Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Cop dur per la comunitat diocesana, en la festa de santa Eulàlia, patrona de la Barcelona. Aquest dissabte al matí ha mort als 49 anys Antoni Vadell i Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona i vicari general. El passat juliol es va anunciar que el bisbe patia un càncer de pàncreas i que reduïa la seva activitat per afrontar el tractament. Malgrat això els darrers mesos va mantenir bona part de l’agenda. Però abans de Nadal es va complicar la malaltia i després de diversos ingressos a l’hospital no l’ha pogut superar.

La mort del bisbe Vadell ha causat un fort impacte per la seva joventut. El 2017 quan va ser nomenat bisbe precedent del clergat de Mallorca, amb 45 anys era el mitrat més jove de tot l’Estat. Però a més, el curt període de ministeri episcopal l’ha dedicat especialment al món dels joves, la catequesi i el catecumenat, guanyant-se l’afecte i la proximitat de la gent a qui ha acompanyat. “La nostra vocació pastoral és estar amb la gent”, deia quan el van nomenar. I ha estat la seva principal dedicació durant aquests 5 anys, viscuda de manera entusiasta i amb carisma. Per això, durant la seva malaltia des d’alguns grups de joves de l’arquebisbat s’han organitzat vetlles de pregària per fer-li costat.

Durant aquests mesos també ha pogut estar acompanyat de la família de Mallorca desplaçada a Barcelona, en especial de la seva mare, que va quedar viuda fa 2 anys.

Antoni Vadell va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona el juny de 2017 i juntament amb el bisbe Sergi Gordo van ser els dos primers auxiliars que va tenir el cardenal Joan Josep Omella des de la seva arribada a Barcelona.

Expert en catequesi

El seu nomenament a Barcelona va ser una sorpresa, però ja havia conegut la realitat de l’Església a Catalunya pel seu treball en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears, que coordina la catequesi d'infants i d'adults dels deu bisbats catalans i els tres de les Illes Balears.

Nascut a Llucmajor el 17 de maig de 1972, amb 14 anys va ingressar al Seminari Menor. Va continuar la seva formació sacerdotal i estudis a Mallorca on va ser ordenat capellà el 1998. Va culminar els estudis teològics a Roma 2009, com a llicenciat en l’especialitat en Pastoral de la Joventut i Catequètica a la Universitat Pontifícia Salesiana. Durant vint anys la seva dedicació sacerdotal es va desenvolupar al bisbat de Mallorca.

En una primera etapa en parròquies i escoles, i del 1999 al 2006 com a rector del Seminari Menor. Posteriorment va ser professor del Centre d’Estudis Teològics i de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Mallorca (ISUCIR), delegat diocesà de Pastoral Vocacional i de Pastoral Catequètica, i formador del Seminari Major.

El 2013 va passar a formar part del govern diocesà quan el bisbe Xavier Salinas el va nomenar vicari episcopal per a l’Evangelització. Aquesta responsabilitat a la cúria la va combinar amb el lideratge de la Unitat Pastoral d’Inca, que integrava el treball conjunt de diverses parròquies de la zona. També va ser membre del Col·legi de Consultors i del Consell Presbiteral al Bisbat de Mallorca. El 2015 el papa Francesc el va nomenar Missioner de la Misericòrdia.

Després de l’ordenació episcopal a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, a la Conferència Episcopal Tarraconense va ser escollit president del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears, i a la Conferència Episcopal Espanyola ha estat membre de la Subcomissió Episcopal de Catequesi i de la Comissió Episcopal d’Evangelització, Catequesi i Catecumenat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.