Vés al contingut

notícies relacionades

Guardiola de Berguedà tindrà un centre d’interpretació i estudi del romànic de la comarca

(ACN –Guardiola de Berguedà) Des de grans edificis fins a petites esglésies, jaciments, castells i fortaleses, el Berguedà té centenars d’elements patrimonials del romànic, però molts són totalment desconeguts. Ara, tot aquest patrimoni es vol posar en valor amb un centre d’interpretació del romànic que finança la Diputació de Barcelona amb una inversió d’1,4 milions d’euros. S’ubicarà al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, la principal joia del romànic.

La nova abadessa de Valldonzella encara un servei “humil i ple de desig”

(Laura Mor –CR) “Ajudar-nos, estimar-nos, ser senzills”. És al que aspira la nova abadessa de Valldonzella M. Àngels Cornellà Palou. Aquest dissabte s’ha celebrat la benedicció abacial a l’església del monestir cistercenc de Santa Maria, a Barcelona, quatre mesos després que l’escollís aquesta comunitat monàstica. A més de la família religiosa, amb una bona representació benedictina, l’han acompanyat amics i familiars.

Maria Àngels Cornellà, nova abadessa de Valldonzella 

(Laura Mor –CR) La comunitat cistercenca de Santa Maria de Valldonzella ha escollit Maria Àngels Cornellà Palou com a mare abadessa d’aquest monestir històric situat al peu de la muntanya del Tibidabo, a Barcelona. La votació va tenir lloc divendres al monestir i la benedicció abacial serà, previsiblement, cap al mes de juny, per Pentecosta.

L’abadia cistercenca de Lerins a l’illa del silenci

(Josep Gordi –CR) A uns vint minuts en vaixell de la ciutat francesa de Cannes apareix l’illa de Sant Honorat que és propietat de la comunitat cistercenca que hi viu i que pren el nom del bisbe d’Arles que hi fundà el primer monestir en el segle V quan estava deshabitada. Es tracta d’una petita illa ja que tot just té tres quilòmetres de perímetre i per la qual no transiten cotxes, ni hi ha hotels, només s’escolta el so de les onades i el de les campanes del monestir.

Els monestirs, esglésies particulars?

(Bernabé Dalmau –Abadia de Montserrat) La recent elecció a abat de Montserrat del pare Manel Gasch ha tornat a posar sobre la taula una certa admiració o enveja entre els fidels de casa nostra envers l’autonomia de les comunitats monàstiques. El dret els reconeix una exempció respecte al bisbe diocesà, i els seus membres elegeixen –després de discerniment i amb gran sentit de responsabilitat– el seu propi pastor.

Poblet, els camins dels monjos

(Josep Gordi –CR) Poblet no és només un monestir, també és el nom d’un bosc, d’un espai natural protegit, d’un paisatge. Hem quedat amb en Xavi Buqueras, tècnic del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet a l’entrada del monestir per passejar i parlar de com és aquest territori, dels seus boscos i de quina és la relació que els monjos tenen amb la terra que els envolta. Aquesta descoberta forma part de la col·lecció d’articles sobre santuaris naturals.

Montserrat acull l’equip de Catalunya Religió

(CR) Montserrat ha acollit aquest dijous una trobada de col·laboradors i membres del patronat de la Catalunya Religió. Una sessió de treball per reflexionar sobre línies de fons i de futur, i per consolidar el projecte i ampliar-ne l’abast. “Catalunya Religió és una proposta serena, un projecte integrador i d’acollida del sentiment religiós d’un país”. Amb aquesta afirmació encetava el president del Patronat de la Fundació Catalunya Religió, Carles Duarte, la matinal formativa al monestir de Montserrat de l’equip que col·labora en aquest projecte comunicatiu.

panoràmica

Veure la fe