Vés al contingut
Catalunya Religió
claret-natura-sagrada
Presentació del llibre 'Natura sagrada' aquest dijous a Mollet | Maria-Mercè Bruguera.

roger vilaclara –cr La col·lecció d'articles ‘Natura sagrada’ de Catalunya Religió ja es pot llegir d'una tirada al nou llibre que l'Editorial Claret ha publicat juntament amb Justícia i Pau. Es tracta d'un recull de les converses que Josep Gordi, col·laborador del portal, ha tingut enmig de la natura amb persones de diferents tradicions religioses. La també col·laboradora de Catalunya Religió i exdirectora del portal Laura Mor, qui va impulsar l'inici de la sèrie d'articles, assegura que les converses són una manera d'insistir en “la responsabilitat de tenir cura de la casa comuna”. El llibre s'ha presentat aquest dijous a Mollet.

Natura sagrada. Deu converses comparteix el testimoni de deu persones de diferents tradicions espirituals que parlen de la seva vivència amb la natura, i de les relacions entre la naturalesa i l’espiritualitat.

La publicació neix d'una conversa entre Josep Gordi i Laura Mor. L'objectiu era parlar amb persones de diferents tradicions espirituals que tinguessin un especial vincle espiritual amb la natura. La primera, amb el monjo de Montserrat Ramon Ribera-Mariné, va tenir lloc la tardor del 2019 i va publicar-se a Catalunya Religió el desembre del mateix any. Van fer-se quinze entrevistes, però el llibre només en recull deu.

El llibre vol ser una invitació a viure “la natura en plenitud”. Gordi assegura que les converses faran reflexionar el lector sobre “el que ens uneix a tots”. Parla de la natura i de com relacionar-se amb ella. “És la nostra casa, no només perquè hi vivim sinó perquè nosaltres també som natura”, hi afegeix. Per a ell, el més important és que, independentment de la fe de cadascú o de la manca d'ella, “la naturalesa ens interessa i ens preocupa”.

De fet, totes les tradicions espirituals actualment “s'acosten i es preocupen per la natura”. Una idea heretada dels pobles indígenes que creien que tota la natura era sagrada. "La paraula natura no existia en aquell moment, es parlava de la gran mare o d'algun altre mot més fraternal", explica Gordi.

“Entrar en contacte amb els arbres, els rius i LES MUNTANYES els ajuda a alimentar la fe”

Per a Laura Mor, el recopilatori d'escrits i experiències de Gordi és una manera de descobrir “una mateixa música de fons”. “Malgrat la diversitat de perfils tots tenen una relació amb la natura i tots ells alimenten la seva espiritualitat en aquest espai”, diu. Assegura que, per a molts dels protagonistes de les converses, “entrar en contacte amb els arbres, els rius i les muntanyes els ajuda a alimentar la fe".

La col·laboradora de Catalunya Religió subratlla que el llibre és una manera de seguir insistint en “la responsabilitat de tenir cura de la casa comuna“. “En un moment en què la tecnologia sembla la solució de tots els mals, potser convé una nova consciència que valori les petites coses i ens faci caminar cap a la senzillesa”, diu.

A l'epíleg del llibre, Justícia i Pau recorda que “posar rostre als ideals retorna l’esperança”. “És possible un món nou perquè ja s’està realitzant de forma concreta”, hi afegeixen. I és que les deu converses que recull el llibre fan veure la dimensió d’unitat entre tots els éssers vius i “el do de la creació i la necessitat de construir societats més habitables, des d’una espiritualitat ecosocial”.

Viure la natura com a unitat

Josep Gordi és doctor en Geografia i al llarg de quasi trenta anys ha estat professor de geografia física a la Universitat de Girona; també va ser degà de la Facultat de Lletres. Fa temps que va prendre consciència que la natura s’ha de viure com una unitat. D’aquesta nova òptica neixen les seves darreres publicacions: Natura i espiritualitat a Catalunya (2013), Sant Francesc, Verdaguer i la natura (2019), Tocats per la Natura (2020) i Banys de bosc (2022).

Laura Mor és periodista especialitzada en religió. Actualment, treballa a l’equip de comunicació de la Fundació Vedruna Catalunya Educació i col·labora amb Catalunya Religió. S’ha format en Comunicació dels Conflictes i la Pau (UAB), i en Comunicació i Religió a l’Era Digital (URL). Ha treballat com a guionista al programa Signes dels Temps de TV3, i en el servei de comunicació dels Missioners Claretians i del Centre Sant Jaume dels jesuïtes. És catequista i forma part de Justícia i Pau de Barcelona i del Grup Sant Jordi de promoció i defensa dels drets humans.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.