(Fundació Joan Maragall) El professor de literatura, assagista, escriptor i poeta portuguès Gabriel Magalhaes presenta aquest dilluns a l'auditori de la Fundació Joan Maragall el seu llibre Mirall de vida. Una lectura quotidiana de l’Evangeli. Coeditat per la Fundació Joan Maragall i l’editorial Cruïlla, col·lecció “Cristianisme i Cultura”, es tracta d'una mirada fresca, viva i molt interpel·ladora del que, al seu entendre, és la vida cristiana. L'acte de presentació comptarà amb la intervenció del bisbe Sebastià Taltavull i del president de la Fundació Joan Maragall Josep M. Carbonell.
A Mirall de vida, Gabriel Magalhaes dóna testimoniatge de la seva fe des del món, en diàleg amb ell i amb la quotidianitat, que cerca respostes personals des d’una perspectiva ben diferent de la d’alguns dels nostres pensadors. Magalhaes és un intel·lectual que presenta unes reflexions poc habituals i, gràcies a la seva mirada diferent, aporta un relat sobre el ser cristià que pot ser molt interessant per a tots aquells que estan en el camí de la fe. Assegura que la cultura occidental “ha perdut l’horitzó d’eternitat”, la considera egoista i els seus ciutadans “terriblement buits”.
Les meditacions que plasma Gabriel Magalhaes en el llibre Mirall de vida intenten respondre als problemes de les nostres societats occidentals a través dels Evangelis, que ens mostren la novetat, la força i el misteri de la fe; ens mostren que és possible un relat alternatiu al pensament hegemònic occidental assentat en l’individualisme egoista, el relativisme positivista i l’utilitarisme ètic.
"Els Evangelis em van canviar la vida"
“El que més em va impressionar dels Evangelis és que les coses que llegia passaven en la realitat”, afirma Magalhaes en el llibre. “Aquell llibre era la vida, i la vida era aquell llibre –apunta; de manera que vaig entendre que tots els llibres mantenen amb la realitat una relació de probabilitat, però que els Evangelis estableixen amb la realitat una relació de total fraternitat, de comunió i d’identitat”. Per tant, continua l’autor, “el rebuig dels Evangelis és, en la infinita majoria dels casos, un rebuig sense coneixement de causa”. “Feia temps que volia escriure sobre els Evangelis que em van canviar la vida; he de confessar que sento un gran alleujament pel fet d’acomplir aquesta mena de secreta crida interior”, confessa Gabriel Magalhaes, que li demana al lector del llibre “que pensi que els Evangelis no són el que creu que són; com que dubta de tantes coses, li prego que dubti una mica de la certesa que té que la religió és quelcom endarrerit, passat de moda”. “Si hi ha alguna cosa que podrà aprendre en aquestes pàgines, que en realitat ni tan sols volen ensenyar res, és que l’única revolució que tenim a la nostra disposició és la de la fe”, conclou.
Gabriel Magalhaes (Luanda, Angola, 1965) té la nacionalitat portuguesa, tot i que la seva vida ha transcorregut a cavall entre Espanya i Portugal. La seva infantesa la va passar al País Basc i després es va traslladar a Lisboa per cursar Estudis Portuguesos i Espanyols a la Universitat de Lisboa; més endavant es va doctorar a Salamanca amb una tesi sobre el Romanticisme a la Península. Actualment és professor a la Universitat de Beira Interior, a Covilha, i autor de diversos assaigs i quatre novel·les.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.