Vés al contingut

Actualitat

Santi Martínez sardana Lestonnac

Santi Martínez: "'Lestonnac' és un homenatge a la meva escola en forma de sardana"

VÍCTOR RODRÍGUEZ -CR | Té divuit anys acabats de fer i fa poques setmanes que ha estrenat la seva segona sardana. Santi Martínez Herrero (Barcelona, 2006) és alumne de 2n de batxillerat de l'escola Lestonnac de Barcelona, fundada el 1650 per la Companyia de Maria. Un cop feta la selectivitat i a punt de deixar el centre on ha cursat tots els estudis des de P3, Santi Martínez ha escrit una sardana dedicada a la seva escola per expressar els sentiments cap a una comunitat educativa que aviat deixarà per anar a la Universitat.

Pla Calor

Set parròquies de Barcelona s’incorporen als refugis climàtics promoguts per l’Ajuntament

ACN-CRL'Ajuntament de Barcelona ha posat en funcionament 350 refugis climàtics d'estiu, 120 més que l'any passat. Es tracta d'una de les mesures que el consistori ha activat en el marc del 'Pla Calor 2024', que va començar aquest dissabte i que s'allargarà fins a mitjans de setembre. Com a novetat, el govern municipal ha incorporat a la xarxa de refugis una quarentena de piscines municipals de la ciutat, així com alguns mercats, administracions i espais privats i set parròquies.

lluis-romeu-any-bisbat-vic

El bisbat de Vic inaugura l'Any Romeu

BISBAT DE VIC | Amb motiu del 150è aniversari del naixement del prevere i músic Lluís Romeu i Corominas, el bisbat de Vic presenta, aquest divendres 21 de juny, l’Any Romeu. Romeu fou prevere del bisbat de Vic, compositor, mestre de capella i organista de la catedral. 

El bisbat de Vic inaugura l'Any Romeu

BISBAT DE VIC | Amb motiu del 150è aniversari del naixement del prevere i músic Lluís Romeu i Corominas, el bisbat de Vic present...
150 missioneres Nazaret

Les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret celebren 150 anys d’història

CR | La Basílica de la Sagrada Família de Barcelona ha acollit aquest dissabte a la tarda la Missa d’acció de gràcies pel cent-cinquantè aniversari de la fundació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, congregació fundada a Talarn (Lleida) per sant Josep Manyanet i que avui té nombrosa presència educativa arreu del món.

La casa de Sofia SJD

La Casa de Sofia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona celebra dos anys

SANT JOAN DE DÉU | La Casa de Sofia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona és un centre pioner a Espanya que s’ha consolidat com a alternativa a l’hospitalització convencional, evitant l’ingrés en els casos no necessaris, després d’una estada a l’hospital o per a oferir suport assistencial a pacients en situació de malaltia avançada i final de vida com a alternativa al domicili. 

Com visc el meu temps?
El temps... Des del primer instant de la concepció, el cronòmetre de la vida es posa en marxa amb dues tasques. Primer, sumar. Els segons se succeeixen uns als altres de manera inexorable i s'acumulen els anys. Segon, restar. Els segons, en l...
20 anys diòcesi de Terrassa

Terrassa celebra amb tota la diòcesi els vint anys d’història

GLÒRIA BARRETE -CR | Nombrosos joves esperaven atents, uniformats i espectants a l’entrada de la catedral del Sant Esperit de Terrassa aquest dissabte al matí. “On et posaves tu?”, “hem de dir a la gent que vagi entrant?”, preguntaven alguns d’ells. Eren part del servei d’ordre de l’Eucaristia celebrativa del vintè aniversari de la diòcesi que ha congregat gran part del bisbat de Terrassa i de l’Església catalana. El 15 de juny del 2004, fa exactament vint anys, Joan Pau II a través de la butlla ‘Christifidelium salutem’ erigia la diòcesi de Terrassa.
Jornades OAR bcn

Barcelona organitza unes jornades de reflexió sobre el vincle entre festa, religió i pluralitat cultural

OAR | Les jornades Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona tindran lloc els dies 18, 19 i 20 de juny a la sala d’actes de La Casa dels Entremesos. Consistiran en un seguit de taules rodones, rutes i activitats sobre la diversitat religiosa i les festivitats populars que se celebren a Barcelona.  Les jornades són gratuïtes, però requereixen d'inscripció prèvia. 

