Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Aquest dissabte Manresa ha acollit l'acte institucional d'inauguració de l'Any Ignasià amb motiu de la commemoració dels 500 anys de la conversió de sant Ignasi de Loiola. En l'acte hi ha participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy.

"Ignasi de Loiola ens convoca i ens reuneix". El regidor manresà i tinent d'alcalde de turisme i projecció de ciutat, Joan Calmet, ha destacat la figura del sant i el seu missatge. "Ignasi ens parla, i la seva paraula transmet valors atemporals i universals", ha dit. En especial, ha fet referència a la "transformació". Un valor "de canvi" que, per a Calmet, ha de permetre "pensar-nos i repensar-nos".

Sobre l'empremta d'Ignasi de Loiola a la capital del Bages, Calmet ha assegurat que "no hi ha gaires petjades que sobrevisquin 500 anys". S'ha referit al sant com a "el manresà més universal que podem imaginar" i a la seva empremta de "conseqüències molt importants i que han sobrepassat els límits".

Marc Aloy, en la seva intervenció, ha remarcat l'oportunitat que presenta per la ciutat aquesta celebració. Uns actes que han de portar a Manresa arreu "com ho va fer sant Ignasi". També ha repassat les transformacions al món i a la Manresa actual amb relació als grans canvis globals de l'època d'Ignasi de Loiola, fa 5 segles i ha cridat a "impregnar-nos d'aquest esperit per projectar-nos cap a un futur millor".

La presidenta de la Diputació de Barcelona ha explicat que el programa "honora el passat per rellançar la ciutat cap al futur", revaloritzant "el seu enorme patrimoni amb una mirada renovadora". En la mateixa línia, Laura Borràs ha parlat de Manresa com a "bressol del renaixement espiritual i polític". "Un motiu d'orgull per a tot el país", ha dit. Finalment, el president Pere Aragonès ha assegurat que la celebració "té un potencial enorme" i que "és una gran oportunitat per reforçar la projecció de Manresa al món".

Després de la dels parlaments institucionals, la sessió commemorativa ha seguit a la plaça Major de Manresa amb l'espectacle inaugural 'Manresa Transforma'. Ha estat a càrrec de la companyia de dansa aèria Sacude i amb la participació de Xàldiga i de la Colla Castellera Tirallongues. Abans d’aquest espectacle, l’Àliga de Manresa ha ballat de forma excepcional, amb motiu de l’obertura de l’Any Ignasià.

A l'acte també hi ha estat present el bisbe de Vic, Romà Casanova, l'abat de Montserrat, Manel Gasch, el delegat provincial dels Jesuïtes de Catalunya, Enric Puiggròs, i el superior de la Cova de Sant Ignasi, Lluís Magrinyà.

Una celebració que arriba a la Sagrada Família

La Companyia de Jesús va iniciar les celebracions de l'Any Ignasià amb la festivitat de Sant Ignasi el passat 31 de juliol. El superior general dels Jesuïtes, Arturo Sosa, va presidir una eucaristia al Santuari de la Cova de Sant Ignasi coincidint amb la inauguració dels nous mosaics de Marko Rupnik al santuari. Un any en què es preveu un seguit d'actes per celebrar la conversió del fundador de la companyia. N'és un exemple l'eucaristia que es prepara per al proper 12 de març i que tindrà lloc a la Sagrada Família. Serà un dels actes principals de la Companyia de Jesús a Catalunya i comptarà amb un cor format per 500 persones vinculades a la xarxa jesuïta de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.