Vés al contingut
Catalunya Religió
Nadal 2022

Per saber-ne més

CR Aquest any ens felicita el Nadal la nova abadessa de la comunitat cistercenca del monestir Santa Maria de Valldonzella, Maria Àngels Cornellà. Cada Nadal demanem a un personatge de l’any una Lletra de Nadal per als lectors. Amb un missatge de fraternitat i de compromís, us desitgem desitgem Bon Nadal a tots els lectors i amics de Catalunya Religió!

Lletra de Nadal 2022

“Déu és amb nosaltres”. La vinguda de Jesús al món, el Nadal.

Quan començo a sentir missatges anunciant la proximitat de les festes nadalenques, ressonen en el meu interior més fort que durant l’any les situacions que tenim actuals en la societat de: pau-guerra, salut-malaltia; pobresa-riquesa; solitud-companyia; alegria-tristesa; llum-tenebra, generositat-egoisme... Missatges que magnifiquen la part més visceral de les persones i poder vendre “felicitat”.

Em pregunto si hem interioritzat, si hem integrat, el missatge que porta la vinguda de Jesús el Fill de Déu. Nadal és naixement d’una nova vida, llum per al món, novetat en el dia a dia de la societat i de la forma de viure la vida, canvi d’una estructura rígida religiosa a la llibertat de fills de Déu. El projecte de Déu ha esdevingut paraula humana entenedora per tothom.

“L’Evangeli ens convida sempre a córrer el risc de la trobada amb la cara de l’altre, amb la seva presència física que interpel·la, amb el seu dolor i els seus reclams, amb la seva alegria que encomana en un constant cos a cos. La veritable fe en el Fill de Déu fet carn és inseparable del do de si, de la pertinença a la comunitat, del servei, de la reconciliació amb la carn dels altres. El Fill de Déu, en la seva encarnació, ens va convidar a la revolució de la tendresa.” Evangelii Gaudium

Déu que és Amor i Pare de tots ens ha deixat la missió de ser germans de Jesucrist i testimonis del seu amor enmig del món en què vivim.

Hem descobert que l’actuació de Jesús és a través de les persones que treballen per fer un món més just, un món més fratern. No deixem de pregar i confiem en la nostra fe que pot moure muntanyes. I tot vivint en el món i no al desert, la qualitat de les nostres relacions amb els altres també és un signe d’una vida interior creixent.

La felicitació que ens fem del Nadal és que Déu ens ha donat Jesús, el Messies, a Betlem, en la tendresa d’un nen. Pobre però esperat pels seus pares. Maria, la dona de fe, valenta i forta; Josep, l’home bo, i pels pas­tors, els més pobres d’aquella societat.

Maria és aquella que ha viscut incondicionalment l’espera del Messies i, un cop vingut, nascut d’ella, viu plenament la bona notícia predicada pel Fill, amb absoluta cautela pel que fa al Fill i a les seves obres, i amb tot sempre capaç de respondre amb un sí a l’inesperat, a la novetat que envaeix tota la seva vida. Començament d’una nova vida plena de vida. Amb un nen que es va fent home i que donarà la seva vida per tots no­saltres.

No defallim ni en la pregària ni en les bones obres i confiats gràcies a la fe, a l’adhesió total a la seva persona, aconseguirem allò que ens hem proposat.

Deia el pare Josep Torner: “La forma de viure que adoptem els monjos/ges demana esforç, fatiga, treball i requereix una ànima desvetllada. La importància que a l’Evangeli té el ‘vetlleu’: estigueu en vetlla, estigueu atents... És un dels sentits primordials de la pregària. En un món que tendeix a la diversió, a la distracció, a l’entreteniment, el monjo/a recor­da als cristians –i ell mateix prova de viure-ho– l’atenció al que és fona­mental, l’atenció als valors eterns, a Déu, al seu propi interior”.

Siguem llum per als altres. Bon Nadal per a tothom.

+ M. Àngels Cornellà Palouabadessa del Monestir de Santa Maria de Valldonzella.

Moja, Olèrdola, 1964. Aquest 2022 va ser escollida mare abadessa de la comunitat cistercenca de Santa Maria de Valldonzella. Té estudis en Treball Social i s’ha dedicat al món de les arts gràfiques. El 2011 va fer la professió simple com a monja cistercenca i l’any següent la solemne. Abans havia format part de la comunitat cistercenca de Collsabadell. Valldonzella és un una comunitat amb prop de vuit-cents anys d’història de vida monàstica de forma ininterrompuda a Barcelona.

Els donats a la Fundació Catalunya Religió reben durant l’advent en format de postal aquesta Lletra de Nadal. El 2010 vam iniciar-ho amb el rector Lluís Bonet des de la Sagrada Família; el 2011, Valentí Miserachs, que va ser president del Pontifici Institut de Música Sacra; el 2012, el benedictí Josep Massot, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes; el 2013, Montserrat Viñas, l’abadessa de Sant Benet de Montserrat; el 2014, Lluís Martínez Sistach, llavors arquebisbe de Barcelona; el 2015, Josep Maria Abella, exsuperior general dels missioners claretians; el 2016, el pastor protestant Josep Monells, coincidint amb els 500 de la Reforma; el 2017, el marista Emili Turú que durant setze anys va ser Superior General dels Germans Maristes; el 2018, la teresiana Viqui Molins des de l’Hospital de Campanya de la Parròquia de Santa Anna de Barcelona; el 2019 el visitador auxiliar de La Salle Josep Canal, coincidint amb els 300 anys de mort del fundador, Sant Joan de La Salle; el 2020 la germana Carmelita de la Caritat Vedruna Teresa Llach: i el 2021 l’abat de Montserrat Josep Maria Soler coincidint amb el relleu abacial

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.