(Jordi Llisterri –CR) És raonable esperar que els joves es llegeixin una encíclica del papa? I que, a més, en treguin alguna cosa que els porti a implicar-se en la crida de Francesc a la conversió ecològica? El pare Francesc Riu, salesià i pedagog, està convençut que sí. Només cal una empenteta i posar-ho una mica fàcil. Això és el que vol aconseguir el llibre que es va presentar aquest dimarts a l'Aula Magna del Seminari de Barcelona. Ecologia integral. Carta del papa Francesc, editat pel Edebé en català i en castellà, conté una adaptació del text de l'encíclica Laudato Si' i sobretot un format pensat per als joves i amb propostes per dialogar i aprofundir sobre el text ecològic de Francesc.
La voluntat d'aproximació als joves i de diàleg d'aquest llibre es va mostrar en el format de presentació. Amb intervencions breus i àgils, i amb l'aportació de tres joves que han treballat l'Encíclica a la classe de religió.
"Adaptar una encíclica papas als joves era molt atrevit", va admetre Francesc Riu. Tot i ser un text del papa Francesc, sempre clar i contundent, calia fer alguna cosa perquè "als joves no els caigui de les mans".
Per això Francesc Riu no va iniciar aquesta aventura sol. Va formar el petit equip amb professors, educadors, historiadors o juristes habituats al treball amb joves, la majoria vinculats a l'àmbit social i a la família salesiana: Lambert Colàs, Ignasi Florensa, Maria Jorquera, Carmina Ramírez i Luís María Llena. Aquest darrer, professor de filosofia i religió al Centre López Vicuña de les Religioses de Maria Inmaculada. Els seus alumnes han estat els primers en "testar" els textos i les propostes de reflexió que recull el llibre. Durant l'acte, els joves van llegir tres textos que resumien les reflexions i els compromisos que es desprenen de la lectura de la Laudato Si'. Una prova que el llibre funciona.
Obediència al papa
Els experts que van intervenir en la presentació també van donar fe del bon resultat de l'invent i de la novetat que representa que una encíclica es converteixi en un text de reflexió i treball per a joves. L'arquebisbe Joan Josep Omella va presidir la presentació i va beneir el contingut del llibre: "És important el ressò que ha tingut en el cor d'aquests joves". Per l'arquebisbe de Barcelona, un dels punts rellevants del text pontifici és "la invitació del papa a la contemplació de la creació". Això és més que "l'ecologia de cuidar els arbres i els animalets".
L'encert de la proposta va ser referendat per la resta d'intervencions. El salesià italià Stefano Martoglio, membre del consell general dels salesians, va presentar-ho com una bona iniciativa per evitar el que acostuma a passar amb els documents oficials, "que són perfectes, però queden en una prestatge". I que en aquest cas, l'adaptació del text "no és una interpretació de les paraules és papa, és una obediència a la demanda del papa a implicar-se".
El secretari general de la Fundació Escola Cristiana, Enric Puig, el representant del Secretariat Interdiocesà per l'Ensenyament de la Religió Catòlica, Norbert Miracle, i la delegada d'Apostolat Seglar de Barcelona, Anna Almuni, van coincidir en el sentit pedagògic dels autors.
Miracle va remarcar com el text pot tenir una gran acollida a Catalunya, "un país sensible a la qüestió ecològica, a la qualitat de vida dels seus habitants i la qüestió social". Com a tarragoní, va posar l'exemple de la defensa del delta de l'Ebre que protagonitzen els tortosins amb el lema 'Lo riu és vida'. Segons Norbert Miracle, també hi ha una gran sensibilitat a Catalunya que facilita que "no hi hagi espai per a la globalització de la indiferència".
Per Puig el llibre respon a la "confiança que té el papa en els educador per provocar una conversió que porti a un estil de vida coherent". I que "la mateixa encíclica ja té explícitament una voluntat educativa" i "convida els educadors a implicar-s'hi". I segons Alumni, el llibre conté "una oferta clara i diversa de treballar, com no es podia esperar d'altra manera d'una autor amb l'ADN salesià".
De Sant Francesc d'Assís al papa Francesc, passant per Don Bosco.