Vés al contingut

notícies relacionades

natura-sagrada-presentacio

“La natura ens parla del Creador”

CR | Possiblement no hi ha res més ancestral ni universal que la relació entre natura i transcendència. Un concepte compartit aquest dimecres en la presentació a la Llibreria Claret de Barcelona del llibre Natura Sagrada. Deu converses. És un recull de converses amb persones de diverses tradicions religioses que han editat Josep Gordi i la periodista Laura Mor i que sorgeix de la sèrie d’entrevistes amb el mateix nom publicades a Catalunya Religió.

claret-natura-sagrada

Claret publica les converses de la col·lecció ‘Natura sagrada’ de Catalunya Religió

ROGER VILACLARA –CR | La col·lecció d'articles ‘Natura sagrada’ de Catalunya Religió ja es pot llegir d'una tirada al nou llibre que l'Editorial Claret ha publicat juntament amb Justícia i Pau. Es tracta d'un recull de les converses que Josep Gordi, col·laborador del portal, ha tingut enmig de la natura amb persones de diferents tradicions religioses.
rams-vegetals-setmana-santa

Quins simbolismes amaguen els vegetals de Setmana Santa?

JOSEP GORDI –CR | Entrats ja a la Setmana Santa, ens trobem en un dels moments més importants del calendari litúrgic catòlic. En aquests dies sants, podem observar com el món vegetal que sempre ens acompanya, és ben present a les celebracions tant físicament com simbòlicament. Les palmes, les oliveres o el llorer són exemples de vegetals que es fan molt presents durant aquesta setmana. Però, quin simbolisme amaguen aquests elements naturals?

fira-santa-llucia

Quin simbolisme hi ha darrere els ornaments vegetals de Nadal?

JOSEP GORDI –CR | Si passegem per la Fira de Santa Llúcia de Barcelona o per qualsevol dels mercats de Nadal que s’instal·len a les places de moltes ciutats i pobles europeus, observarem un gran nombre d’elements vegetals que es venen com a ornaments nadalencs. Però, quin simbolisme tenen totes aquestes plantes? Per què hi ha aquest lligam entre vegetals i la festa cristiana de Nadal? 

Claustre del Monestir de Pedralbes, a Barcelona.

El claustre del monestir de Pedralbes, un temple femení

(Josep Gordi –CR) Caminar pel claustre del monestir de Pedralbes és endinsar-nos en una història on les dones són les protagonistes. La primera i la principal és la reina Elisenda de Montcada, que va ser la darrera esposa del rei Jaume II d’Aragó. Quan es van casar ella tenia 30 anys, el rei 55 i varen instal·lar-se al Palau Reial de Barcelona. Us proposem un nou santuari urbà per descobrir.

El foc destructor i la geografia sagrada

(Josep Gordi –CR) Aquesta setmana s’han complert les pitjors previsions i la calor extrema a més a més de la baixa humitat han provocat que els incendis forestals s’estenguessin per diferents punts de la geografia catalana.

El foc que en ocasions és renovador, purificador i, fins i tot, festiu, tal com succeeix en els solsticis d’hivern i d’estiu, pot tornar-se massa sovint en un element devastador, destructor.

El claustre de la Catedral de Barcelona, un oasi de verdor i calma

(Josep Gordi –CR) A les ciutats, no tot és brogit, soroll o presses, també existeixen espais de veneració, de contemplació de la natura, de silenci, de contacte amb l’intangible i l’essencial. Aquests indrets els podríem anomenar “santuaris urbans”. Amb el claustre de la catedral de Barcelona iniciem una col·lecció de reportatges que volen reivindicar els racons de pau i recolliment que existeixen a molts espais urbans.

Caminar per un bosc sagrat. La fageda d’en Jordà

(Josep Gordi –CR) Qui no coneix la fageda d’en Jordà? Cada any, quan arriben la primavera o la tardor ens en fa memòria algun mitja de comunicació i ens convida a visitar-la. Vet aquí una nova descoberta de la col·lecció Santuaris naturals que publiquem a Catalunya Religió.

recull de notícies

Veure la fe

monogràfics

MONOGRÀFIC