Vés al contingut
Catalunya Religió
natura-sagrada-presentacio

CR Possiblement no hi ha res més ancestral ni universal que la relació entre natura i transcendència. Un concepte compartit aquest dimecres en la presentació a la Llibreria Claret de Barcelona del llibre Natura Sagrada. Deu converses. És un recull de converses amb persones de diverses tradicions religioses que han editat Josep Gordi i la periodista Laura Mor i que sorgeix de la sèrie d’entrevistes amb el mateix nom publicades a Catalunya Religió.

Maria Bargalló, una de les impulsores del Moviment Laudato Si a Catalunya, ha obert l’acte de presentació representant Justícia i Pau que ha promogut l’edició del llibre de l’Editorial Claret. Un llibre que es publica esperant que d’aquí a pocs dies es conegui el nou document del papa Francesc que serà una segona part de la Laudato Si.

Bargalló ha reivindicat com la relació amb la natura impulsa el conreu de la dimensió transcendent: “Sempre ens havien ensenyat Història Sagrada, però mai ens havien ensenyat Natura Sagrada”. Ha explicat que aprofundir i fer viure aquesta relació pot ser una eina molt útil per a catequistes i animadors de la fe perquè “la natura ens parla del Creador” i “a través de l'obra del creador el podem conèixer”.

La geopietat

L’editora del llibre, Laura Mor, ha relatat l’origen d’aquest llibre nascut d’una proposta de Josep Gordi i ha destacat el seu relat transformador. Tornar a editar les entrevistes i rellegir-les permet descobrir eixos comuns i coses noves que no permet una primera lectura. “Ens aturem?”, és una pregunta que sempre es formulen les religions i la natura és l’entorn privilegiat per poder-ho fer. El llibre aporta experiències concretes i com “en la natura és molt més fàcil sentir el transcendent”.

Josep Gordi, doctor en geografia, ha insistit en aquest aspecte explicant com la història de la humanitat ha anat generat el que es pot anomenar geopietat. És tota la geografia que es pot resseguir de muntanyes, cims, camins, fonts, coves, rius, arbres i tota mena d’emplaçaments naturals que ja es troben venerats abans dels primers evangelitzadors.

“Això és el que acaba configurant una geografia sagrada amb romiatges, rutes i peregrinacions” que permet fer una mapa de geopietat. Gordi ha afegit que en el cristianisme s’hi entronca especialment la devoció mariana, pel seu “valor maternal”, i que sempre s’ha viscut i mantingut amb un sentit de comunitat.

Un llibre que presenta experiències quotidianes i possibles per redescobrir la relació entre la natura i el transcendent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.