Papa G7

El Papa en el G7: "La intel·ligència artificial no és objectiva ni neutral"

VATICAN NEWS | El papa Francesc ha pronunciat aquest divendres el seu discurs durant la sessió conjunta de la cimera del G7 a Borgo Egnazia, Apulia, al sud d'Itàlia, centrat en les oportunitats i els riscos de la intel·ligència artificial. En la seva al·locució, ha demanat adoptar una "sana política" per al bé comú. És el primer Papa que participa en una cimera dels "Grans de la Terra".

Sis seminaristes reben l'ordenació diaconal a la Sagrada Família
ARQUEBISBAT DE BARCELONA | Aquest diumenge 16 de juny sis seminaristes han rebut l'ordenació diaconal a la Sagrada Família. El bisbe auxiliar de Barcelona David Abadías ha conferit l’ordenació a Xavier Campmany, Javier Casals, Santi Claret, Guillem Lisicic, David Lucena i Joan Piñol.
Capellans casats per a una Església en sortida
Continuo amb el tema de la setmana passada. L’Església d’Europa necessita una notable sacsejada i un notable replantejament per remuntar la fe cristiana en aquest continent que és, a hores d’ara...
esperança

Els bisbes parlen de l'esperança

GIEC | Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar de redescobrir l’esperança i caminar amb esperança, així com del Concili Vaticà II, de llavors del Regne, del sagrament de la vida ordinària, de la complementarietat de l’home i la dona, de comunitats acollidores i missioneres, de renovar les comunitats cristianes i de l’acolliment.

Els bisbes parlen de l'esperança

GIEC | Els bisbes de Catalunya centren els seus escrits dominicals a parlar de redescobrir l’esperança i caminar amb esperança, així com del Concili Vatic...
col·legi sant miquel bcn

L’Escola Pia assumeix la titularitat del Col·legi Sant Miquel de Barcelona

ESCOLA PIA | A partir del pròxim 1 de setembre, l’Escola Pia de Catalunya assumirà la titularitat del Col·legi Sant Miquel de Barcelona, situada a la confluència dels carrers Rosselló i Muntaner, al barri de l’Esquerra de l’Eixample. Es tracta de la darrera de les escoles que l’Orde dels Missioners del Sagrat Cor tenen a Espanya, després que fa uns dies traspassessin l’escola de Pontevedra a una altra institució religiosa.

fons accio social 2024

“A la Sagrada Família ara li toca retornar als més vulnerables tota la solidaritat rebuda”

GLÒRIA BARRETE -CR | Amb la voluntat de seguir el desig fundacional descrit a la primera pedra de la Sagrada Família, "fer de l'obra una exaltació de fe i assegurar la caritat", la basílica va anunciar fa nou mesos la creació d'un Fons d'Acció Social. Aquest divendres al matí la nau central de la Sagrada Família ha acollit l'acte de resolució del Fons, amb la presència de totes les entitats beneficiades.

Temps per créixer
(Jaume Duch) Dies i nits necessita la llavor per fer-se arbre o matoll, això és el que suggereix la consideració de les dues paràboles d'avui: el gra de blat, un cop sembrat, va fent el seu camí fins a arribar a l’espiga, i el gra de mostassa, que era ...
premi-joan-gomis-convocatoria

S'obre la convocatòria del premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis

JUSTÍCIA I PAU / CR | La XIX convocatòria del Premi de Periodisme Solidari Memorial Joan Gomis ha obert fins al 19 de juliol. El Memorial és convocat per les següents entitats: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou.

