Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts

(Sant Joan de Déu) Aquest dijous es presenta 'Del carrer a la llar: Housing first com a model d’intervenció i la seva aplicació a Barcelona' el darrer llibre d'Ediciones San Juan de Dios-Campus Docent, que obre la col·lecció 'Acogida'. Es tracta d'una publicació digital totalment gratuïta i el seu autor, Joan Uribe, és el director de Sant Joan de Déu Serveis Socials-Barcelona que gestiona dos centres residencials i pisos d’inclusió. Aquest recurs pertany a l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu, Província d’Aragó – Sant Rafael.

L'acte de presentació tindrà lloc a l'amfiteatre del Campus Docent San Joan de Déu i comptarà amb la participació de Joan Uribe; d'Àngel Miret, gerent de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona; de M. José Aldanas, responsable del projecte Housing First de FEANTSA; i d'Amèlia Guilera, directora de Ediciones San Juan de Dios – Campus Docent, que coordinarà la presentació.

Un model d'èxit per Barcelona

La crisi econòmica iniciada al 2008 està implicant un canvi de model social i econòmic que es caracteritza, entre d’altres, per la polarització tant de la pobresa com de la riquesa. En relació a l’exclusió social extrema i a l’exclusió residencial, implica una realitat i tendències a nivell macro social i econòmic que apunten clarament cap a un percentatge en augment de ciutadans i ciutadanes exclosos socials, molts d’ells sense llar, instal·lats en la precarietat, sense perspectives de sortida de la situació i amb risc de institucionalització i dependència del sistema de protecció social.

En aquest context, en la intervenció en el fenomen del 'sensellarisme' s’han produït avenços que, tot i ser insuficients degut a l’aclaparador augment de la necessitat, suposen canvis a millor en quant al seu abordatge, tant a nivell de model com de recursos destinats. En aquest sentit, la ciutat de Barcelona està posicionada, en base a la actualització del seu model d’intervenció i disponibilitat de recursos, a fer un salt i passar d’un model basat en l’escala de transició a un combinat basat en el model Housing First, mantenint la seva cartera actual de serveis residencials.

El llibre té com objectiu informar sobre què és –i que no és Housing First, quins canvis i millores conceptuals i de mètode d’intervenció implica, posant l’accent en el elevat percentatge d’èxit a les múltiples ciutats arreu del món on s’està implementant.

Finalment, es proposa una reorientació de model actual a la ciutat de Barcelona en el que, aprofitant els guanys de l’actual model d’intervenció –varietat i nombre de recursos-, es potenciï l’acompanyament social amb la llar com a espai residencial de la persona atesa, augmentant la probabilitat d’èxit en la intervenció –deixar definitivament la situació de sense llar o exclusió residencial i amb una perspectiva d’intervenció en la que la persona és l’eix sobre el que pivoten serveis i professionals.

El llibre digital es pot descarregar des del web de l'editorial.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.