Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals i Vila –CR) Molts desconeixen que la primera editorial evangèlica en castellà a tot el món és una empresa catalana que té la seva seu a Terrassa: es tracta de Clie, empresa que va fundar juntament amb el seu marit Lidia Vila Campderrós, que va morir aquest diumenge a l'edat de 100 anys.

En un comunicat emès aquest dimarts per Clie, es defineix la de Lídia Vila com una trajectòria que "fou un exemple d'oració, entrega i servei als altres, un testimoni permanent de la fe i l'esperança cristiana en el Crist ressucitat”.

Una vida dedicada al Senyor

Lída va néixer a Rubí l'any 1914, en una de les primeres famílies protestants de Catalunya. Fou la quarta d'una familia de set germans.

L'obra evangèlica de Rubí es va fundar l'any 1881, i consistia en una església, i una escola, on es va educar Vila, sota la tutela de Magdalena Pascual de Capó, pastora i docent, que va estimular a Vila la seva estima per la música, la docència i la literatura.

Els seus dons per la música eren tan notables que als 12 anys ja tocava l'harmònium de l'església i, com que per raons d'edat amb els peus no podia arribar a les manxes, van haver d'instal·lar-hi uns suplements perquè pogués accionar-les. Als 16 anys ja acompanyava al cor de l'església, cantant l''Al·leluia' composat per Haendel.

Al 1931 va contraure matrimoni amb Samuel Vila, pastor baptista, escriptor i dirigent evangèlic que durant tot el franquisme fou un dels majors lluitadors en defensa de la llibertat religiosa.

La trajectòria del seu marit, que fou espiat per agents franquistes, queda recollida en el llibre de David Muniesa Una fe contra un Imperio (Clie, 1979).

Lídia Vila, com esposa de pastor, va dedicar tota la seva vida a la música i al ministeri cristià. De fet, va estar tocant himnes fins poc abans de morir, al piano o mitjançant un petit orge portàtil que tenia.

Amb el seu marit van aixecar amb molt esforç el que avui és l'editorial Clie, on ha seguint col·laborant fins poc abans de morir. De fet, bona part dels 2.500 llibres que ha publicat l'editorial han passat per les seves mans.

A l'església, Vila va desenvolupar tota mena de tasques: professora d'Escola Dominical, recordades amb molta estima pels seus alumnes i predicadora, algunes de les quals estan recollides en el llibre Temas Homiléticos Selectos (Clie, 1983).

Vila coneixia de memòria molts paisatges de la Bíblia, especialment els Salms, i mitjançant la predicació i la seva tasca a Clie va aconseguir que el missatge de les Escriptures no arribés només a la ciutat on va residir durant bona part de la seva vida, Terrassa, sinó a la resta de l'Estat i també a Amèrica Llatina.

Trobareu aquí un perfil biogràfic de Lídia Vila, escrit amb motiu del seu 100 aniversari a Protestante Digital per Pau Martínez Vila

[Fotografia: Protestante Digital, sota llicència CC 3.0]