(Jesuïtes) El 31 de juliol se celebra la festivitat de Sant Ignasi de Loiola que aquest any coincideix amb l'Any Ignasià. En aquest marc el Superior General de la Companyia de Jesús, el pare Arturo Sosa, serà a Barcelona i Manresa i la Basílica de Santa Maria del Mar acull el 30 de juliol una Eucaristia presidida pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. El 31 de juliol al Santuari de la Cova de Sant Ignasi de Manresa tindrà lloc la inauguració dels mosaics de l’artista Marko Rupnik i l’obertura de la Porta del Jubileu.
El passat 20 de maig va començar a Pamplona Ignatius 500, l’Any Ignasià, que commemora el cinquè centenari de la conversió d’Ignasi de Loiola. A finals de juliol, coincidint amb la festivitat de Sant Ignasi de Loiola, hi haurà un altre dels moments importants en la celebració d’Ignatius 500. En aquesta ocasió serà a la Basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, i al Santuari de la Cova de Sant Ignasi, a Manresa. El Superior General de la Companyia de Jesús es desplaçarà a aquests llocs tan significatius en la biografia d’Ignasi.
Eucaristia a Santa Maria del Mar amb els bisbes catalans
El divendres 30 de juliol, vigília de Sant Ignasi, a Barcelona, el pare Arturo Sosa participarà a l’Eucaristia a la Basílica de Santa Maria del Mar a les 19:30h. Estarà presidida pel cardenal Omella, i concelebrada pel pare Sosa; diversos bisbes de les diòcesis catalanes; el superior provincial dels Jesuïtes a Espanya, el pare Antonio España; i el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, el pare jesuïta Enric Puiggròs. L’acte se celebrarà amb les limitacions d’aforament i mesures de seguretat necessàries i hi estan convidades especialment les persones que formen part de la família ignasiana: jesuïtes i col·laboradors/es de la Companyia de Jesús.
Serà al mateix escenari en el que, durant la seva estada a Barcelona entre 1524 i 1526, Ignasi demanava almoina per a repartir-la entre els pobres. Com un captaire, amb la mà estesa i els peus descalços, està representat a l’escultura de bronze de Lau Feliu que es va instal·lar ara fa cinc anys a la Capella de Sant Ignasi d’aquesta Basílica. Un espai de pregària i contemplació que recorda el pas del sant per la ciutat.
Manresa: inauguració oficial dels mosaics de Marko Rupnik i l’obertura de la Porta del Jubileu
El dia següent, 31 de juliol, a Manresa, tindrà lloc la celebració de l’Eucaristia a les 19:30h, des del Santuari de la Cova de Sant Ignasi, i retransmesa online. Estarà presidida pel pare Sosa i concelebrada per l’assistent de la Companyia de Jesús per a l’Europa Meridional, el pare Cipriano Díaz; el superior provincial dels Jesuïtes a Espanya, el pare España; i el superior dels jesuïtes a Manresa, el pare Lluís Magriñà.
Manresa és un dels escenaris centrals en la commemoració d’aquest Any Ignasià. Per aquest motiu, la ciutat també ha impulsat el projecte Manresa 2022, per a potenciar el llegat patrimonial i els valors ignasians. Ignasi va arribar a la ciutat el març de 1522, on va passar uns mesos decisius i va experimentar una profunda experiència espiritual, que es troba a l’origen dels Exercicis Espirituals. L’Eucaristia del dia 31 de juliol serà una celebració solemne, amb dos moments molt especials. Per una part, la inauguració oficial dels mosaics de l’artista Marko Rupnik, que des del passat mes d’abril estan instal·lats al Santuari de la Cova. Ocupen les capelles laterals i les parets que envolten l’interior de la porta d’entrada, i mostren el pelegrinatge cristià a través dels Exercicis Espirituals.
També tindrà lloc l’obertura de la Porta del Jubileu del Santuari, que s’uneix d’aquesta manera a la celebració de l’Any Ignasià. Es tracta de la porta que donava accés a la Santa Cova des de 1625 i al llarg de tres segles, fins a principis del segle XX. Ara està situada a l’espai d’acollida que uneix el Santuari i la Cova. Els pelegrins podran creuar-la, en un gest senzill però dotat d’un profund simbolisme, ja que és signe de reconciliació amb un mateix, amb Déu i amb els altres. Durant aquest any es convida a qualsevol persona a realitzar obres solidàries, unir-se a les oracions del Papa i participar activament a la celebració de l’Any Ignasià.
Para assistir a l’Eucaristia del 31 de juliol és necessari inscriure’s prèviament en el correu santuari@covamanresa.cat i esperar confirmació. L’acte comptarà amb les limitacions d’aforament i mesures de seguretat necessàries. Per facilitar la participació de totes les persones que ho vulguin, la retransmissió en directe es podrà seguir en aquest enllaç.
Sant Ignasi i Catalunya
Aquesta és una celebració molt significativa per a la Companyia de Jesús a Catalunya, que permetrà recordar la vinculació d’Ignasi de Loiola, en especial a tres llocs: Barcelona, Montserrat i Manresa, ciutat que va tenir un paper fonamental a la seva biografia.
Després de la ferida a Pamplona i de la recuperació a Loiola, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l’espasa als peus de la Verge de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí. El 25 de març arriba a Manresa on haurà de quedar-se prop d’un any, ja que no pot emprendre el viatge a Terra Santa que tenia previst. A Manresa, tal i com ell mateix escriu a la seva Autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. Per aquest motiu, la ciutat on avui la Companyia de Jesús compta amb el Centre Internacional d’Espiritualitat Cova de Sant Ignasi, és un dels llocs fundants de l’espiritualitat ignasiana.
Durant la seva estada a Catalunya amb motiu dels actes de l’Any Ignasià, el para Arturo Sosa també realitzarà una visita al Monestir de Montserrat i al Santuari de Sant Pere Claver, a Verdú, poble natal del sant jesuïta català Pere Claver.
L’Any Ignasià
Amb Ignatius 500, la Companyia de Jesús celebra el cinquè centenari d’una experiència que va transformar per sempre al seu fundador, Ignasi de Loiola i va donar lloc a una espiritualitat que ha facilitat la trobada amb Déu de multitud de persones de generació en generació.
Ignatius500 es celebra a tot el món des del 20 de maig de 2021, aniversari de la ferida que va patir Ignasi a Pamplona, i fins el 31 de juliol de 2022. Al llarg d’aquest any tenen lloc diverses celebracions, actes, campanyes i publicacions per a rememorar l’experiència que va viure Ignasi però, sobretot, com entenem i vivim aquesta experiència a l’actualitat.
Per al Superior Provincial dels Jesuïtes a Espanya, Antonio España SJ celebrem “la transformació de la seva mirada, del seu ésser, de la seva forma de cuidar i de la seva forma de viure”, que va passar entre maig de 1521 i febrer de 1523 a Loiola, a Manresa i en el camí entre totes dues localitats, després de caure ferit a Pamplona. “Aquest contratemps va colpejar la seva vida de forma momentània, i en va sortir un procés de canvi, de transformació i superació”.
En paraules del coordinador de l’Any Ignasià, el jesuïta Abel Toraño, “Ignasi connecta amb tota persona que vulgui portar una vida plena. Ens ensenya que va ser necessari parar-se, fer silenci, pensar, adonar-se que tenia una interioritat que desconeixia”.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.