Vés al contingut
Catalunya Religió
claret-llibre-00
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR No sempre és fàcil combinar evangelització i educació, però les escoles cristianes estan disposades a lluitar per mantenir la seva identitat. I aquest és un dels motius de Edua&Eva, la nova publicació que la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) ha presentat aquest dimarts a la Llibreria Claret.

El nou llibre de la FECC aglutina diferents escrits elaborats des del Departament de Pastoral centrats en el diàleg entre l'evangelització i l'educació. Un diàleg que vol ser un motor i raó de ser del quotidià dels centres escolars de l'Escola Cristiana. Per a Eloi Aran, autor del llibre i cap d'Àrea d'Identitat i Missió de la FECC, el llibre pretén posar el quotidià "de puntetes". És a dir, donar-li una nova perspectiva i un nou punt de vista.

“És una publicació que obre reflexions d'un camí que no és fàcil centrat en la identitat, el diàleg i l'anunci”

"El llibre sorgeix de la necessitat de respondre a qui diu que l'escola cristiana no té discurs pastoral", ha afirmat amb contundència. Per a ell, Edu&Eva parla de buscar el diàleg i la comunió. "Educar també és això: anar a la recerca de l'alumne", ha dit.

També ha donat importància a la comunicació per explicar el treball que fa la FECC. "La publicació també és una manera d'explicar aquesta tasca", ha afirmat.

“L'evangeli és sempre interessant, creatiu i nou; també pels joves nadius del món digital”

Sobre el llibre, el delegat d'Anunci i Evangelització de l'arquebisbat de Barcelona, Bruno Bérchez, ha destacat la seva aposta per la creativitat combinada amb "un profund coneixement teològic". Per a Bérchez, la proposta de la FECC porta la teologia lligada a la quotidianitat i vol "sacsejar consciències". "És una publicació que obre reflexions d'un camí que no és fàcil centrat en la identitat, el diàleg i l'anunci", hi ha afegit.

El delegat de l'arquebisbat ha parlat de la relació entre l'Edu, o educació, i l'Eva, o evangelització, avui. Un tema que preocupa a l'Església i a l'escola cristiana i que comporta "diverses temptacions". Bérchez s'ha referit a l'arraconament, el maquillatge o la cordialitat de l'escola envers l'evangelització.

Sobre aquests tres punts, ha assegurat que la proposta de la FECC és que "l'evangeli és sempre interessant, creatiu i nou; també pels joves nadius del món digital". "Quan l'evangeli és l'evangeli, sense maquillatges, et captiva", ha dit. En aquest sentit, per a Bérchez, el llibre crida a "l'autenticitat cristiana". Finalment, ha recalcat la importància de comunitat entre evangelització i educació: "El llibre demana tornar a una relació íntima".

“Cal ser creatius”

"No hem de tenir por a unir educació i evangelització a les nostres escoles", ha expressat Gemma Morató. La Dominica de la Presentació i autora del pròleg del llibre ha reivindicat la lluita per no perdre les arrels dels centres educatius: "Hem de donar a conèixer la nostra identitat cristiana, acollidora i que cerca la veritat", hi ha afegit.

Per no oblidar l'evangelització i la identitat, Morató ha recordat que "cal ser creatius". Ha parlat de les escoles com a espais d'acollida i ha assegurat que cal apostar per ells i renovar-los.

“Si tenim escoles cristianes és perquè tenim una identitat i l'hem de conrear”

La secretaria general de la FECC, Meritxell Ruiz, ha remarcat que la presentació del llibre no es tracta d'un acte puntual. "És una llàntia més en allò que volem posar l'accent en els pròxims anys des de la FECC", ha dit. I ha afegit: "Si tenim escoles cristianes és perquè tenim una identitat i l'hem de conrear".

Ruiz també ha agraït les persones que han fet possible el llibre i l'assistència a l'acte de representants de les institucions educatives, famílies i alumnes. Als responsables de pastoral de les diferents escoles els ha animat a seguir amb la seva tasca, malgrat la dificultat de les crítiques injustes que se solen sentir. "No és fàcil", ha assegurat.

Un llibre amb continuïtat

Aran també ha anunciat que es treballa per treure un segon volum del llibre amb col·laboracions de persones relacionades amb l'àmbit educatiu.

A la Llibreria Claret hi han estat presents diferents representants d'institucions educatives com Ignasi Garcia Clavel, de la Fundació Escoles Parroquials; Màxim Muñoz, dels missioners claretians; o la presidenta de la Confederació Cristiana d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, Mar Pla.

La presentació ha estat amenitzada amb l'actuació a l'inici i al final d'Ubuntu, el grup de música marista i cristià.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.