Vés al contingut
Catalunya Religió
abat-gasch-montserrat
Fotografia: L'abat Gasch amb els expresidents de la Generalitat i Pere Aragonès a Prada de Conflent, abans de l'homenatge a Pau Casals | Abadia de Montserrat.
Galeria d'imatges

CR Durant l'homenatge a Pau Casals que s'ha celebrat aquest dilluns al monestir de Sant Miquel de Cuixà, l'abat de Montserrat, Manel Gasch, ha defensat la història del monestir benedictí. Una història que "l'ha posat al centre de molts fets del país" i els ha fet custodis "d'un lloc que guarda la memòria d'un home que va defensar la democràcia sense matisos". En el seu discurs, Gasch ha comparat l'aportació de Pau Casals al catalanisme amb la de l'abat Oliba. L'acte, organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu, ha comptat també amb la presència dels expresidents Carles Puigdemont, Quim Torra, Jordi Pujol i José Montilla; i l'actual president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Excel·lència, democràcia i catalanitat. Aquests són els tres valors que Manel Gasch ha destacat de Pau Casals i que ha comparat amb l'abat Oliba. Per a Gasch, les dues figures van posar "totes les seves capacitats" al servei de "la reconstrucció" del país. "Van ser dos pacificadors que comparteixen la grandesa del seu compromís democràtic", ha dit.

“No em consta que cap altre català contemporani hagi fet una professió de catalanitat com la de Casals”

Ha descrit Pau Casals com un "intèrpret extraordinari" i un "veritable revolucionari" per la manera de tocar el violoncel. Una virtuositat que li va obrir les portes d'Europa i del món.

Gasch ha recordat la participació de Pau Casals a l'assemblea de les Nacions Unides: "No em consta que cap altre català contemporani hagi fet una professió de catalanitat com la de Casals davant d'una audiència tan rellevant". Una intervenció que el músic català va fer "desacomplexat" i "fruit d'una edat en què ja ho havia viscut tot i no deixava marge per a massa estratègia".

De Casals també ha destacat la seva coherència ètica i el seu compromís per la llibertat. Un compromís que el va portar a sacrificar precisament allò en el qual excel·lia i que l'havia portat al reconeixement mundial. Així ha parlat Gasch de l'exili de Casals que es va convertir "en un temps socialment i simbòlicament ple". "El mestre el va omplir amb activitat solidària concretada en centenars de donacions a refugiats que fugien a França per la repressió franquista", ha detallat.

Casals va estimar i es va relacionar amb Montserrat des d'abans de la Guerra Civil, ha explicat Gasch. De fet, el músic va compondre la seva polifonia litúrgica pensant en l'escolania de l'abadia que encara avui el cor canta habitualment.

“Cuixà és obert a les aliances per mantenir el monestir fidel als valors de l'excel·lència, la democràcia, la pau i la catalanitat”

"I aquest, què hi fa aquí?". És la pregunta que, segons Gasch, es fan alguns quan en un acte institucional hi ha la seva presència. L'abat ha defensat així la importància del monestir i la seva comunitat per a Catalunya a les portes de la celebració del mil·lenari.

Gasch també ha manifestat la intenció dels monjos perquè el monestir de Cuixà sigui més conegut i estimat a "la Catalunya del sud". "Un monument que és testimoni d'aquell país que el Pirineu unia i no separava", ha dit. El compromís dels monjos d'avui es referma amb el nou prior, el pare Ignasi Fossas, que s'ocupa del lloc. "Ell està obert a les col·laboracions i aliances que es puguin trobar per mantenir Cuixà fidel a la seva condició de monestir benedictí, però també centre de promoció econòmica i custodi dels valors de l'excel·lència, la democràcia, la pau i la catalanitat", ha subratllat.

La presència dels expresidents de Catalunya durant l'acte ha estat molt mediàtica i tots ells han dedicat unes paraules al llegat del músic català. En això també s'hi ha fixat Gasch, qui ha afirmat que poques figures en la història recent dels catalans serien capaces d'unir la representació institucional d'aquest dilluns a Cuixà.

Una casa monàstica heretada i refundada

Amb la seva intervenció, Manel Gasch ha donat la benvinguda a l'homenatge de Pau Casals com a coamfitrió de l'acte. I és que, Sant Miquel de Cuixà és una casa monàstica que la comunitat de Montserrat va heretar i refundar l'any 1966. Actualment, encara assegura l'acolliment i la litúrgia gràcies a la presència del pare Rémy Messer, monjo benedictí testimoni de la història recent del monestir.

A més de coamfitrió, l'abat de Montserrat també és el president de la Fundació Pau Casals. Així ho va decidir el mateix Casals quan va crear la institució que conserva la seva memòria i el seu llegat consolidant, d'aquesta manera, el lligam entre ell i el monestir de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.