Vés al contingut
Catalunya Religió
transicicó energètica
© Superbass / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

MOVIMENT LAUDATO SI El 7 de setembre, en un esdeveniment liderat per onze organitzacions de l'Església a Llatinoamèrica i el Carib, el cardenal Michael Czerny oferirà un avanç la nova exhortació apostòlica del Papa Francesc. Serà una actualització de l'encíclica Laudato Si', que es publicar-se el 4 d'octubre. En la trobada també s'analitzarà la perspectiva de la transició energètica justa al continent, de cara a la propera Cimera Climàtica (COP 28).

El clima de la Terra aquest any ha superat rècords de temperatura a tot arreu. La ciència del clima adverteix de l'emergència climàtica i la necessitat de transitar cap a un món on els combustibles fòssils estiguin a la baixa per garantir la sostenibilitat de la vida. 

El Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM), Càritas d'Amèrica Llatina i el Carib, la Confederació Llatinoamericana de Religioses i Religiosos (CLAR), el Servei Internacional Cristià de Solidaritat amb els pobles d'Amèrica Llatina Óscar Romero (SICSAL), l'Aliança Global CONVIDA20, les xarxes eclesials Panamazònica (REPAM), Ecològica Mesoamericana (REMAM) i del Gran Chaco i Acuífero Guaraní (REGCHAG), les xarxes Esglésies i Mineria i Llatinoamericana per la Justícia Econòmica i Social, animades pel Moviment Laudato Si´, convoquen el «II Simposi per la cura de la casa comuna: Llatinoamèrica i el Carib en camí cap a l'acceleració de la transició energètica justa en clau d'ecologia integral». Es durà a terme per via virtual , el dijous 7 de setembre des de les 9: 00 hores de Bogotà, dins el marc del Temps de la Creació.

 El cardenal Michael Czerny, president del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, farà una presentació sobre “Laudato Si', part segona”, la nova exhortació apostòlica del Papa Francesc en línia amb l'esperit de l'encíclica Laudato Si' sobre la cura de la creació, que es publicarà el proper 4 d'octubre.

En camí cap a la COP 28 -la cimera Climàtica de l'ONU- que es durà a terme al desembre, el II Simposi és un esdeveniment que dona continuïtat al procés d'incidència iniciat el 19 d'octubre passat amb el Diàleg Obert per la Cura de la Casa Comuna a Llatinoamèrica i el Carib. En el nou esdeveniment, diversos ponents respondran, des de les respectives perspectives, a la pregunta: què significa i implica una transició energètica justa al continent?

El Simposi posa l'accent a la justícia i la pau que el Papa Francesc ha emfatitzat en el seu missatge per a la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació, 1 de setembre de 2023. Aquest dia inicia el període de trenta-quatre dies anomenat Temps de la Creació, fins al 4 d'octubre, en què cristians animen creients i no creients a assumir responsablement la cura de l'ambient.

En el seu missatge, Francesc recorda que “segons els compromisos de l'Acord de París per frenar el risc d'escalfament global, és una contradicció consentir la contínua explotació i expansió de les infraestructures per als combustibles fòssils. Alcem la veu per aturar aquesta injustícia envers els pobres i els nostres fills, que patiran les pitjors conseqüències del canvi climàtic: faig una crida a totes les persones de bona voluntat perquè actuïn sobre la base d'aquestes orientacions sobre la societat i la natura". Els ponents, contribuiran al discerniment dels camins per a una transició energètica justa, basada en una conversió .

El Simposi aportarà elements per redactar un manifest que porti els clams des dels territoris i les aportacions interdisciplinàries als portaveus de la Santa Seu que participaran a la COP 28 a Dubai. Són també interlocutores les comunitats de fe que custodien el bioma amazònic, el corredor biològic mesoamericà, el Gran Chaco, l'Aqüífer Guaraní, les Glaceres, les Antilles del Carib i en general, el tresor de la biodiversitat natural i cultural del continent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.