Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) "L'Església no només és dels sants i dels justos". Aquesta és la reflexió del cardenal Lluís Martínez Sistach valorant els resultats del Sínode de Bisbes sobre la família en el que ha participat com a membre nomenat del papa. Ho ha explicat aquest dimarts en una conferència a l'Aula Magna del Seminari de Barcelona.

Per l'arquebisbe de Barcelona, les propostes de consens que van aprovar els participants en el sínode per presentar al papa són "un document que obre portes; no tanca portes". I això queda especialment reflectit en el punt 85 sobre l'acollida als divorciats que demana "una Església que s'ha d'apropar a la cada parella". "És una porta oberta, que s'ha d'anar mirant", ha dit Sistach, i que "entra en la lògica de la integració".

El cardenal ha recordat que el matrimoni catòlic és indissoluble com a manament de l'Evangeli, i per tant, tornar-se a casar després d'un divorci és una situació que objectivament impedeix l'accés a l'Eucaristia. Però les propostes del Sínode deixen clar que "si hi ha unes circumstàncies que han portat a aquesta situació, s'ha refet una vida estable o hi ha fills de la nova parella, i els eduquen cristianament... hi ha una situació subjectiva que fa canviar la cosa".

Martínez Sistach ha reconegut que aquest ha estat el tema més visible del Sínode. S'han fet passos endavant que completen la reforma del procediment de nul·litat del matrimoni, tot i que "no és el divorci catòlic". Senzillament, "s'harmonitza la indissolubilitat i la misericòrdia". Per això, en els grups de treball es va veure que "calia parla més de la integració en la comunitat dels divorciats que de la confessió o la comunió".

"Què hem deixat de fer?"

Pel cardenal una de les preocupacions centrals del Sínode ha estat la preparació remota al matrimoni. S'ha vist com "hem fallat en la formació cristiana i com s'arriba al matrimoni amb moltes llacunes: què hem deixat de fer?"

En el Sínode també ha marcat molt la presència del papa Francesc: "L'estil i les expressions pròpies del papa han arribat a tota l'Església". I en el text final les cites del papa "tenen una força especial i sobresurten". També ha parlat d'una assemblea sinodal "amb sensibilitats diferents", però amb un clima d'entesa.

La conferència del cardenal sobre el Sínode s'ha fet enmig de l'expectativa de l'imminent relleu episcopal a la diòcesis de Barcelona que cada vegada està més confirmat. I quan s'ha acabat l'acte, ha caigut un bon xàfec.

Diumenge l'arquebisbe presidirà a la Sagrada Família l'Eucaristia de celebració dels cinc anys de la consagració de la Basílica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.