Vés al contingut
Catalunya Religió dg. 21/05/2017

(Jordi Llisterri-CR) Sorpresa majúscula dominical. Joan Josep Omella serà cardenal. Un cop finalitzat el Regina Coeli, el Papa Francesc ha anunciat aquest diumenge un nou consistori que celebrarà el pròxim 28 de juny per al nomenament de cinc nous cardenals, entre ells l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella:

«Desitjo anunciar que el proper Dimecres 28 de juny celebraré un consistori per nomenar cinc nous cardenals: la seva procedència de diverses parts del món manifesta la catolicitat de l'Església difosa en tota la terra i l'assignació d'un títol o diaconia d'una parròquia testimonia la pertinença de la diòcesi de Roma, que presideix»

A més de Omella, els nous cardenals seran l'arquebisbe de Bamako, a Mali, Jean Zerbo; el bisbe d'Estocolm, Anders Arborelius; el vicari apostòlic de Pakse, a Laos, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, i el bisbe auxiliar de San Salvador, Gregorio Rosa Chavez. Tots ells són menors de 80 anys i per tant poden ser electors en cas de la celebració d'un conclave. D'aquesta elecció, de només cinc cardenals, es destaca la vessant universal, pastoral, social i perifèrica dels escollits. Entre ells fins i tot un bisbe auxiliar, fet fins ara inaudit, alhora que l'arquebisbe de la seva diòcesi de San Salvador no és cardenal. 

Sorpresa en el cas d'Omella perquè, tot i que era una possibilitat, no s’esperava tan ràpid aquest nomenanent del papa. És coneguda la confiança que té el papa Francesc amb l’arquebisbe Omella des de que encara no fa dos anys el va nomenar arquebisbe de Barcelona procedent de Logroño.

 

Barcelona es manté en el Cónclave

Però els darrers nomenaments del papa no han mantingut necessàriament les seus cardenalicies tradicionals europees, com és el cas de Barcelona. Tampoc és habitual que una diòcesis compti amb dos cardenals, com passarà ara amb Omella i amb el cardenal emèrit Lluís Martínez Sistach.  De fet, no ha passat ni un mes des des de que el cardenal Sistach va complir els 80 anys, el passat 29 d’abril, i es va perdre la possibilitat que Barcelona estigués representada en el proper cónclave.

Ara, amb 71 anys, Omella es converteix en un home clau de l’Església a Catalunya i el seu assessorament al papa marcarà la línia episcopal durant la propera dècada. Des d’una perspectiva espanyola està cridat a formar un tàndem amb l’arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, també escollit per Francesc i també escollit cardenal fa pocs mesos.

De fet, la novetat que s’esperava primer era el nomenament d’alguns bisbes auxiliars a Barcelona com a mostra de suport a Omella i per consolidar la seva actuació. De cop, ha arribat el nomenament cardenalici, que és una decisió molt personal del papa Francesc.

De la Franja a Catalunya

Joan Josep Omella va néixer el 21 d’abril de 1946 a la població de Queretes, situada a la Franja dins de la província de Terol i arxidiòcesi de Saragossa. De fet, quan va néixer la seva parròquia encara formava part del bisbat de Tortosa i el català és la seva llengua materna encara que no hagués tingut cap vinculació amb l’Església catalana fins la seva arribada a Barcelona.

Va estudiar en el Seminari de Saragossa i en Centres de Formació dels Pares Blancs a Lovaina i Jerusalem. Va ser ordenat sacerdot diocesà de Saragossa el 1970 i va estar a diverses parròquies i un any de missioner al Zaire.

Entre 1990 i 1996 va ser vicari episcopal durant el mandat d’Elías Yanes i el 1996 va ser nomenat bisbe auxiliar de Saragossa. El 1999 va ser nomenat bisbe de la diòcesi de Barbastre-Monsó i el 2004 bisbe de la diòcesi de Calahorra y La Calzada-Logroño.

Omella va començar a ser vist com un bisbe destacat de l’episcopat Espanyol quan també per sorpresa el novembre de 2014 Francesc el va nomenar membre de la Congregació per als bisbes. És un dels  organismes del Vaticà més rellevants que gestiona, entre altres temes, els nomenaments dels bisbes de tot el món. Un any desprès es va fer pública la seva arribada a Barcelona per rellevar el cardenal Martínez Sistach.

A la Conferència Episcopal Espanyola ha estat president de la Comissió Episcopal de Pastoral Social. En la darrera plenària va ser escollit  membre de Comitè Executiu de la Conferència Episcopal Espanyola. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.