Vés al contingut
Catalunya Religió
ordenació episcopal fra Octavi Vilà
Galeria d'imatges

Glòria Barrete -CR El centre de Girona des del matí ja denotava que alguna cosa grossa s'esperava durant la jornada. 'A quina hora és l'acte de la coronació?', preguntava una turista despistada als tècnics de la pantalla gran instal·lada a la plaça dels Apòstols. I no hi havia prevista cap coronació, no, però sí un gran acte per a Girona, l'ordenació episcopal del nou bisbe, fra Octavi Vilà, que aquest diumenge a la tarda ha pres possessió com a cap de la diòcesi de Girona. "És molt emocionant", ens confessa un membre de l'equip del bisbat que ha estat al capdavant de l'organització d'aquest acte just després de la processó d'entrada. I és que han hagut d'esperar més de dos anys des de la mort del bisbe Francesc Pardo per tenir nou bisbe, i els hi ha tocat un bon bisbe. I estan contents, com ens deia un conegut periodista gironí a l'entrada.

"Estem tots contents i en donem gràcies que després de més de dos anys sense bisbe, aquesta estimada Església és proveïda del pastor que tant necessitava", ha afirmat l'arquebisbe metropolità de Tarragona, Joan Planellas, durant la seva homilia. I ha semblat que ningú s'ha volgut perdre aquest moment esperat. Més de mil-cinc-centes persones han omplert tots els racons de la catedral, i algunes altres també ho han fet des de fora, amb les cadires i espais habilitats. 

Tothom volia saludar fra Octavi

"Personalment, també estic content perquè l'elegit és fill de Tarragona, i, a més, persona de grans qualitats humanes, intel·lectuals i eclesials, fins ara abat del cenobi més important de la Tarraconense", ha prosseguit Planellas. I malgrat que fra Octavi és de Tarragona, fra Octavi ha enamorat Girona.

Una Girona que amb aplaudiments constants, dins i fora de la catedral, ha acompanyat el nou bisbe en tota l'ordenació, i que en el moment en què, ja ordenat, amb el bàcul i la mitra, ha baixat a beneir la gent ha demostrat l'alegria que sentia per tenir-lo ja a Girona allargant el moment quasi com si fos una celebritat. Tothom volia saludar fra Octavi. 

"Hauràs d'exculpar molt, aconsellar teològicament molt, i assumir la càrrega que suposa anar a contracorrent, contrariar"

Fra Octavi s'afegeix a la llarga llista de bisbes que han presidit la seu de Sant Narcís, ha recordat Planellas, "que té una llarga història de fe cristiana". Com tota la Tarraconense, ha reconegut l'arquebisbe de Tarragona, "Girona ha estat primer cristiana abans que catalana". I també s'ha afegit a la llista de bisbes que s'han assegut a la popular 'Cadira de Carlemany', la Càtedra Episcopal, que en el cas de Girona només s'usa una sola vegada, durant l'ordenació episcopal i ja mai més.

Planellas ha volgut recordar a fra Octavi el paper essencial del bisbe. "El veritable pastor és qui planteja la radicalitat del seguiment de Jesús", ha afirmat, i li ha recordat que com a bisbe "hauràs d'exculpar molt, aconsellar teològicament molt, i assumir la càrrega que suposa anar a contracorrent, contrariar". 

I fer-ho, ha afirmat, amb humilitat, "una humilitat que es transforma en força i que enllaça la connexió entre el Pastor i el ramat, entre la força i la humilitat". Una humilitat que pren molt simbolisme en el ritual d'ordenació quan fra Octavi s'ha prostrat a terra, durant més de 3 minuts, mentre es va recitant la lletania de pregària en què participen tots els assistents. 

Durant la salutació inicial íntegrament en català, el nunci apostòlic, Bernardito Auza, també ha tingut paraules d'agraïment per a qui ha estat l'administrador diocesà de Girona en absència de bisbe durant més de dos anys, Lluís Suñer. "Una tasca fecunda" la que ha fet, ha remarcat Auza. Suñer ha detallat a fra Octavi com els catòlics a Girona "hem de remar fort", i li ha demanat "que conegui la idiosincràsia gironina perquè sigui com una flama que il·lumina". 

A l'ordenació episcopal hi han assistit tots els bisbes catalans, i alguns emèrits; el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello; el nunci apostòlic per a la Santa Seu a Espanya, Bernardito Auza, nombrosos capellans, diaques, abats, abadesses, provincials i superiores de congregacions i ordes religiosos catalans. També el bisbe de Perpignan-Elne, Thierry Scherrer; el bisbe de Bilbao, Joseba Segura; el bisbe de Teruel i Albarracín, José Antonio Satué; l'abat general del Cister, Mauro-Giuseppe Lepori, així com molta presència de monjos i monges de la familia cistercenca que, col·locats darrere mateix dels celebrants, feien una gran sensació de família recolzant fra Octavi, fins fa poc abat de Poblet. 

Així mateix hi han assistit nombrosos representants polítics, com la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano; el director general d'Afers Religiosos, Carles Armengol; la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral; el subdelegat del govern de l'Estat a Girona, Pere Parramon; l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela; l'alcalde de Tarragona, Ruben Viñuales; i altres polítics com l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol; Salvador Illa,, Oriol Junqueras, el diputat al Congrés, Joan Capdevila; Jordi Turull, i nombroses personalitats del món cultural i cívic de Girona.

 

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.