Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Basílica de Santa Maria
Adreça (carrer i número)
Plaça Santa Maria, 11
Municipi
Mataró
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Missa de les Santes, a Mataró

L’Excm. i Rvdm. Sr. Joan Planellas i Barnosell, Arquebisbe Primat i Metropolità de Tarragona, ha confirmat la seva assistència a Mataró el proper 27 de juliol per presidir la celebració eucarística de comunió i acció de gràcies pel patrocini de Juliana i Semproniana, coneguda popularment com la «Missa de les Santes».

Igualment, com cada any, han estat convidats a concelebrar l’eucaristia els clergues de totes les comunitats parroquials de l’Arxiprestat de Mataró. Aquest 2023 es compleixen 175 anys que el prevere mataroní Manuel Blanch (1827- 1883) va compondre la seva «Missa de Glòria», que es va estrenar precisament el 27 de juliol del 1848, sota la batuta del mateix Manuel Blanch, que la va dirigir fins a la seva mort.

La direcció de la Missa d’enguany ha estat confiada, com l’any passat, a Clàudia Dubé Oranias, la primera dona entre els 14 directors que, fins ara, ha tingut la Missa de les Santes

La representació de la Missa de Glòria del mataroní Mossèn Manuel Blanch en honor a les patrones de Mataró és un dels moments més rellevants de la Festa Major i un signe del mataronisme que tenim tots molt arrelat, siguem creients o no.

La Missa té una menció especial com a element de la festa en la catalogació de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La Missa de Glòria, estrenada fa 175 anys, és una peça de gran valor musical que és considerada una de les joies de la música religiosa del segle XIX.

La basílica s’omple el dia de Festa Major. Tothom que es troba a dins i a fora intercanvia un «Glòria a les Santes» com a salutació. És dia de missa major dedicada a les patrones de la ciutat i l’únic moment en què podem gaudir de la interpretació en viu de la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch, que aquest any celebra el 175è aniversari de la seva composició. Hi participa el cor popular -enguany arriba fins als 150 cantaires, que de manera voluntària han assajat la missa que durant mesos-, els músics de l’orquestra i els solistes: Marga Cloquell (soprano), Marisa Martins (contralt), Alberto Canet (tenor) i Pau Bordas (baix). La direcció musical és a càrrec de Clàudia Dubé.

Acabat l’ofici, i amb l’acompanyament sonor de les campanes, les relíquies de les patrones surten pel Fossar Xic i fan una petita processó fins a les portes de la basílica. Hi ha l’aclamació popular, els aplaudiments de la gent, el pilar dels Capgrossos, el ball de l’Àliga i l’aviada de coloms.

LA MISSA DE LES SANTES DE MOSSÈN BLANCH
Aquest any en fa 175 de la seva estrena

L’any 1848, enmig de l’Ofici de les Santes, s’estrenà una Missa de Glòria, obra d’un jove seminarista mataroní anomenat Manuel Blanch. De música captivadora, de l’estil operístic de l’època, s’ha interpretat de forma gairebé continuada cada 27 de juliol a l’església de Santa Maria. Se la coneix com a «la Missa de les Santes». És un esdeveniment tradicional, element central de la Festa Major. 

Interpretada per un cor popular, solistes i orquestra, és un dels pocs exemples de música religiosa del segle xix, integrada en un acte litúrgic, que no ha estat bandejada ni per la modernitat ni pels canvis normatius de la mateixa Església, sinó que, al contrari, ha estat curosament conservada, venerada i defensada pels mataronins, més enllà de les creences pròpies de cadascú, com a preuada joia del patrimoni històric, cultural i religiós de casa nostra.

La festa de Les Santes va ser declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya el 2010, i la Missa de les Santes n’és un element destacat juntament amb la Família Robafaves, els nans i el ritual de la Dormida.

Comissió Gestora de la Missa de les Santes

Per saber-ne més: