Vés al contingut

notícies relacionades

Claustre del Monestir de Pedralbes, a Barcelona.

El claustre del monestir de Pedralbes, un temple femení

(Josep Gordi –CR) Caminar pel claustre del monestir de Pedralbes és endinsar-nos en una història on les dones són les protagonistes. La primera i la principal és la reina Elisenda de Montcada, que va ser la darrera esposa del rei Jaume II d’Aragó. Quan es van casar ella tenia 30 anys, el rei 55 i varen instal·lar-se al Palau Reial de Barcelona. Us proposem un nou santuari urbà per descobrir.

El foc destructor i la geografia sagrada

(Josep Gordi –CR) Aquesta setmana s’han complert les pitjors previsions i la calor extrema a més a més de la baixa humitat han provocat que els incendis forestals s’estenguessin per diferents punts de la geografia catalana. El foc que en ocasions és renovador, purificador i, fins i tot, festiu, tal com succeeix en els solsticis d’hivern i d’estiu, pot tornar-se massa sovint en un element devastador, destructor.

El claustre de la Catedral de Barcelona, un oasi de verdor i calma

(Josep Gordi –CR) A les ciutats, no tot és brogit, soroll o presses, també existeixen espais de veneració, de contemplació de la natura, de silenci, de contacte amb l’intangible i l’essencial. Aquests indrets els podríem anomenar “santuaris urbans”. Amb el claustre de la catedral de Barcelona iniciem una col·lecció de reportatges que volen reivindicar els racons de pau i recolliment que existeixen a molts espais urbans.

Caminar per un bosc sagrat. La fageda d’en Jordà

(Josep Gordi –CR) Qui no coneix la fageda d’en Jordà? Cada any, quan arriben la primavera o la tardor ens en fa memòria algun mitja de comunicació i ens convida a visitar-la. Vet aquí una nova descoberta de la col·lecció Santuaris naturals que publiquem a Catalunya Religió.

L’ermita de la Damunt: primeres passes de Verdaguer com a poeta i religiós

(Josep Gordi –CR) Per visitar aquesta ermita cal arribar fins la bonica Folgueroles, a la comarca d’Osona. El camí més ràpid és agafar la carretera C-25 i prendre la sortida de Calldetenes. A la que sortim de l’autovia ja ens apareixen indicadors per arribar a Folgueroles, que queda a només un parell de quilòmetres. És recomanable aparcar a l’avinguda de l’Atlàntida per tal d’entrar caminant pel carrer major i visitar, a l’inici o al final, la Casa Museu Verdaguer que obre de dimarts a diumenge de les 10 a les 14 hores.

La Moixina, temple d’aigua, arbres i saviesa

(Josep Gordi –CR) En moltes ocasions la bellesa apareix i ens colpeja dins de l’ànima. Posem per cas que tot passejant ens embadalim amb el moviment d’una fulla senzilla de faig, pollancre, roure... que es desplaça lànguidament per un rec, si arribem davant d’un plàcid i recòndit estanyol i ens fixem amb un grup d’ànecs coll verd que es desplacen airosament i en un ordre perfecte per damunt d’una aigua coberta de llenties d’aigua que li atorga una verdor densa o, si en aixecar la mirada sentim el cant d’un gaig remorós dalt d’un arbre...

La vall de Núria, terra de verges trobades i pastors

(Josep Gordi –CR) Per arribar a aquest santuari natural podem utilitzar el transport públic, és a dir, el tren fins a Ribes de Freser i després el cremallera que ens portarà a Queralbs. Tot just baixem del tren a Ribes de Freser de ben segur que notarem la frescor de la muntanya. Només cal canviar d’andana i ja podem enfilar-nos al cremallera que ens ha dur a Queralbs.

Gallifa, el santuari de l’ecologia

(Josep Gordi –CR) De la mà del bon amic Joan Vallhonrat que és un gran coneixedor del medi rural del Vallès i un bon gestor forestal, hem visitat el Santuari de Gallifa. Una nova descoberta dins la col·lecció d'articles sobre santuaris naturals que publiquem a Catalunya Religió.

recull de notícies

Veure la fe

monogràfics

MONOGRÀFIC