Vés al contingut

Benedicció Urbi et Orbi del Papa Francesc a la Basílica de Sant Pere. 25 de desembre de 2013

Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima (Llc 2, 14)

Estimats germans i germanes de Roma i del món sencer, bon dia i bon Nadal!

Faig meves les paraules del càntic dels àngels, que van cantar quan s’aparegueren als pastors de Betlem, aquella nit de Nadal. Un càntic que uneix el cel i la terra, elevant al cel la lloança, bo i desitjant a la terra la pau als homes que Ell estima.

Us convido a tots a unir-vos a aquest càntic, que és un cant per a tot home i dona que vetlla en la nit, tot esperant un món millor, cant per aquell que es preocupa dels altres, tenint-ne cura, procurant fer humilment els deures que a cadascú li corresponen.

Glòria a Déu!
El Nadal ens convida, en primer lloc, justament a fer això: a donar glòria a Déu, perquè és bo, fidel i misericordiós. En aquest dia, el meu desig és que tothom pugui conèixer el veritable rostre de Déu, el Pare que ens ha donat Jesús. M'agradaria que tots poguessin sentir Déu a prop, sentint-ne la seva presència; voldria també que tots l'estimin i l’adorin.

També desitjo que tots nosaltres donem glòria a Déu, sobretot, amb la vida, amb una vida lliurada per amor a Ell i als germans.

Pau als homes!
La veritable pau -com sabem- no és un equilibri entre forces oposades. No és pura «façana», que amaga lluites i divisions. La pau és un compromís quotidià, i la pau té també quelcom d’artesanal, que s'assoleix comptant amb el do de Déu, amb la gràcia que Ell ens ha donat en Jesucrist.

Veient el Nen Jesús a Betlem, l’Infant de la pau, pensem en els nens que són les víctimes més vulnerables de les guerres, però pensem també en la gent gran, en les dones maltractades, en els malalts... Les guerres destrossen tantes vides i causen tant de patiment!

En els darrers temps, massa vides ha destrossat el conflicte de Síria, generant odis i venjances. Seguim pregant al Senyor perquè l'estimat poble sirià es vegi lliure dels sofriments i tràngols pels quals està passant, i demanem que les parts en conflicte posin fi a la violència i garanteixin l'accés a l'ajuda humanitària per a la gent. Hem pogut comprovar la força de la pregària. Avui m'alegra veure que s'uneixen molts a la nostra pregària per la pau a Síria, creients de diverses confessions religioses. No perdem mai la força de la pregària. La força per dir a Déu: Senyor, concedeix la teva pau a Síria i al món sencer. Convido també als no creients a desitjar la pau, amb llur desig, aquest desig que eixampla el cor: tots units, sigui amb l'oració o amb el desig. Però tots units per la pau.

Concedeix la pau, Infant Jesús, a la República Centreafricana, sovint oblidada pels homes. Però tu, Senyor, no t'oblidis pas de ningú. Tu vols que regni la pau, també en aquella terra tan turmentada per una espiral de violència i de misèria, on moltes persones no tenen sostre,ni aigua o aliments, i viuen sense el mínim indispensable per a viure. Que es consolidi la concòrdia al Sudan del Sud, on les tensions actuals ja han provocat massa víctimes i amenacen la pacífica convivència d'aquest Estat jove.

Tu, Príncep de la pau, converteix el cor dels violents, allà on es trobin,perquè abandonin les armes i emprenguin el camí del diàleg. Vetlla pels habitants de Nigèria, país marcat per contínues violències que no respecten als innocents ni als més desprotegits. Beneeix la terra que vas triar per venir al món i fes que arribin a bon terme les negociacions de pau entre els israelians i els palestins. Sana les nafres de l'estimada terra de l’Iraq, que continua essent colpejada encara per freqüents atemptats.

Tu, Senyor de la vida, protegeix a tots aquells que pateixen persecució a causa del teu nom. Encoratja i conforta als desplaçats i refugiats, especialment a la Banya d'Àfrica i a l'est de la República Democràtica del Congo. Fes que els emigrants que busquen una vida digna en altres països trobin acollida i ajuda. Que no assistim de nou a tragèdies com les que ja hem vist aquest darrer any, amb nombrosos morts a Lampedusa.

Infant de Betlem, toca el cor de tots aquells que s’involucren en el tràfic d'éssers humans,perquè s'adonin de la gravetat d'aquest delicte contra la humanitat. Mira als nens segrestats, ferits i assassinats en els conflictes armats, i protegeix aquells que es veuen obligats a convertir-se en soldats, i que són robats així de la seva infància.

Senyor, del cel i de la terra, mira al nostre planeta, explotat indiscriminadament sovint per la cobdícia i l'egoisme dels homes. Assisteix i protegeix als qui són víctimes dels desastres naturals, sobretot a l'estimat poble filipí, greument afectat pel recent tifó.

Estimats germans i germanes, enmig d’aquest món, en aquesta humanitat, avui ens ha nascut el Salvador, Crist el Senyor. No passem de llarg davant del Nen Jesús a Betlem. Deixem que el nostre cor es commogui: no tinguem por d'això de deixar-nos commoure. En tenim necessitat, cal que el nostre cor es commogui. Deixem que s'escalfi amb la tendresa de Déu; necessitem les seves carícies del bon Déu. Les carícies de Déu no produeixen ferides: les carícies de Déu ens donen la pau i la força. Ja ho crec, en tenim necessitat de les seves carícies. Déu és gran en el seu amor, a Ell sigui donada tota la glòria pels segles dels segles. Déu és la pau: demanem-li que ens ajudi a construir-la cada dia, en la nostra vida, en les nostres famílies, en les nostres ciutats i nacions, en definitiva en el món sencer. Deixem-nos commoure per la bondat de Déu.

Traducció: Xavier Bordas.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.