Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claret) El cardenal i arquebisbe emèrit de Barcelona Lluís Martínez Sistach ha presentat aquest dimarts al vespre dues novetats editorials. Totes dues disponibles en català i en castellà i publicades per l’Editorial Claret. Es tracta dels llibres Evangelitzar amb alegria les grans ciutats i Actualitat pastoral dels sínodes diocesans i concilis provincials.

L’acte de presentació, online, va comptar amb la participació de l’autor i també de Francesc Torralba, doctor en Filosofia, Teologia i Pedagogia, catedràtic acreditat a la Universitat Ramon Llull; Norbert Miracle, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense i rector del Vendrell; i del claretià Joan Bové, en representació de l’Editorial Claret.

Sistach va explicar que aquest llibre era fruit d’una intuïció. Una intuïció que partia de l’experiència del Concili Provincial Tarraconense de 1995. El resultat final del llibre ens porta paraules de present i de futur, una pastoral de conjunt en una província o regió eclesiàstica, enriquint la vida de cada església diocesana amb la celebració, de tant en tant, d’un sínode diocesà i coordinant la pastoral de les diferents diòcesis. “Si es vol un treball pastoral conjunt són necessaris els sínodes i els concilis”, hi va afegir.

D’aquest mateix llibre Norbert Miracle va explicar que el llibre unia molt harmoniosament dues facetes del cardenal. En primer lloc, la del canonista i en segon lloc la del pastor, mostrant allò que sempre ha estat una de les característiques del treball del cardenal: el dret canònic al servei de la pastoralitat de l’Església. Miracle va concloure que amb aquesta obra “el cardenal Lluís ens ajuda no només a recordar un aniversari, sinó també a mirar cap el futur de les nostres esglésies en comunió, deixant-nos interpel·lar novament per aquella pregunta que diu: Esperit, cap on guies les nostres Esglésies?”

Agents actius a la ciutat

Francesc Torralba es va focalitzar en el llibre d’Evangelitzar amb alegria les grans ciutats. El filòsof va explicar que es tractava d’un llibre especialment interessant per aquells que viuen, pateixen i treballen a les grans ciutats. “Estem davant d’un llibre formalment molt didàctic, molt clar, molt mengívol”, va dir. “Curt, clar, amb capítols molt ben distribuïts que permet una lectura molt àgil”. Va afegir que és un llibre que obre moltes possibles lectures posteriors. El llibre exposa un seguit de lectures digerides i explicades pel seu autor amb un to pastoral.

Torralba va concloure la seva intervenció explicant que en aquest llibre el cardenal fa una crida als laics i a les laiques a ser agents actius a la ciutat. “Ens demana una exigència de trobar els temps i els espais per ser signes visibles, és a dir, per ser expressius de l’amor i de la guarició de les ferides en la nostra societat”. En referència al cardenal Lluís Martínez Sistach va finalitzar la seva intervenció dient que “el llibre és una expressió de la lucidesa, de l’estímul i de la jovenesa que, tot i la seva edat, segueix tenint. I nosaltres en podem recollir els fruits.”

Bové va donar la benvinguda i va agrair la presència als ponents i a tots els espectadors online, va explicar que “els dos llibres permeten una reflexió pausada de dos aspectes importants per l’Església i per l’Església de Catalunya”. Evangelitzar amb alegria les grans ciutats proposa una sèrie de pistes per presentar l’evangeli a les persones que viuen a les grans ciutats. “La pastoral a les ciutats és diferent de la dels pobles i per això calen nous instruments com els que proposa el cardenal en el llibre”, va dir. I va recordar l’actualitat del segon títol, dedicat als sínodes diocesans i concilis ara que tot just s’han celebrat els 25 anys del Concili Provincial Tarraconense, hi va afegir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.