Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Migra Studium) La fundació dels jesuïtes que atén persones refugiades i migrants, Migra Studium, ha presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya la campanya hospitalaris.org, amb l'objectiu d'aconseguir 100 famílies de la ciutat de Barcelona, que vulguin acollir una persona un màxim de 3 mesos. Durant aquest temps, l’entitat li donarà suport pràctic i rebrà formació laboral i classes de llengua.

“La majoria de persones que arriben a casa nostra escapen de la pobresa, dels conflictes bèl·lics i de les persecucions polítiques. No han comès cap delicte. En el cas de les persones que busquen refugi, el més habitual és que la seva vida fos tan normal com la nostra, fins que van haver de fugir. Moltes d’elles, quan arriben aquí es troben totalment desemparades, sense xarxa social, i la nostra experiència ens demostra que un ambient familiar les reconforta i les ajuda a afrontar els propers passos amb més seguretat”, ha explicat M. Carmen de La Fuente, directora de la Fundació Migra Studium.

Per aquest motiu, durant el 2017, Migra Studium, sota el paraigües de Jesuïtes Catalunya, va posar en marxa una xarxa d'hospitalitat en què llars acollidores acollien persones migrades o sol·licitants d’asil, ateses per l’entitat. Aquest 2018, i sense més difusió que el boca-orella, 20 famílies han acollit 27 persones només a Barcelona, amb el suport de l'equip professional de l'entitat, i persones voluntàries que acompanyen aquest procés. Aquesta fórmula, que ja funciona en altres països, ha esdevingut un èxit: el 90% de les persones acollides han trobat casa i feina;  i totes les famílies han valorat com a "molt positiva" l'experiència. Així ho ha remarcat també en la roda de premsa el delegat dels Jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig, insistint en una doble aposta “d’una banda denunciar aquelles polítiques migratòries que atempten contra el dret i la dignitat de les persones, i d’altra, l’ajuda concreta dels ciutadans i ciutadanes de carrer, que en aquest cas es materialitza en acollir una persona durant tres mesos”.

Quintuplicar les famílies hospitalàrie

Ara Migra Studium necessita quintuplicar les famílies hospitalàries per diversos motius. El primer és el número creixent de persones que arriben a casa nostra (segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, entre gener i juliol de 2018 es van atendre al  SAIER - Servei d’Atenció a les persones Immigrants, Emigrants i Refugiades - 4.567 sol·licitants d’asil, la xifra més elevada dels darrers anys amb molta diferència: 4.405 en tot l’any 2017 quan al 2012 van ser 304 persones). Un altre factor és l’allargament del temps d’espera entre la sol·licitud formal de protecció internacional  i l’entrevista oficial d’asil: “Fins fa poc les persones que acompanyem esperaven tres o quatre setmanes; ara el temps d’espera és de 6 mesos, cosa  que aboca aquestes persones a viure al carrer, o anar als albergs municipals. Aquesta situació és per a nosaltres inacceptable i requereix d’una resposta política, fins que aquesta arribi creiem que és necessària una resposta per part nostra, des de l’hospitalitat, i per això necessitem més famílies que vulguin acollir”, ha explicat M. Carmen de la Fuente.

Les famílies

La família Bonmatí Baurier és una de les famílies actualment hospitalàries. Van acollir a casa seva durant uns mesos Ibrahim Surry, un jove de Guinea que va arribar en pastera a Itàlia, i va venir a Barcelona a sol·licitar asil. Va quedar fora dels programes d’acollida, després de dormir als albergs municipals va quedar en situació de carrer. Va realitzar un curs de cuina a Migra Studium, i mentre va estar a casa de la família, aconseguí treball com ajudant de cuina. Actualment continua treballant i viu de manera autònoma en un pis.

Per a Blanca Baurier, la mare de la família, “això sí que val la pena” i afegeix que els va impactar positivament la reacció dels seus fills “Mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a Ibra, que és com l’anomenem a casa”. “Ni m’ho vaig pensar”, comenta Mar Bonmatí, “és un sacrifici mínim en comparació a tot el que ell ha hagut de passar”.

Després d’Ibrahim, la família Bonmatí Baurier va acollir de setembre a desembre un jove nicaragüenc.

Un espai de consulta

Els passos per ser una família hospitalària. Les famílies interessades en acollir una persona refugiada poden consultar hospitalaris.org. En aquesta web es responen les preguntes més freqüents (“La coneixerem abans?” “Necessita una habitació individual?”, “En quin idioma ens entendrem?”, “Com organitzem el dia a dia?”), i s’hi poden llegir els testimonis de famílies que ja han acollit. Un cop enviada la sol·licitud, Migra Studium contacta amb la família en 48 hores hàbils i concerten una trobada per explicar tot el procés i les condicions de l’acolliment. També es planifica una trobada entre la família i  la persona  pendent d’acolliment. També poden escriure directament a hospitalitat@migrastudium.org.

Per a les famílies i persones per les quals acollir no sigui una opció possible, la web disposa d’un espai en què qualsevol persona pot engegar una campanya, per ajudar a recollir els 35.000€ necessaris per ampliar el número d’acolliments.