Vés al contingut
Catalunya Religió
Fotografia: COPE

(CR) El papa Francesc està més en forma que mai després de l’operació que el va deixar uns quants dies fora de joc. Així ho ha demostrat en l’entrevista que s’ha emès avui a la COPE, on ha parlat durant més d’una hora amb el periodista Carlos Herrera. La conversa ha deixat uns quants titulars. El pontífex ha convidat l’Estat espanyol a plantejar-se “una reconciliació bàsica dels pobles” que ha d’anar per davant de la unitat nacional, ha agraït que “dos infermers m’han salvat la vida” i ha esvaït qualsevol dubte sobre una possible renúncia. L’entrevista també ha tingut un silenci important: Francesc no ha manifestat si està preparant un viatge a Manresa, com havia insinuat en alguna ocasió, ja que Herrera no li ho ha preguntat.

Qüestió nacional

Carlos Herrera ha anat directe al gra i ha preguntat al papa Francesc “quina actitud creu que s’ha d’adoptar davant un plantejament de ruptura [d’Espanya]”? Davant d’aquesta qüestió compromesa, Francesc ha posat per davant “preguntar-se si s’han reconciliat amb la seva pròpia història”, un fet que el Papa ha posat en dubte en el cas espanyol. Ha recordat la història del segle passat com a font de ferides socials i ha convidat a “fugir de les ideologies”, però a no “claudicar de les pròpies conviccions”. “La unitat nacional és una expressió fascinant, però mai es valorarà sense la reconciliació bàsica dels pobles”, ha sentenciat. Francesc també ha posat deures als polítics: “Qualsevol govern, sigui del signe que sigui, ha de fer-se càrrec de la reconciliació (...) com a germans i no com a enemics”.

La conversió ecològica del papa Francesc

Al llarg de la conversa Francesc ha explicat el seu procés de conversió ecològica. Tot va començar “escoltant els bisbes brasilers”, preocupats per la conservació de la natura i especialment de l’Amazònia. Aquest primer contacte, l’any 2007, l’ha recordat com el que va despertar la seva consciència ecològica i el va dur a preocupar-se cada vegada més en aquest àmbit. “Soc un convers en això”, ha afirmat. Una conversió que, ja al Vaticà, el va dur a reunir-se amb científics i teòlegs per tenir una paraula profètica al respecte.

Francesc també ha deixat caure una anècdota sobre la publicació de la Laudato Si’. Mesos abans que la segona encíclica del seu pontificat veiés la llum, Francesc es va trobar a Estrasburg amb l’aleshores ministra de Medi Ambient, Ségolène Royal. La política, que s’havia assabentat del text que estava gestant el Pontífex, va demanar que n’avancés la data de publicació. “Necessitem suports [per a la cimera de París]”, ha confessat el Papa que li va dir la ministra. Francesc va accelerar l’escriptura per tenir l’encíclica a temps per a París, una trobada que ha qualificat com “el súmmum de la presa de consciència mundial” que s’ha anat desinflant.

Amb la mirada a la següent conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic, que se celebrarà a Glasgow amb la presència del Papa si la salut li ho permet, l’argentí creu que és moment “d’aixecar mires i posar-nos en línia” per aturar l’emergència climàtica.

Enigma sobre Manresa

Fa poc més d’un any l’Ajuntament de Manresa i els jesuïtes responsables de la Cova es van entrevistar al Vaticà amb el Papa Francesc per tal de convidar-lo al 500 aniversari de l’estada de Sant Ignasi a la capital del Bages, un moment crucial en la conversió del sant.

Des d’aleshores el Papa s’ha manifestat en alguna ocasió però mai ha estat clar. “Potser podré anar a Manresa” va dir a l’octubre. Avui tampoc ha donat nova informació al respecte, ja que Herrera no ha preguntat al Papa Francesc per la seva visita a Manresa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.