Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 12/06/2018

(CR) El periodista i impulsor de diverses iniciatives eclesials, Marcel·lí Joan, serà el nou director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Aquest dimarts al migdia el Consell Executiu ha aprovat el seu nomenament coincidint amb el canvi d’adscripció de la direcció general, que ha passat del Departament de Governació a dependre del Departament de Justícia amb la consellera Ester Capella.

El nou director general substitueix Enric Vendrell que va ser nomenat fa cinc anys quan Joana Ortega dirigia la conselleria de Governació. Vendrell va fer públic el seu cessament aquest cap de setmana a través de les xarxes socials.

El nou director general és un independent amb una àmplia trajectòria en l’administració pública i en el món eclesial. Del 2000 al 2004 va ser adjunt per primer responsable d’Afers Religiosos de la Generalitat, Ignasi Garcia i Clavel. A la Generalitat ha estat cap de premsa i relacions públiques de la Direcció General de Joventut, cap de relacions externes de la Direcció General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació, i cap de premsa de la Delegació Territorial de la Generalitat a Barcelona.

Implicació eclesial

A mitjans del anys 90 Marcel·lí Joan va ser delegat general dels Mitjans de Comunicació de l’Arquebisbat de Barcelona i va formar part de l’equip de la cúria moderada pel bisbe Joan Carrera. Va ser secretari del Consell Pastoral Diocesà de Barcelona, va participat en la Comissió Preparatòria del Concili Provincial Tarraconense i va ser un dels membres escollits per participar en les sessions del Concili Tarraconense de 1995.

Els darrers anys, també en l’àmbit eclesial, ha estat membre del Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans, patró de la fundació Claret, i secretari del capítol de Barcelona de la fundació vaticana Centèssimus Annus. També ha estat un dels impulsors de Catalunya Religió. En els camps de joventut i cooperació, és president de l’Associació José Ramón Zudaire de l’Hospitalet i ha estat patró de la Fundació Akwaba, dedicada al tercer i quart món. També ha estat professor del postgrau de Comunicació Institucional i Religió a l’Era Digital a la Universitat Ramon Llull.

Des del Grup Sant Jordi va ser un dels promotors del document “El fet religiós a la Catalunya del futur” que es va presentar al Parlament de Catalunya el febrer de l’any passat amb el suport de diverses confessions religioses.

Responsable d'Afers Religiosos

La direcció general d’Afers Religiosos (DGAR) té com a finalitat atendre des del Govern les diferents entitats religioses establertes a Catalunya i exercir la representació ordinària de la Generalitat davant d’aquestes confessions. També pot promoure estudis, informes o activitats de difusió de la realitat religiossa a Catalunya.

Marcel·lí Joan serà el sisè responsable d’aquest organisme creat el febrer de l’any 2000 durant el govern de Jordi Pujol com una Secretaria de Relacions amb les Confessions Religioses que va encarregar a Ignasi Garcia i Clavell. Durant l’època del govern tripartit es va convertir en una direcció general que va liderar Montserrat Coll, independent vinculada a ERC, excepte durant uns mesos de l'any 2006 que la va ocupar el socialista Jordi López Camps. El 2010, amb el govern d’Artur Mas, va ser nomenant Xavier Puigdollers, i el 2013, el va substituir Enric Vendrell, els dos procedents d’UDC.

L’etapa d’Enric Vendrell s’ha destacat per la promoció de la diversitat religiosa i per la seva presència en el territori i en els actes de les totes les confessions religiosos. Des de la DGAR també ha impulsat la Mostra de Cinema Espiritual i l’elaboració del Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.