Vés al contingut
2 Catalunya Religió dc. 27/04/2022

(ACN/CR) El Parlament ha aprovat aquest dimecres a la tarda la creació d’una comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església. La proposta registrada per ERC, la CUP i els Comuns finalment ha rebut també el suport del PSC, JxCat i Cs. Vox i el PP han votat en contra i el diputat del PSC-Units Ramon Espadaler s'ha abstingut.

La proposta inicial dels tres grups parlamentaris que l’han impulsat té per objectiu "esclarir l'abast de la pederàstia dins l'Església catòlica" per "conèixer la veritat" i "depurar responsabilitats". JxCat i PSC han presentat dues esmenes diferents per sumar-se a la proposta. Junts afegia a tots els apartats de la resolució que la investigació fos “en l’àmbit de l’Església catòlica, així com en l’escolar, l’esportiu i de lleure, i qualsevol altre àmbit”. Els socialistes, també afegien aquesta esmena i suprimien la referència als membres de l’Església com a únic objectiu de la investigació.

Finalment, l’acord que ha permès l’aprovació a la cambra, manté que l’objectiu principal està centrat en “els casos de violència sexual contra menors denunciats i de l’abast del fenomen de la pederàstia a l’Església”, però que “es completarà amb l’estudi d’aquells casos produïts en altres àmbits”. Això inclou “l’escolar, l’esportiu, l’àmbit del lleure i l’àmbit familiar, sobretot que no comptin amb col·laboració per assumir responsabilitats i reparar les víctimes”.

En el debat parlamentari, els partits que han votat a favor de la proposta han coincidit a dir que la creació de la comissió d'investigació és un "pas important" per les víctimes. Per defensar les esmenes incorporades, la diputada del Comuns Jéssica González, ha sostingut que “no dilueixen l’objecte principal de la proposta”, focalitzada en l’Església catòlica. Des d'aquest partit ja s'havia promogut una iniciativa semblant l'anterior legislatura que no ser aprovada. 

"És una comissió pionera a l'Estat que vol fer un exercici de veritat, justícia i reparació", ha afegit la diputada González i ha celebrat que la comissió sigui una "nova fita" en la "lluita contra la impunitat dels agressors sexuals" i ha destacat que Catalunya sigui la primera comunitat autònoma de l'Estat on es posi en marxa un òrgan parlamentari per abordar-ho.

La diputada de la CUP-NCG Dolors Sabater ha recalcat que la comissió no pretén "atacar ni perseguir la tasca religiosa", sinó que vol "assenyalar l'Església catòlica com a estructura de poder". Així mateix, ha lamentat que la institució "hagi estat protegida per l'Estat".

La diputada d'ERC Raquel Sans ha apuntat que la comissió és un "acte de justícia, de reparació i de no repetició" i ha opinat que els casos de pederàstia són un fenomen "greu" que no es poden "menystenir" des de les institucions.

Des de JxCat, David Saldoni ha celebrat que es posi en marxa un òrgan d'investigació. "Almenys aquí no ens fan por les comissions d'investigació", fent referència al 'Catalangate'.

Pel PSC, la comissió ha de servir per "posar l'interès de l'infant de manera central en les polítiques de protecció", segons ha dit el diputat Raúl Moreno.

Per part de Ciutadans, Nacho Martín Blanco ha demanat que l'òrgan "serveixi per posar el focus" en la pederàstia i ha assegurat que el seu grup parlamentari "vetllarà" perquè "no es converteixi en un aquelarre contra l'Església catòlica".

Vox i el PPC han votat en contra. El diputat de Vox Manuel Jesús Acosta ha assegurat que el text que s'ha votat al parlament desprèn "sectarisme anticatòlic". Des dels populars, Alejandro Fernández ha opinat que els casos de pederàstia els hauria d'investigar el Defensor del Poble.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.