Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Els qui encara no veuen clar això de la Sagrada Família, avui tenen menys arguments. Aquest dimecres al vespre s’ha il·luminat per primera vegada l’estel que corona la Torre de Maria amb un gran seguiment popular i comunicatiu.

El papa Francesc, en un missatge en vídeo que no estava anunciat, també s’ha sumat a la celebració. El papa ha recordant que és “per a tots vosaltres” que “brilla avui l’estel de Torre de Maria”. I ha fixat la mirada amb els qui esperen “la revolució de la tendresa” que porta la Mare de Déu: “als malats, als afectats per la pandèmia de la Covid-19, a la gent gran, als joves que per diferents situacions veuen compromès el futur, a les persones que viuen moments de prova”. Un missatge que han tancat demanant no oblidar-se de les arrels: “No descartem els ancians, no són material de descart, són memòria viva. D'ells ens ve la saba tot ho fa créixer. Ajudem al diàleg entre joves i ancians, perquè sigui traspassada aquesta saviesa que els farà créixer i florir”.

La benedicció i encesa de la l’Estel s’ha iniciat en acabar la missa a la basílica. Després de l’estrena del Magnificat de Marc Timón, interpretat per l’Orfeó Català, el cardenal Joan Josep Omella s’ha dirigit a davant de la façana del naixement per beneir la Torre des d’una tarima al carrer Marina. Com si fos diumenge de Rams, una gentada esperava la benedicció i l’encesa de l’estel. Un breu fragment de l’efectiu Magnificat de Timón ha reforçat l’emotivitat de l’encesa, seguida per aplaudiments i expressions d’admiració del públic de fora i de dins de la basílica. Un cerimonial també molt emotiu i ben resolt per a les televisions de tot el món.

Com el papa Francesc, Omella ha presentat la llum de l’estel, com “un signe de protecció per tots nosaltres: que mirant aquesta estel invoquem sempre la Verge Maria que és la mare de l’Església i de tots nosaltres”. El cardenal ha agraït la presència al carrer en un dia ventós i s’ha acomiadat assegurant que “Antoni Gaudí des del cel ens contempla emocionat”.

Durant la missa, en l’homilia el cardenal també ha desgranat el sentit de la devoció mariana i de la Sagrada Família. “Mira l’estel: invoca a Maria”, que “ens protegeix amb la seva llum a tots els qui vivim a Barcelona, a Catalunya, a tot el món, però que sobretot ens indica que hem de seguir a Jesús”.

El cardenal també ha defensat la importància de la Sagrada Família per a la projecció de la ciutat: “Dir Gaudí és dir Sagrada Família. I dir Sagrada Família és dir Barcelona. Aquesta Basílica s'ha convertit en un important patrimoni artístic, cultural i social. Sense pretendre-ho, el temple de la Sagrada Família és l'emblema de Barcelona”.

L’acte, com la festa popular del matí, ha comptat amb la presència d’autoritat civils encapçalades per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el conseller Joan Ignasi Elena i la consellera Lourdes Ciuró. L’habitual absència de l’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat suplida pel tinent d’alcalde Jaume Collboni i el cap de l’oposició Salvador Illa. També s’hi ha sumant representants de la societat civil o dels cossos de seguretat com el director General dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer. Han concelebrat l’eucaristia l'arquebisbe emèrit, el cardenal Lluís Martínez Sistach, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, el bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés, els bisbes auxiliars de Barcelona Sergi Gordo i Javier Vilanova, i l’abat de Montserrat, Manel Gasch.

En acabar la celebració l’exterior de la basílica era un formiguer de persones i de selfies que volien veure il·luminada la primera vegada la torre que ara és la més alta del temple. Com pretenia Gaudí, el nou estel també l’ha pogut veure clarament els barcelonins des de diversos punts de la ciutat. La Torre de Maria estarà il·luminada durant totes les festes de Nadal i posteriorment s’establirà un calendari.

La següent fita de la Sagrada Família és finalitzar l’any vinent una o dues torres del quatre evangelistes, i avançar en la Torre de Jesús que culminarà el temple elevant-se 30 metres per sobre de la Torre de Maria.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.