Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR/Roma) Per si no havia quedat clar, el papa ho ha recordat aquest dimecres en el consistori de creació de cinc nous cardenals: "Jesús no us ha cridat perquè us convertiu en 'prínceps' en l'Església". En la cerimònia en la qual l'arquebisbe Joan Josep Omella ha estat creat cardenal, Francesc els ha tornat a explicitar que "Jesús camina davant de vosaltres i us demana seguir-lo amb decisió" i que us "crida a mirar la realitat, no a distreure's en altres interessos o altres perspectives".

Aquest és el to que ha marcat una cerimònia breu i gairebé en família que ha presidit Francesc a la basílica de Sant Pere del Vaticà. Un acte auster en el qual juntament amb l'arquebisbe de Barcelona han estat creats cardenals quatre bisbes més dels quals ningú no en preveia la "carrera" eclesiàstica; l'arquebisbe de Bamako, a Mali, Jean Zerbo; el bisbe d'Estocolm, Anders Arborelius; el vicari apostòlic de Pakse, a Laos, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, i el bisbe auxiliar de San Salvador, Gregorio Rosa Chavez. Uns nomenaments que van sorprendre fa poques setmanes. El grup Africà i Llatinoamericà són els que han aportat més animació a la cerimònia. I el grup procedent de Suècia, el to ecumènic amb la presència de dues pastores protestants. Des de El Salvador, també s'ha fet molt present el beat Óscar Romero, imatge que lluïen molts pelegrins.

Discurs d'Omella

Per una indisposició del cardenal de Mali, que fins avui no sabia si podria assistir al consistori, ha pertocat a Omella fer el discurs de salutació inicial. Omella ha destacat la importància de presentar l'Església com a "testimoni de la tendresa": "Volem ser una Església pelegrina pels camins del món a la recerca de tothom, provant de posar en el cor dels homes i les dones el bàlsam de l’alegria i la pau, eixugant les llàgrimes de molts d’ells i suscitant la seva esperança”. El nou cardenal també s'ha referit als sentiments de Sant Ignasi de Loiola quan va arribar a Roma i es preguntava si "potser serem crucificants" com Sant Pere i Sant Pau.

Després d'una breu lectura de l'Evangeli, en la mateixa sintonia eclesial, Francesc ha recordat que "la realitat" també conté moltes creus que són "el pecat del món". És "la realitat dels innocents que sofreixen i moren causa de les guerres i el terrorisme; és l'esclavitud que no deixa de trepitjar la dignitat també en l'època dels drets humans; la realitat és la dels camps de refugiats que a vegades s'assemblen més a un infern que a un purgatori; la realitat és el descartat sistemàtic de tot el que ja no serveix, incloses les persones".

Durant la celebració, després del jurament d'obediència i fidelitat al pontífex, el papa ha lliurat als cardenals el birret, l'anell i ha anunciat el títol de l'Església de Roma que els correspon. Aquesta tradició recull el sentit del col·legi cardenalici format en el seu origen pels rectors de Roma. A Omella li ha estat atorgada la diaconia de l'església de la Santa Creu de Jerusalem, una de les de més tradició a la ciutat. El nou cardenal ha destacat que la Santa Creu és la mateixa dedicació que té la Catedral de Barcelona.    

Trobada amb Benet XVI

El cardenal Omella ha estat acompanyat de tots els bisbes catalans, excepte el de Tortosa, i el cardenal Lluís Martínez Sistach. La Generalitat ha estat representada al màxim nivell pel president Carles Puigdemont, que encara ha fet més evident l'absència dels representants de l'Ajuntament de Barcelona. La delegació del govern espanyol ha estat encapçalada per la vicepresidenta Soraya Saenz de Santamaría. També hi ha assistit l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, l'emèrit de Poblet, Josep Alegre, i altres religiosos i clergues catalans que viuen a Roma.

Finalitzada la cerimònia, els nous cardenals han viscut un altre moment emotiu de la jornada, amb la visita al papa emèrit Benet XVI. El papa Francesc li ha presentat els nous cardenals. Omella ha explicat que el papa Benet té molt present la Sagrada Família. El papa emèrit també ha mostrat gran satisfacció quan Omella li ha anunciat que ara s'iniciava el culte setmanal a basílica de Gaudí.

A la tarda, s'ha celebrat la tradicional visita di calore, en la que tots els fidels que s'ha desplaçat a Roma poden saludar als nous cardenals. A més del clergat i dels representants de diversos organismes diocesans, Omella s'ha retrobat amb els seus amics i familiars de Cretes i els feligresos de Logronyo. Els més animats els de Cretes entonant un "Visca el cardenal Omella!"

Després de la celebració, Omella també ha renovat el seu escut episcopal que incorpora les borles i el capell cardenalici. L'escut manté la imatge de la Mare de Déu de la  Misericòrdia del seu poble natal, les torres de la Sagrada Família com a signe episcopal i la bandera catalana. 

Podeu veure totes les imatges del consistori i de la visita di calore aquí.