Jaume Clotet

Jaume Clotet: “A Catalunya portem dècades amb un discurs ‘antiesglésia’”

GLÒRIA BARRETE -CR | El periodista i escriptor Jaume Clotet fa mesos que és un dels autors més venuts a casa nostra en ficció catalana. Amb el seu darrer llibre La germandat de l'àngel caigut va guanyar el Premi Josep Pla 2024. Una obra que el mateix Clotet defineix com un "thriller religiós, bíblic, amb tocs fantàstics, també d'aventures i acció". Catalunya Religió ha conversat amb ell sobre el llibre i sobre alguns dels temes de fons que apareixen en el llibre i del qual Clotet n'ha fet bandera al llarg dels anys.

papa francesc

El papa Francesc posa sobre la taula el seu paper com a primat

CR/ VATICAN NEWS | El Dicasteri per a la Promoció de la Unitat dels Cristians ha presentat avui un document crucial titulat "El Bisbe de Roma: Primacia i sinodalitat en els diàlegs ecumènics i en les respostes a l'encíclica Ut unum sint". Aquest text aprovat pel papa Francesc torna a posar sobre la taula el tema de la primacia del papat, el paper dels bisbes de Roma com a referència de la resta d'Esglésies cristianes.

espai Sert catedral Vic

La catedral de Vic estrena un espai dedicat al pintor Josep Maria Sert que combina obra original i elements multimèdia

ACN | La catedral de Vic ha dedicat una zona del temple a l'obra i figura de Josep Maria Sert. Es tracta del conegut com a Espai Sert, que s'inaugurarà aquest divendres, i que combina obra original de l'artista amb elements multimèdia. L'objectiu és explicar els diferents projectes que l'artista va fer per al temple vigatà i el vincle que hi va establir. 

David MacMillan

Les tres lliçons per a la vida del nou doctor honoris causa de la URL, David W. MacMillan

URL | David W. MacMillan, premi Nobel de química 2021 i professor del Departament de Química de la Universitat de Princeton (New Jersey, EUA), ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat Ramon Llull (URL) a petició de la Universitat Química de Sarrià. MacMillan, durant el seu discurs d’agraïment, ha ofert tres màximes per a la vida.

