Vés al contingut

notícies relacionades

08-catalunya

Francesc i la “realitat nacional” catalana

Què ha canviat en els deu anys del papa Francesc? JORDI LLISTERRI –CR | Aparentment, en el tema nacional ens havia anat millor amb els antecessors del papa Francesc. I no parlem de l’època de Torras i Bages o Vives i Tutó. Pau VI va entendre que “Volem bisbes catalans” no era un lema supremacista sinó la necessitat d’arrelar l’Església al país. Joan Pau II va desenvolupar una extensa doctrina sobre els drets dels pobles i la llengua com a tret identitari.
Benet XV

La Santa Seu i la qüestió nacional

Oriol Junqueras | Aviat farà un quart de segle que vaig tenir la gran oportunitat de treballar a l’Arxiu Secret del Vaticà. Hi vaig arribar de la mà del pare Miquel Batllori, amb l’objectiu de fer recerca per poder elaborar la que llavors havia de ser la meva tesi doctoral. En un principi, el meu treball havia de parlar de les relacions entre la Santa Seu i les corts catòliques europees sobre Catalunya durant la guerra de successió espanyola.

Arquebisbe Planellas: “A l’Església hem de ser més austers”

(Laura Mor/Jordi Llisterri –CR/Tarragona) Seria el bisbe dels documents. S’hi mou com un peix a l’aigua. Fa citacions, els relaciona i els regira durant tota l’entrevista. Però sempre com a referència del que caldria dur a la pràctica. És el que li ha tocat fer els darrers dos anys. Joan Planellas (Girona, 1955) sempre ha mantingut el contacte amb la vida parroquial, els darrers anys en petits pobles de l’Empordà, però sobretot és un acadèmic i un docent.

Un documental mostra la resistència dels protestants a Catalunya

(Laura Mor –CR) Als anys quaranta el règim franquista va clausurar els temples evangèlics. I les comunitats protestants van optar per fer cultes clandestins a les cases. Una petita mostra de la resistència permanent que ha exercit el protestantisme històric a Catalunya i que recull el documental Protestants.

Planellas, com el papa, es pregunta si Espanya s’ha reconciliat amb la seva història

(Laura Mor –CR) L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha recuperat aquest dijous les paraules del papa Francesc en què dubtava si Espanya s’havia reconciliat amb la seva història recent. Ho ha fet en el marc de la festivitat de Santa Tecla durant la missa solemne celebrada a la Catedral de Tarragona. Aquest 2021 es commemora el 700è aniversari de l’arribada de la relíquia del braç de santa Tecla.

Mor Joan Torras, pintor d’un centenar d’esglésies a Catalunya

(CR) Amb la mateixa discreció amb la que ha viscut i ha pintat més d’un centenar d’esglésies i capelles de Catalunya, l’artista santfeliuenc Joan Torras i Viver ha mort aquest diumenge als 92 anys. L’enterrament tindrà lloc aquest dimecres a les onze del matí a la catedral parròquia de Sant Feliu de Llobregat.

panoràmica

Veure la fe