Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Molt més concorreguda que altres anys, aquest matí s’ha celebrat a Santa Maria la missa pels patriotes catalans que organitza des de fa més de cent anys la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. El cardenal Lluís Martínez Sistach ha presidit l’Eucaristia i en l'homilia ha reiterat el missatge habitual del magisteri dels bisbes catalans: el reconeixement de Catalunya com a nació –marcada profundament per les arrels cristianes– i l’autonomia dels cristians per decidir com s’articula políticament el fet nacional.

“Com a cristians ens refermem en la tradició ininterrompuda de fidelitat a Catalunya”. Per l’arquebisbe Sistach això “comporta estimar a totes les persones” però també “ens esulta fonamental per a nosaltres l’amor a Catalunya, com a part i forma de l’amor al proïsme”. Citant de nou el document Arrels Cristianes de Catalunya, ha reiterat el reconeixement de Catalunya com a nació, i per tant, subjecte de “l’aplicació de la doctrina del magisteri eclesial” sobre els drets dels pobles. I ha recordat que “es deixa als ciutadans decidir les aplicacions concretes d’aquesta doctrina social”. Sistach també ha emmarcat aquest compromís en la necessària presència dels cristians en el món i la “urgència de l’evangelització” i “la humanitat més fraternal i més justa" que reclama el papa Francesc.

En iniciar la missa, el cardenal Sistach l’ha presentat com un acte més de la commemoració dels 300 anys del 1714 i de l’aportació que hi poden fer els cristians. En l’acte, a més del director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, també hi ha assistit el comissari pels actes del Tricentenari, Miquel Calçada.

El cardenal ha concelebrat amb una dotzena de capellans i dos diaques, entre ells el rector de Santa Maria del Mar, Salvador Pié; el consiliari de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el monjo Bernabé Dalmau; el rector de la Sagrada Família, Lluís Bonet; i el teòleg Xavier Morlans. Després de la missa hi hagut una llarga estona de conversa amistosa entre els concelebrants.

Entre el públic també s’ha pogut veure altres clergues i religiosos, i cares conegudes com l’exconseller Joaquim Ferrer, president de la Lliga; l’actor Joan Pera; l’arquitecte Jordi Bonet; el físic i poeta David Jou; i el periodista Xavier Grasset.

La celebració d’aquest any l’han seguida més de mig miler de persones. En acabar la celebració, el temple ha continuat estant ben concorregut de samarretes grogues i vermelles dels participants de la Via Catalana que ja omplien el centre de Barcelona.