Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) "Promoure i garantir el treball decent és un gran repte global i també per al nostre país, amb índexs d’atur i precarietat inacceptables". Sota aquesta premisa Justícia i Pau i la Delegació de Pastoral Obrera han organitzat un acte conjunt per tractar el tema del treball decent, que és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides aquest passat mes de setembre. L'acte tindrà lloc el proper dijous 26 a l'auditori de la Fundació Joan Maragall.

L'acte porta per títol 'El dret a un treball decent. Un repte clau en la nova agenda mundial de desenvolupament' i compatarà amb la intervenció de Rafael Allepuz, professor d’Economia Aplicada, Facultat d’Economia i Dret (UdL) i president de Justícia i Pau de Lleida; la Judit Carreras, consellera de l’oficina de l’Organització Internacional del Treball (OIT) per a Espanya i l'Oriol Martínez, militant de la Joventut Obrera Cristiana (JOC). El moderador serà en Xavier Badia, membre de la comissió de drets humans de Justícia i Pau, voluntari de presons i militant de l'Acció Catòlica Obrera (ACO).

El passat mes de setembre, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar, de manera unànime, la nova Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que dóna continuïtat als denominats Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Aquesta nova Agenda pretén assolir 17 grans Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de caràcter integrat i indivisible i que abasten les tres dimensions de la sostenibilitat: econòmica, social i mediambiental.

Entre aquests objectius, el vuitè pretén fomentar el treball decent com a garantia del benestar de totes les persones. El treball decent garanteix una remuneració justa que facilita el progrés econòmic i social i enforteix i empodera les persones, les seves famílies i les comunitats.

Segons les últimes xifres publicades per l’Organització Internacional del Treball (OIT) avui dia trobem més de 780 milions de persones que treballen amb salari i condicions precàries, el 60% dels quals són dones. Troben també que hi ha més de 200 milions de persones a l’atur i es preveu que en els propers 5 anys aquesta xifra augmenti. A més s’estima que d’aquí a 2030 necessitarem crear més de 600 milions de llocs de treball per tal de poder abastir la població en edat de treballar, segons el creixement poblacional actual.

D’acord amb l’article 23 de la Declaració Universal dels Drets Humans (1948): 1. Tota persona té dret al treball, a la lliure elecció del seu treball i a la protecció contra la desocupació. 2. Tothom té dret, sense cap discriminació, a igual salari per igual treball. 3. Tothom que treballa té dret a una remuneració equitativa i satisfactòria que asseguri per a ell i per a la seva família una existència conforme amb la dignitat humana, completada, si cal, amb els altres mitjans de protecció social. 4. Tota persona té dret, unint-se amb d'altres, a fundar sindicats i a afiliar-s'hi per a la defensa dels propis interessos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.