agenda

/ Curs
Barcelona
Espais d’espiritualitat. Paisatges i xarxes religioses a la Mediterrània medieval i moderna
/ Conferència
Barcelona
Migrants, una realitat a la llum de la fe, amb Santiago Agrelo
/ Jornada
Barcelona
Les religiositats populars a Barcelona (I)
/ Trobada
Tarragona
Presentació del projecte de voluntariat per la llengua a Tarragona
Com visc el meu temps?
El temps... Des del primer instant de la concepció, el cronòmetre de la vida es posa en marxa amb dues tasques. Primer, sumar. Els segons se succeeixen uns als altres de manera inexorable i s'acumulen els anys. Segon, restar. Els segons, en l...
Capellans casats per a una Església en sortida
Continuo amb el tema de la setmana passada. L’Església d’Europa necessita una notable sacsejada i un notable replantejament per remuntar la fe cristiana en aquest continent que és, a hores d’ara...
Jürgen Moltmann: una teología ecológica
Me encontré varias veces en Tubinga con el célebre teólogo Moltmann, nacido en Hamburgo en 1926, profesor de la universidad eclesiástica de Wuppertal; de 1963 a 1967 fue profesor de teología sistemática en la...
'Desterrats per ordre de Carles III'
Aquest és el títol de l’última obra de l’amic Francesc Joan Monjo, doctor en Història Moderna i especialista en història de l’Església en la monarquia catòlica, sobretot de la Companyia de Jesús durant els segles m...
El cedre majestuós
Comentari a la primera lectura del diumenge 11é durant l’any. B Llegim a la primera lectura d’aquest diumenge un text del profeta Ezequiel (Ez 17, 22-24). El profeta anà a l’exili de Babilònia l’any 597 aC. Entre els exiliats tingué la crida, al país...
No estic sola
La setmana passada vaig anar a buscar a la meva biblioteca, un dels meus llibres preferits des de la meva adolescència, ja que volia recuperar una lectura concreta per compartir-la amb un bon amic que ha d'estar uns dies hospitalitzat.
Historias para vivir
A todos nos gusta escuchar y contar historias. En la memoria conservamos historias fantásticas y maravillosas que nos hacen soñar. A partir de esta experiencia gozosa de leer y explicar historias, el autor propone una manera de leer la Biblia: ex...
El testimoni al segle XXI
El papa Francesc ha posat recentment de relleu el paper del testimoni dins de la transmissió del missatge cristià.
La Nina i la icona de Crist
De tot el que vivim, què perdura en nosaltres, quins són els valors pels quals sostenen el nostre sentit de viure? I viure en plenitud amb tot allò que ens fa créixer com persones que aspiren a donar el millor que tenen, descob...
Com visc el meu temps?
El temps... Des del primer instant de la concepció, el cronòmetre de la vida es posa en marxa amb dues tasques. Primer, sumar. Els segons se succeeixen uns als altres de manera inexorable i s'acumulen els anys. Segon, restar. Els segons, en l...
Capellans casats per a una Església en sortida
Continuo amb el tema de la setmana passada. L’Església d’Europa necessita una notable sacsejada i un notable replantejament per remuntar la fe cristiana en aquest continent que és, a hores d’ara...
'Desterrats per ordre de Carles III'
Aquest és el títol de l’última obra de l’amic Francesc Joan Monjo, doctor en Història Moderna i especialista en història de l’Església en la monarquia catòlica, sobretot de la Companyia de Jesús durant els segles m...
No estic sola
La setmana passada vaig anar a buscar a la meva biblioteca, un dels meus llibres preferits des de la meva adolescència, ja que volia recuperar una lectura concreta per compartir-la amb un bon amic que ha d'estar uns dies hospitalitzat.
El testimoni al segle XXI
El papa Francesc ha posat recentment de relleu el paper del testimoni dins de la transmissió del missatge cristià.
La Nina i la icona de Crist
De tot el que vivim, què perdura en nosaltres, quins són els valors pels quals sostenen el nostre sentit de viure? I viure en plenitud amb tot allò que ens fa créixer com persones que aspiren a donar el millor que tenen, descob...
L'amor conjugal com a llar "ecològica" dels infants
Els passats dies 25-26 de maig, l’Església ha celebrat la I Jornada mundial de la infància, instituïda pel Papa Francesc, amb la qual vol revifar en tothom l’esperança en el futur per ...
L’afectació real de la Sagrada Família
Ja em perdonaran, però si algun dia tinc un pis en un edifici afectat per un pla urbanístic i especulo amb la possibilitat que aquest pla no s’executi mai o vaig suposant que ja s’ho trobaran els meus hereus i ...
La vertadera compassió
Per tal de despertar la vertadera compassió, és essencial reconèixer la veritat del sofriment. Només reconeixent el propi sofriment serem capaços de comprendre i copsar el sofriment dels altres.
Les cures familiars: donar-se als altres
RAFAEL RUIZ | La cura dels altres, l’estimació al germà i l’acompanyament són obres pròpies dels cristians, si bé no exclusives. De fet, l’Evangeli ens convida de manera clara a vetllar per les persone...
Em reconec en tu
