Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Barcelona, Girona i Lleida han presentat aquest cap de setmana els documents de síntesi elaborats en la fase diocesana del Sínode del 2023. Les conclusions demanen que l'Església dialogui amb la societat. Una aposta que feia també Tarragona en la seva síntesi quan proposava fomentar “el diàleg de tota l'Església amb la cultura actual”. El reconeixement de la dona en l’Església i la corresponsabilitat dels laics són altres temes que també han tractat les diòcesis, segons les conclusions publicades per l’arquebisbat de Barcelona i el bisbat de Girona. Els textos se sumen als ja presentats pel bisbat de Vic i Solsona i l’arquebisbat de Tarragona.

A Barcelona, més de set-centes persones s’han reunit aquest diumenge al Col·legi Maristes – La Immaculada de Barcelona per conèixer el document de síntesi de la fase diocesana a Barcelona. El text apunta la necessitat d’una Església que afavoreixi la implicació efectiva dels laics en la vida de les comunitats i grups, i de la diòcesi.

Demana la igualtat i la dignitat de tots els batejats, especialment de les dones. Entre d’altres, que “s’avanci en la reflexió sobre el seu accés al diaconat i, si fos possible magisterialment, al presbiterat”. Igualment, s’aposta per impulsar els diferents ministeris laïcals, en la línia del recent del catequista, i la institució d’aquells que es descobreixin com a necessaris.

Les comunitats de Barcelona volen “instruments de participació” i “processos clarament sinodals” en els nomenaments dels rectors a les parròquies i dels bisbes. També adaptar els diferents ministeris. En l’escrit es parla d’obrir la possibilitat al celibat opcional o l’accés al presbiterat d’homes casats.

Barcelona també insisteix en la necessitat d’emprar “un llenguatge eclesial senzill i clar, d’acord amb el temps en què vivim, comprensible per a tothom”.

“Escoltar, acollir i compartir”

A Girona, 2.058 persones han participat en la fase diocesana del procés engegat pel papa Francesc. Ho han explicat a l’acte celebrat a la Catedral per presentar les conclusions d’aquest procés. Al text destaca el desig de “formar un cristianisme robust” i “capacitar l’Església per a dialogar amb la societat creant ponts i lligams amb els qui pensen diferent”.

D’altra banda, es demana un esforç en fer valer que la paraula Església va més enllà de la institució i la jerarquia, ja que engloba tots els batejats, i es reclama una major coordinació i integració del “caminar junts” en l’àmbit diocesà. En aquest sentit, s’ha previst crear un observatori diocesà per vetllar per la pràctica i l’enfortiment de la sinodalitat.

L’administrador diocesà de Girona, Lluís Suñer, ha subratllat el treball conjunt d’aquest procés: “Tots som actors dins de la gran comunitat coral”. Per a ell, la fase diocesana ha estat “escoltar, acollir i compartir”.

Des de la comissió del Sínode remarquen la bona resposta rebuda per les comunitats, tenint present el nombre d’habitants del territori diocesà, i posen com a exemple comparatiu la diòcesi de Toulouse, amb una població molt superior, on hi han participat unes 2.200 persones, o la de París, on els participants declarats són 6.480.

A Lleida, en el marc de l’assemblea diocesana, també s’han presentat les conclusions de la primera fase sinodal. A més, també hi ha hagut espai per al treball en grups de cara a reflexionar sobre les prioritats a seguir pel proper curs en la diòcesi. La trobada també ha recordat especialment al delegat de Mitjans de Comunicació del bisbat, Miquel Àngel Martín que va morir aquest 6 de maig.

Un procés de tres fases que culmina l’octubre del 2023

Els documents de síntesi s’han elaborat a partir de totes les aportacions realitzades pels diferents grups sinodals de cada diòcesi. Amb la seva presentació, es tanca la primera fase d’un procés iniciat pel papa Francesc l’octubre de 2021.

La propera fita d’aquest camí sinodal tindrà lloc el proper 11 de juny a Madrid, en què els responsables diocesans del Sínode d’arreu de les setanta diòcesis espanyoles es reuniran per compartir les diferents aportacions.

Al setembre s’iniciarà la segona fase d’aquest procés: la continental. Finalment, a l’octubre del 2023, tindrà lloc la fase universal que finalitzarà a Roma amb el sínode dels bisbes. Allà es recolliran totes les experiències i els testimonis d’aquest ampli camí sinodal sota el lema ‘Per una Església sinodal: comunió, participació, missió’

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.