Vés al contingut

notícies relacionades

santa-maria-tallo

Santa Maria de Talló, un santuari en una veritable cruïlla de camins

Josep Gordi –CR | Al bell mig de la plana ceretana s’aixeca l’església de Santa Maria de Talló, que també l’anomenen la catedral de la Cerdanya i que a finals del vuit-cents es va convertir en el santuari de Talló. Està documentada des del segle X i fou un dels centres espirituals d’aquesta terra. 

Santuari de la Mare de Déu de la Muntanya, protectora de ramats i pastors

(Josep Gordi –CR) Des de temps molt reculats, un gran nombre de muntanyes atresoren valors espirituals. Per aquest motiu, al peu o al bell mig d’un vessant, s’hi han construït santuaris i temples que atreuen pelegrins. Pelegrins que van a pregar o senzillament vilatans propers, que s’hi reuneixen en un aplec i fan festa tot recordant la seva història i canten els goigs dedicats als sants o les verges de les ermites.

Santa Maria de Castell-llebre, l’espiritualitat del romànic

(Josep Gordi –CR) A Catalunya hi ha centenars d’esglésies i ermites romàniques, moltes d’elles a les Serres Pirinenques. Totes tenen un particular encant i bellesa, però l’església de Santa Maria de Castell-llebre, a l’Alt Urgell, és especial i ho és tant per la seva situació damunt d’una cinglera com per la seva senzillesa i simplicitat. Aquesta és la nostra destinació per conèixer un nou santuari natural dins la col·lecció d’articles que publiquem a Catalunya Religió.

La vall de Núria, terra de verges trobades i pastors

(Josep Gordi –CR) Per arribar a aquest santuari natural podem utilitzar el transport públic, és a dir, el tren fins a Ribes de Freser i després el cremallera que ens portarà a Queralbs. Tot just baixem del tren a Ribes de Freser de ben segur que notarem la frescor de la muntanya. Només cal canviar d’andana i ja podem enfilar-nos al cremallera que ens ha dur a Queralbs.

El santuari de l’Eremo delle Carceri, darrera les passes de sant Francesc d’Assís

(Josep Gordi –CR) Un dels santuaris naturals més impactants d’Itàlia, tant pel que fa a la seva bellesa com per la seva càrrega espiritual és l’espai anomenat: Eremo delle Carceri. En italià carceri significa retir. Per tant, ho podem traduir com el lloc de retir dels eremites. La història d’aquest indret comença l’any 1225 quan sant Francesc d’Assís aconsegueix el permís per a ell i els altres germans franciscans per poder retirar-se a meditar isoladament en aquest espai.

L’abadia cistercenca de Lerins a l’illa del silenci

(Josep Gordi –CR) A uns vint minuts en vaixell de la ciutat francesa de Cannes apareix l’illa de Sant Honorat que és propietat de la comunitat cistercenca que hi viu i que pren el nom del bisbe d’Arles que hi fundà el primer monestir en el segle V quan estava deshabitada.

San Romedio, l’eremita que va domesticar un os

(Josep Gordi –CR) Al cor de la província italiana del Trentino, al bell mig d’un estret congost i rodejat de densos i alts boscos d’avets, pins i faigs s’aixeca un santuari. Hi pelegrinen milers d’italians i alemanys per donar gràcies o, simplement, per curiositat vers un santuari on la natura i l’espiritualitat s’uneixen espectacularment. Una nova descoberta de la col·lecció d’articles sobre santuaris naturals.

La Santa Bauma, on Maria Magdalena es retira a pregar

(Josep Gordi –CR) Hi ha espais, com algunes boscúries, coves o balmes, que abans d’anar-hi generen unes notables expectatives. Normalment perquè algú te n’ha parlat amb anterioritat o potser perquè n’has llegit o vist algun reportatge. Aquest és el cas del forest i de la cova de la Santa Bauma, dels quals, per diverses fonts, coneixem de la seva espiritualitat, monumentalitat i bellesa.

Veure la fe