Vés al contingut
Catalunya Religió dj. 28/04/2016

Per saber-ne més

(Laura Mor –CR) “Si em poso malalt, puc agafar-me uns dies? I si no me'ls paguen? Si no signo aquest contracte efímer, en trobaré cap altre?”. Són preguntes que amaguen moltes renúncies i que la Delegació Episcopal de Pastoral Obrera de la Diòcesi de Terrassa posarà dissabte sobre la taula. Amb el títol 'Misericòrdia en el treball: renúncies i dignitat dels treballadors', la jornada tindrà lloc al local parroquial de Sant Francesc d'Assís del barri de Bellavista, a Les Franqueses del Vallès.

“Les persones renuncien moltes vegades a certs drets laborals per mantenir la feina i poder-se pagar una casa” explica Pepe Baena, delegat de Pastoral Obrera de la diòcesi de Terrassa. Baena, que és rector de la parròquia que acollirà l'acte de dissabte, considera que la majoria de delegacions catalanes posen l'accent d'aquesta jornada en les renúncies i en la necessitat d'un treball digne.

“Una feina que acostuma a ser indigne”

“Sí, molt bé, s'estan creant llocs de treball, però quin tipus de treball?” es pregunta Baena. “Sobretot són els joves els que comencen a trobar feina, però una feina que acostuma a ser indigne, i això repercuteix a l'hora d'independitzar-se o a l'hora de fer família”. És el cas dels dos joves que dissabte compartiran la seva vivència particular. Seguiran el mètode de revisió de vida i faran un 'veure' de qüestions concretes: serà un relat de les coses que han hagut de deixar de banda a costa d'una feina sovint precària.

La Jornada continuarà amb una estona dedicada a 'jutjar i actuar'. La conduirà el jesuïta Isidre Ferreter, de la comunitat de la Salut Alta a Badalona: “Donarà quatre pinzellades des de l'Evangeli, des de la Doctrina Social de l'Església, amb algunes pistes d'actuació, perquè puguem treballar-hi”, explica Baena.

“Detectem que hem anat renunciant a coses que semblava que el moviment obrer ja havia guanyat”. Una jornada de treball i de reflexió que manté l'aire reivindicatiu de primer de maig en el seu objectiu de fons: “Perquè el treballador no perdi la seva dignitat”.

Un compromís comunitari fort

L'acte es tancarà amb la lectura del Manifest del Primer de maig que sotscriuen les delegacions de Pastoral Obrera de tot Catalunya, amb motiu de l'1 de maig. Aquest 2016 subratllen “la necessitat d'un compromís comunitari fort a favor de treball decent i la necessitat d'afrontar el que està passant al voltant del model d'ocupació dominant i la falta d'un treball digne com a factor decisiu d’empobriment, exclusió i deshumanització”.

La Jornada Mundial dels treballadors i les treballadores tindrà ressò també als locals parroquials de Santa Maria de Cornellà, amb Toni Mora, responsable de CCOOO del Baix Llobregat i Eduard Rojo, catedràtic de dret del treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.