Vés al contingut

notícies relacionades

mont

El santuari de la Mare de Déu del Mont, un símbol d'història i literatura

JOSEP GORDI –CR | El santuari de la Mare de Déu del Mont s'alça en la partió de l'Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany, i és un punt de trobada per a un conjunt de pobles dels voltants que mantenen la tradició de pujar-hi en romeria. Actualment, hi ha 26 pobles de les comarques gironines que mantenen la tradició de pujar-hi, entre els mesos de maig i octubre.
santa-maria-tallo

Santa Maria de Talló, un santuari en una veritable cruïlla de camins

Josep Gordi –CR | Al bell mig de la plana ceretana s’aixeca l’església de Santa Maria de Talló, que també l’anomenen la catedral de la Cerdanya i que a finals del vuit-cents es va convertir en el santuari de Talló. Està documentada des del segle X i fou un dels centres espirituals d’aquesta terra. 

Santuari de la Mare de Déu de la Muntanya, protectora de ramats i pastors

(Josep Gordi –CR) Des de temps molt reculats, un gran nombre de muntanyes atresoren valors espirituals. Per aquest motiu, al peu o al bell mig d’un vessant, s’hi han construït santuaris i temples que atreuen pelegrins. Pelegrins que van a pregar o senzillament vilatans propers, que s’hi reuneixen en un aplec i fan festa tot recordant la seva història i canten els goigs dedicats als sants o les verges de les ermites.

Caminar per un bosc sagrat. La fageda d’en Jordà

(Josep Gordi –CR) Qui no coneix la fageda d’en Jordà? Cada any, quan arriben la primavera o la tardor ens en fa memòria algun mitja de comunicació i ens convida a visitar-la. Vet aquí una nova descoberta de la col·lecció Santuaris naturals que publiquem a Catalunya Religió.

Santa Maria de Castell-llebre, l’espiritualitat del romànic

(Josep Gordi –CR) A Catalunya hi ha centenars d’esglésies i ermites romàniques, moltes d’elles a les Serres Pirinenques. Totes tenen un particular encant i bellesa, però l’església de Santa Maria de Castell-llebre, a l’Alt Urgell, és especial i ho és tant per la seva situació damunt d’una cinglera com per la seva senzillesa i simplicitat. Aquesta és la nostra destinació per conèixer un nou santuari natural dins la col·lecció d’articles que publiquem a Catalunya Religió.

L’ermita de la Damunt: primeres passes de Verdaguer com a poeta i religiós

(Josep Gordi –CR) Per visitar aquesta ermita cal arribar fins la bonica Folgueroles, a la comarca d’Osona. El camí més ràpid és agafar la carretera C-25 i prendre la sortida de Calldetenes. A la que sortim de l’autovia ja ens apareixen indicadors per arribar a Folgueroles, que queda a només un parell de quilòmetres. És recomanable aparcar a l’avinguda de l’Atlàntida per tal d’entrar caminant pel carrer major i visitar, a l’inici o al final, la Casa Museu Verdaguer que obre de dimarts a diumenge de les 10 a les 14 hores.

La Moixina, temple d’aigua, arbres i saviesa

(Josep Gordi –CR) En moltes ocasions la bellesa apareix i ens colpeja dins de l’ànima. Posem per cas que tot passejant ens embadalim amb el moviment d’una fulla senzilla de faig, pollancre, roure... que es desplaça lànguidament per un rec, si arribem davant d’un plàcid i recòndit estanyol i ens fixem amb un grup d’ànecs coll verd que es desplacen airosament i en un ordre perfecte per damunt d’una aigua coberta de llenties d’aigua que li atorga una verdor densa o, si en aixecar la mirada sentim el cant d’un gaig remorós dalt d’un arbre...

Veure la fe