Molts cops, a partir de la nostra adolescència, ens enfrontem amb les visions dels nostres pares i avis que ens semblen errònies i totalment contràries als nostres pensaments o formes. Llavors, com tothom bé sap, la conseqüència principal és una mena d’e...
Renau, Čapek i el potus
En la mort dels savis hi ha un aiguabarreig d’agraïment i de dolença. Ens fa dibuixar un somriure als llavis d’admiració per tanta bondat regalada i ens retorna al dubte de quins deixebles continuaran la seva feina. En el cas d’en Jesús Ren...
Perifèries existencials
El Papa Francesc a l'Evangelii Gaudium exposa com és l'hora de començar nous recorreguts eclesiàstics i evangèlics i anima també a “sortir de la pròpia comoditat i atrevir-se a arribar a totes les perifèries que necessiten la llum de l'Evan...
Ressuscitar
Aquest any, en començar la Setmana Santa, diumenge de Rams em va cridar l’atenció la contínua referència dels textos als nostres pecats. Personalment, em disposava a mirar i a seguir Jesús de Natzaret en els seus darrers dies aquí a la terra i la litúrgia seguia a...
Fins aviat bisbe Toni
Trucada entrant. A la pantalla apareix qui em truca, ‘bisbe Toni’. Després d’una breu conversa per felicitar-me el sant a casa em miren astorats. - T’ha trucat un bisbe? - Sí, el Toni. Ai, clar, sí que és bisbe! - Però quin bisbe Toni? - Ui, e...
Jürgen Moltmann: una teología ecológica
Me encontré varias veces en Tubinga con el célebre teólogo Moltmann, nacido en Hamburgo en 1926, profesor de la universidad eclesiástica de Wuppertal; de 1963 a 1967 fue profesor de teología sistemática en la...
Sobre la necessitat de tenir fe
Caterina Albert advertia en els seus Drames Rurals que "no han de tenir por de veure tota mena de coses, sinó de no saber-les veure". És, verament, una d’aquelles sentències que queden esculpides en la ment del lector i que,...
Patriarca d'Occident
Segons la nova edició de l'Annuario Pontificio, el papa ha recuperat, entre els títols, qualificats d'històrics, el títol de patriarca d'Occident, un títol que Benet XVI, l'any 2006, havia retirat. Com és sabut, en el primer concili de Constantin...
L'Evangeli és una narració
Fet i fet, el cristianisme es basa en una narració. La bona nova de l’Evangeli no és explicada de forma teòrica sinó narrativa.
Un Abat que estimava les persones
El títol de l’article defineix la manera de ser i de fer de l’abat Josep Alegre, mort recentment a 83 anys. Un mestre espiritual que va ser abat de Poblet durant disset anys, quan va substituir l’abat Maur Esteve l’any 1...
Joan Lahosa, el pintor de Prat de Comte
Una imatge bruna, un pastor amb un sarró, una cova on s’hi refugiaven els transeünts de la pluja i del fred, una font que “xorra” sense aturar-se, un riu encaixonat entre cingles, un santuari construït pels p...
Ratzinger, profesor antes que papa
Como el anterior papa Benedicto XV, el recién fallecido Benedicto XVI fue pontífice entre dos gigantes, entre Juan Pablo II y el actual Papa, Francisco. Además, como me escribe un amigo, desde Granada, y con razón a mí...
El meu pessebre
He fet el pessebre, com cada any. Aquest any l’he fet amb figures grans. Fer el pessebre és, almenys per mi, un acte amarat de fe. El faig com els cristians ortodoxos pinten les icones: amb una profunda convicció teològica. Tot el pessebre expressa les mev...
El llegat que rebem i el que deixem
Fa poc temps que he fet el testament a cal notari. Abans, ja n’havia fet dos o tres a mà, perquè m’ho demanaven els companys de comunitat. Ningú no en podia esperar cap fortuna, però era qüestió de deixar les coses c...
El cedre majestuós
Comentari a la primera lectura del diumenge 11é durant l’any. B Llegim a la primera lectura d’aquest diumenge un text del profeta Ezequiel (Ez 17, 22-24). El profeta anà a l’exili de Babilònia l’any 597 aC. Entre els exiliats tingué la crida, al país...
Historias para vivir
A todos nos gusta escuchar y contar historias. En la memoria conservamos historias fantásticas y maravillosas que nos hacen soñar. A partir de esta experiencia gozosa de leer y explicar historias, el autor propone una manera de leer la Biblia: ex...
S’obre el XVIIè Concurs Fotogràfic del Programa FEAC
S’ha obert ja la recepció de fotografies pel XVIIè Concurs Fotogràfic del Programa Família-Escola, Acció Compartida (FEAC), que compta amb el patrocini de l’editorial Santillana. Est...
L'amor pastoral del prevere
En els dos Pòrtics anteriors hem parlat de l’amor fidel i de l’amor gratuït. Ho fèiem a propòsit del fonament que sustenta la vida del prevere. El qui dedica la seva vida al servei de Déu i de la humanitat, especialment dels més pet...
La fe, una opinió?
Diumenge XXIII de durant l’any Barcelona, 6 de setembre de 2020 No resulta gens fàcil saber què està passant en la consciència religiosa de les persones. Encara que convivim en la mateixa societat i ens trobem diàriament en la llar, en el treball o e...
La nostra veu és molt important. Fem-la novament manifesta
En pocs dies hem demanat la participació de la comunitat educativa, i d’altres persones del seu entorn, en el procés d’al·legacions als decrets. Primer per al de Programa...

podcasts

monogràfics