Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Les religioses del Sagrat Cor estan vivint cinc setmanes decisives al Centre Ad Gentes de Nemi, a prop de Roma. Des del 7 de juliol i fins el 10 d'agost celebren el Capítol General que traçarà les línies de futur de la congregació i que ha d'escollir un nou equip de govern.

La germana Teresa Gomà –que va participar en el darrer capítol l'any 2008 a Perú– subratlla “el fet de la internacionalitat i la riquesa” d'aquestes reunions que busquen “actualitzar la tradició del Sagrat Cor”. El capítol resulta de tot un treball previ que, segons ella, “és cosa de totes les províncies, però també de cadascuna de nosaltres”.

“Aquest capítol ha de servir per veure com fer que la disminució de presències no sigui un replegar-se, sinó al contrari”, apunta Gomà. Des de Catalunya, segueix amb interès les novetats del capítol general i considera que la congregació ha d'afrontar un repte bàsic: “Hem de triar on volem estar”.

'Desplegar la vida'

Amb el lema 'Desplegar la vida. Missió per al futur que brota', aquests dies a Itàlia s'han aplegat 78 capitulars. Representen les tres mil religioses del Sagrat Cor presents a 41 països, que tenen en l'educació dels joves el pilar de la seva acció.

Són dies en clau de pregària, de diàleg i de discerniment per mirar endavant. Així ho apuntava l'actual superiora general Kathleen Conan en la convocatòria del capítol: “Fem això per discernir les formes en què Déu ens està cridant a viure avui la nostra missió per al futur que brota”, deia.

L'eucaristia d'obertura del capítol va comptar amb la participació del jesuïta Adolfo Nicolás. El superior general de la Companyia de Jesús, amb qui les religioses del Sagrat Cor comparteixen l'espiritualitat ignasiana, va encoratjar les capitulars a superar els límits culturals: “No venim a un Capítol general per a que la nostra cultura sigui coneguda. Volem anar més enllà de la nostra cultura. Volem anar allà on l'Esperit ens està esperant”.

Com s'organitza la Congregació

El capítol es convoca cada vuit anys. En aquesta trobada es decideixen les prioritats de la congregació i es designa la superiora general i les quatre germanes que constituiran el consell general. En aquests moments, les són conselleres Kim Sook Hee, María del Socorro Rubio, Catherine Lloyd i Hiroko Okui.

Tant abans d'aquest capítol general –per a preparar-lo– com després –per veure com s'implementa en cada territori– es convoquen capítols provincials. Les religioses del Sagrat Cor estan organitzades en 27 províncies.

A dia d'avui, a Catalunya tenen nou comunitats –vuit a Barcelona i una a Sant Adrià del Besòs– i tres centres educatius. Des del juliol de 2014 totes elles formen part de la província d'Espanya, que es reuniria per primera vegada poc després, de l'1 al 7 d'agost, amb motiu de la preparació d'aquest capítol general.