Vés al contingut

notícies relacionades

ballarin-00

Gósol recorda mossèn Ballarín amb una exposició: “Era com un més al poble”

ACN | Una exposició a Gósol recorda mossèn Ballarín, un dels personatges més il·lustres que va passar els últims anys de la seva vida en aquesta localitat. Forma part dels actes de l'Any Ballarín que s'havien de celebrar el 2020 coincidint amb el centenari del naixement i que la pandèmia va obligar a posposar.
abat-gasch-montserrat

L'abat de Montserrat: “La història del nostre monestir ens ha posat al centre del país”

CR | Durant l'homenatge a Pau Casals que s'ha celebrat aquest dilluns al monestir de Sant Miquel de Cuixà, l'abat de Montserrat, Manel Gasch, ha defensat la història del monestir. Una història que "l'ha posat al centre de molts fets del país" i els ha fet custodis "d'un lloc que guarda la memòria d'un home que va defensar la democràcia sense matisos". En el seu discurs, Gasch ha comparat l'aportació de Pau Casals al catalanisme amb la de l'abat Oliba.
teresines-sagrat-cor

Coses d'Antes: El Sagrat Cor a la porta de casa

VÍCTOR RODRÍGUEZ –CR | Estaven a bona part de les portes principals dels pisos, a les entrades de cases de poble i als cancells de masies i cases de pagès. Les trobàvem a vegades al davant, d’altres per darrere, just al costat del timbre o al capdamunt del marc de la porta. En moltes cases antigues encara hi són, un xic escrostonades o amb una capa de vernís a sobre, i és que el temps passa factura a tot i a tothom.
patrimoni-artistic-catala

El periple de la salvació de l’art català durant la Guerra Civil, en un llibre

VÍCTOR RODRÍGUEZ –CR | Gairebé una vintena d'investigadors han col·laborat per detallar el viacrucis que va patir l'art català en esclatar la Guerra Civil en un llibre. 'El patrimoni artístic català durant la Guerra Civil Espanyola: itineràncies, destruccions, salvaments' és, a més d'un estudi, un homenatge a totes aquelles persones que van fer possible la salvaguarda del patrimoni, majoritàriament religiós, que ha pogut arribar fins als nostres dies. 
manel-pilar-carrasco

Lluís Duran fa parlar Carrasco i Formiguera

VÍCTOR RODRÍGUEZ –CR | Després de 10 anys d’una intensa i exhaustiva investigació, l’historiador barceloní Lluís Duran presenta el seu llibre sobre Manuel Carrasco i Formiguera com “un estudi a la llum dels nostres dies”. amb la voluntat “d’aportar una nova percepció de l’advocat i polític de profundes conviccions cristianes a través dels seus textos i de la seva trajectòria”. El llibre fa parlar Carrasco i Formiguera a través dels seus textos recuperats d'una gran quantitat d'arxius.
poblet-montserrat-balsarenys

El Monestir de Poblet rep documentació del fons personal d'una dona per primera vegada

ACN | Montserrat Barenys, de 92 anys i actualment veïna de Sant Joan de les Abadesses, ha donat una part del seu arxiu personal a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet. És la primera dona que aporta documentació a aquest espai, que custodia el fons del president Tarradellas i altra informació relacionada amb la Guerra Civil, l'exili i el restabliment de la Generalitat.
escolanet-almoiner

Coses d'Antes: L'escolanet almoiner

VÍCTOR RODRÍGUEZ –CR | Encara se’n troben en certes esglésies i parròquies, no pas gaires. En algunes, depenent de la seva situació, han donat el primer ensurt a fidels despistats que en la penombra d’un temple se l’han trobat de cop. Avui, a la col·lecció d'articles 'Coses d'Antes' de Catalunya Religió, parlo dels escolanets almoiners.

panoràmica

Veure la fe