Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) “L’esforç de contemplar l’infant Jesús que neix en el pessebre del nostre cor”. Aquesta és la proposta que ens fan des d’una de les grans institucions educatives del país. Coincidint amb els 300 anys de mort de Sant Joan de La Salle hem demanat al visitador de la Salle a Catalunya, Josep Canal, la felicitació de Nadal d’aquest any. Amb aquesta mirada als infants desitgem Bon Nadal a tots els lectors i amics de Catalunya Religió!

El germà Canal se suma a la llista que personalitats que ens han adreçat aquesta Lletra de Nadal, que van rebre en format de postal durant l’Advent els amics de la Catalunya Religió. El 2010 va ser el rector Lluís Bonet des de la Sagrada Família; el 2011, Valentí Miserachs, que va ser president del Pontifici Institut de Música Sacra; el 2012, el benedictí Josep Massot, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes; el 2013, Montserrat Viñas, l’abadessa de Sant Benet de Montserrat; el 2014, Lluís Martínez Sistach, llavors arquebisbe de Barcelona; el 2015, Josep Maria Abella, exsuperior general dels missioners claretians; el 2016, el pastor protestant Josep Monells, coincidint amb els 500 de la Reforma; el 2017, el marista Emili Turú que durant setze anys va ser Superior General dels Germans Maristes; i el 2018, la teresiana Viqui Molins des de l’Hospital de Campanya de la Parròquia de Santa Anna de Barcelona.

Lletra de Nadal

Aquest 2019 s’han complert 300 anys de la mort, millor dit, de la Pasqua de Sant Joan de La Salle. És molt abundós el llegat que ens ha deixat, però ara ens quedem amb unes poques línies pensades i escrites per ell entorn de la festa de Nadal:

“Fa temps que Jesús es presenta davant vostre i us truca a la porta del cor per posar-hi la seva llar (...) Heu de deixar que senyoregi el vostre cor (…) i així guanyareu l’amor i l’estima dels més pobres”. (Fragments de les Meditacions 85 i 86

Creiem que aquest Nadal, com a educadors, com a seguidors de Jesús, com a persones de bona voluntat, podem fer l’esforç de contemplar l’infant Jesús que neix en el pessebre del nostre cor.

Un infant pobre, embolcallat i ajagut en una menjadora, ens convida a mirar més enllà de la nostra realitat, a saber acollir amb tendresa les sol·licituds de la gent del nostre entorn, sobretot d’aquells que més ho necessiten. I ser, així, signes de la misericòrdia i amor de Déu.

Un infant que, migrant amb la seva família en recerca d’una terra millor, més lliure i pròspera. ens fa una crida a ser missatgers i educadors de l’Esperança, a unir la fe i l’amor, en un esforç amb la gent del nostre entorn, família, comunitat, veïns, per fer una societat més humana, dialogant i justa.

Un infant que gaudeix explicant les coses del seu Pare en el temple. Aquest Jesús adolescent ens convida a viure aquella paraula seva d’anys més tard, que “d’allò que sobreïx del cor, en parla la boca” (Mt 12,34). Com a educadors cristians, la infància de Jesús ens convida a anunciar el seu missatge i l’Esperança en el Regne de Déu.

Si realment descobrim Jesús en el nostre cor, podrem esclatar de joia amb Maria, perquè ha mirat la nostra petitesa, i serà realment Nadal per a tots nosaltres i també per a tots aquells que, sense conèixer Crist, treballen per l’alliberació de la humanitat.

Els Germans de La Salle i tots els lasal·lians i lasal·lianes, amb qui compartim carisma i missió, volem ser llum i portadors de pau amb els amics i amigues de Catalunya Religió.

Bon Nadal!

Josep Canal, germà de La Salle

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.