Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Barcelona) Entrar a Canpedró significa ser acollit. Les persones que hi han passat saben quina és aquesta experiència. Un centre situat al barri de Sants que en menys de dos anys s’ha convertit en un espai de referència per les famílies i els avis de la zona.

I és que cada dia, més de 30 infants participen del casal d’estiu organitzat per Canpedró, nens del barri amb dificultats a casa, que passen tot el dia amb altres companys i amb activitats ben diverses. Arriben a les 12 del migdia i fan deures. Després dinen i surten una estona al parc. A mitja tarda berenen, fan algun taller i sopen. D’aquesta manera, es garanteix que els nens tinguin garantits tres àpats al dia.

Mentrestant, al centre l’activitat no es frena. Rentadores i assecadores no paren. Les cuineres preparen el dinar pels dos torns de menjadors per a adults i famílies amb nens de 0 a 3 anys i pels infants. Els voluntaris paren la taula i organitzen les bosses que els hi donaran a cada família perquè s’emportin a casa, per alguna cosa és divendres. I és que cada dia hi dinen al voltant de 100 persones en diferents torns. A Canpedró un s’hi sent com a casa, en família.

"És molt important sentir-se persona, quasi bé més que menjar"

A quarts de dues comencen a arribar les primeres persones que dinaran en el primer torn. Somriures, salutacions, un “com estàs Maria?”, i un crit: “Avui no em quedaré a dinar però m’emporto el menjar amb un tupper, perquè no em trobo bé”. I bromes i comentaris sobre el mal temps que fa a Barcelona aquest mes d’agost mentre comença a caure un xàfec i els més joves, sense paraigües, arriben xops al dinar. “Vinga, asseca’t una mica i seu”, li diu un. Mentrestant, una guerra amb l’aire condicionat: un l’apaga, i quan es gira, l’altre l’encén. Com passa a totes les llars.

“Aquí em sento en família. Vaig venir el primer dia que van obrir i no he deixat de venir. És molt important sentir-se persona, quasi bé més que menjar. Aquí em miren als ulls. I em tracten com una persona”, diu el Jesús, que avui ha arribat d’hora i contempla des d’una punta el menjador, amb uns ulls i un somriure seré, lluny del que ha viscut. “Aquí ens coneixem tots, cada dia el menjar és diferent, i està boníssim. És el Bulli de Sants!”, riu el Jesús. Tots tenen un lloc assignat al menjador, com tots tenim el nostre lloc a taula a casa nostra. I un per un, el Jesús va saludant els qui arriben. Ell seu a la taula dels joves, amb tres o quatre famílies més, de Bolívia, d’Equador i de Perú. El matrimoni de Galícia avui no ve, estan malalts. Cada família, amb un o dos nens, seu a taula a esperar el dinar: “Als nens els hi agrada molt el menjar, i a més aquí tenen molts avis i tiets!”, diu una de les mares.

Cuidar la persona en tota la seva globalitat

L’ànima de Canpedró és la Teresa Villoro, una dona forta, amb empenta, infermera de professió però cuidadora de la persona de cor, i això és el que transmet el projecte: un lloc on tenir cura de la persona. Amb ella, un equip de professionals entregats i més de 150 voluntaris, que es reparteixen en tots els dies de l’any perquè el menjador sempre estigui obert, Nadal i cap d’any inclosos. Ella és la matrona, i no para de pensar en nous projectes. El proper, un espai per tenir cura de la imatge de la persona: perruqueria, podologia, costura, planxa, un bany per bebès…: “Hem de cuidar la persona en tota la seva globalitat, cal cuidar tots els aspectes de la persona perquè se senti cuidada i estimada”, diu convençuda.

Aquest centre de serveis és possible gràcies a l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Pere Tarrés i Càritas, que hi aporten recursos per tal que es pugui donar de menjar i atendre a famílies en situació de risc d’exclusió dels barris de Sants i La Marina de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.