el manament de “NO matar” estableix un límit clar que assegura el valor de la vida humana, avui hem de dir NO a una economia d’exclusió i de­sigualtat d’ingressos. És una economia que mata. És increïble que no es faci no­tícia quan un vell que es veu obligat a viure al carrer, mor de fred, mentre que una baixada (o caiguda de preus de les accions) de 2 punts a la borsa, sí que aparegui com a titular. (Evangelii Gaudium 53, papa Francesc)

El treball és un dret fonamental, no una almoina. Fent nostra la causa de Jesús, que aixeca la persona humana en la seva dignitat, el treball ha de promoure la humanització i la solidaritat.

Actuem amb esperança. Volem recordar que el que som, és gràcies a molt homes i dones conscients de la seva dignitat obrera, que van aconseguir molts avenços en el terreny laboral, sindical, social i cultural... Com a cristians i cristianes compromesos en el món del treball, estem convençuts que no ens equivocarem mai quan ens posem al costat de les persones que més pateixen l’explotació laboral, la discriminació i l’atur, i volem reafirmar-nos en aquest compromís:

– lluitant per un treball decent i just per a tothom, sense importar el color de la pell, el sexe, la religió o el país d’origen de la persona (Moviment Mundial de Treballadors-es Cristians-es);

prioritzant els drets de les persones que no treballen o ho fan en condicions de precarietat;

no transigint davant la reculada dels drets dels treballadors i treballadores i del tracte abusiu a les persones immigrades;

cercant alternatives al sistema capitalista i consumista, des d’una manera de viure més senzilla, humanitzadora i solidària;

desenvolupant un treball de cons-cienciació que trenqui el silenci, el descoratjament i la desconfiança que es viu i s’accepta com a “normalitat”;

sent una veu crítica, també en el si de l’Església, i veu dels qui no tenen veu promovent la denúncia profètica;

discernint i donant suport a les diferents propostes i mobilitzacions socials i sindicals per fer front a aquest sistema capitalista que empobreix els més febles, trencat la comunió i la solidaritat;

donant suport a la iniciativa de la Renda Garantida Ciutadana, la cam­panya pel repartiment del treball “30 hores/setmanals amb el mateix sala­ri” i el Fòrum d’alternatives a l’atur, la pobresa i la desigualtat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.