Vés al contingut
Catalunya Religió
momies-caixaforum
Fotografia: Fundació "la Caixa".
Galeria d'imatges

Fundació “la Caixa” 'Mòmies d'Egipte: Redescobrint sis vides' és la nova exposició que ha presentat el CaixaForum de Barcelona fruit d'una col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i el British Museum de Londres. El centre d'aquesta mostra són sis mòmies que s'exhibeixen juntament amb alguns dels seus sarcòfags i més de 260 objectes trobats en tombes i jaciments, tots pertanyents a la col·lecció del museu londinenc.

L’exposició se centra en aquestes sis persones que van ser momificades i recrea com van ser les seves vides a partir de la investigació duta a terme al British Museum fent servir els mètodes científics més punters sobre les seves restes momificades i els conjunts funeraris. Cada mòmia té una història per explicar.

Els avenços tecnològics han permès desembolcallar virtualment les restes momificades sense fer malbé les mòmies del CaixaForum Barcelona

Els sis protagonistes de l’exposició són un funcionari encarregat d’uns dominis, dos sacerdots, una dona casada, un nen i un jove grecoromà que van viure en diferents èpoques de l’antic Egipte entre els anys 800 aC i 100 dC. Cadascun protagonitza un àmbit de l’exposició, en la qual, a banda dels grans temes de la mort i el més enllà, s’aborden qüestions com ara les pràctiques curatives, els intercanvis culturals, la religió, la família, la música, els cosmètics, la perruqueria i els ornaments corporals, com també el paper de la dona i dels infants en aquesta rica civilització que va florir al llarg de la vall del Nil. Juntament amb les mòmies es poden veure objectes com ara màscares, sarcòfags, vasos, escultures, joies o estris d’ús cosmètic que ens ajuden a comprendre millor la vida quotidiana i les creences dels antics egipcis.

Els últims avenços en tomografia computada i imatge tridimensional han permès desembolcallar virtualment les restes momificades sense fer malbé les mòmies. Gràcies a això, s’han descobert aspectes detallats de la vida d’aquestes persones fins ara desconeguts. Aquestes recents investigacions permeten conèixer millor les creences, les malalties, les cures corporals o l’alimentació dels individus que van ser momificats i obtenir una visió única de la vida i la mort d’una de les civilitzacions més fascinants de l’antiguitat. L’exposició presenta també imatges en 3D i digitals de les capes ocultes dels embolcalls.

La vida i la mort a l'antic Egipte

El recorregut s’estructura en vuit àmbits: un d’introductori, un de conclusió i sis de centrals, que es corresponen amb cadascuna de les mòmies i que també ofereixen continguts temàtics sobre la vida i la mort a l’antic Egipte. Les mòmies es presenten juntament amb la interpretació digital i amb objectes que permeten revelar nous descobriments en el context del tema de cada secció.

A l’antic Egipte es creia que era necessària la presentació del cos perquè la persona difunta continués vivint al més enllà. Mitjançant la momificació, cada individu seguiria el camí d’Osiris, déu de l’altra vida i el primer que va ser momificat. Es creu que les primeres mòmies d’Egipte van ser de persones que van viure entorn del 4000 aC. Van enterrar els seus cossos a l’arena seca i calenta, i es devien assecar i momificar de manera natural. Alguns egiptòlegs creuen que, durant aquest primer període, algunes d’aquestes mòmies van ser desenterrades de manera fortuïta i que aquest descobriment va reforçar la convicció dels egipcis sobre la necessitat de preservar el cos després de la mort.

Tallers activitats i una ruta per tot l'Estat

'Mòmies d’Egipte: Redescobrint sis vides' és la setena col·laboració de la Fundació ”la Caixa” amb el British Museum gràcies a l’aliança estratègica establerta entre aquestes dues institucions, que ha permès presentar al públic del nostre país exposicions dedicades, entre altres temes, a l’art i la cultura medievals, a la idea de competició a l’antiga Grècia, a la figura del faraó, al luxe a l’antiguitat i a l’art del gravat als Estats Units des dels anys seixanta.

L’exposició arriba a CaixaForum Barcelona, després de fer parada a Madrid per primer cop a Espanya i, posteriorment, seguirà una llarga itinerància que la durà a CaixaForum Sevilla, al nou CaixaForum València i a CaixaForum Saragossa. La mostra comptarà amb un cicle de cinema i el cicle de conferències 'A la llum de la ciència', a més de visites comentades, tallers, activitats i un menú temàtic al restaurant de CaixaForum Barcelona. El proper 3 de març tindrà lloc la 'Nit de les Mòmies' amb espectacles, activitats com ara un taller de demostració de momificació faraònica i un showcooking sobre dinar dels faraons de l'antic Egipte. D'altra banda, Paula Bonet descobrirà als presents les seves experiències en els darrers viatges a Egipte amb quaderns de viatge, testimonis, fotografies, vídeos i pintura en directe.

En la presentació a Barcelona aquest dimecres 30 de novembre hi ha estat present el director corporatiu de l’Àrea de Cultura i Ciència de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi Miró; la directora de Compromís Internacional del British Museum, Nadja Race; la directora de CaixaForum Barcelona, Mireia Domingo, i la comissària Marie Vandenbeusch.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.