Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Què hi ha més tradicional i català que la Sardana de les Monges? Amb aquesta peça interpretada per la Cobla Sant Jordi s’han obert aquest dimecres els actes de celebració de la finalització de la Torre de Maria de la Sagrada Família. La sessió matinal s’ha presentat com “un homenatge de la cultura popular i tradicional de Barcelona a la basílica”. Així ho ha explicat per obrir l’acte Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora. Ha destacat que era la primera vegada que la Sagrada Família “rep aquests honors” i ha agraït la col·laboració de la coordinadora d’entitats del barri de la Sagrada Família i de l’Institut de Cultura de Barcelona.

L’acte ha començat amb el ball dels gegants del barri de la Sagrada Família i dels gegants de la Ciutat al centre de la nau. L’Àliga de Barcelona ha encapçalat la comitiva popular que ha entrat pel passadís central i rendit honors a les autoritats i a la torre de Mare de Déu. Homentatge que és una tradició barcelonina que es remunta al segle XIV reservada a les autoritats, visitants il·lustres i als moments solemnes de la ciutat. A la primera fila el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la seva família; i el cardenal Joan Josep Omella.

Durant gairebé una hora s’han succeït figures tradicional del folklore català, com els pilars d’honor dels castellers de la Sagrada Família i una sardana de lluïment amb representants de quatre colles sardanistes de Barcelona. Al final, una delegació del seguici popular ha fet una ofrena de flors l’altar.

L’acte ha acabat amb uns breus parlaments. Només estava prevista la intervenció del cardenal Omella, però en aixecar-se ha convidat espontàniament al president Aragonés a pronunciar unes paraules. El president de la Generalitat ha explicat que l’acte mostra “el que representa aquest temple per la cultura i el país” i com “la Sagrada Família no s’entén sense la participació de la ciutadania”.

Omella ha descrit la Sagrada Família com “un cor que avui dona sentit a Barcelona i a tot el món”. Un temple que “fa que tots ens sentim units en aquest cor que ens dona vida i esperança” i que ens mostra “que el món no s’acaba amb la pandèmia”.

L’acte s’ha tancat amb una nova reverència ritual de l’Àliga a les autoritats i a l’altar i amb la sortida de tot el seguici cap a la façana de la Naixement. La forta ventada que s’ho enduia tot, ha impedit fer ballar els gegants davant de façana.

A l’acte també hi ha assistit el bisbe auxiliar de Barcelona Sergi Gordo, la resta del Patronat de la Junta Constructora; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el tinent d’alcalde Albert Batlle; la regidora Elsa Artadi; i rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull. Entre el públic que ha omplert la basílica, els infants són els qui més s’ho han passat més bé.

El cerimonial de la ciutat ha obert els actes d’inauguració de la Torre de la Mare de Déu que se succeiran durant tot el mes, després de la benedicció i encesa d’aquest dimecres a la nit coincidint amb la festivitat de la Immaculada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.