Vés al contingut
Catalunya Religió
jesuites-exposicio-ignatius-experience
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR La vivència espiritual d’Ignasi de Loiola dialoga amb l’actualitat al Museu Diocesà de Barcelona. Ho fa en l’exposició ‘Ignatius Experience. El poder transformador d'una ferida’ que s’ha presentat aquest dimecres al mateix museu. Una experiència que repassa la vida de sant Ignasi traslladant-la avui dia plantejant preguntes i debats al visitant. També aquest dimecres a la tarda ha tingut lloc la inauguració oficial de l’exposició amb la visita del provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, Antonio España, i del cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

Durant la presentació, el comissari de l’exposició, Josep Maria Riera, ha explicat que la mostra té un fil argumental clar: la conversió d’Ignasi de Loiola vista amb els ulls del segle XXI. I és que, tal com ha dit Riera, a la vida tothom té ferides i crisis com va tenir el sant. Davant d’aquests conflictes, “l’exposició vol fer reflexionar sobre el camí que cal seguir”, ha dit.

L’exposició va néixer amb la intenció de ser molt més que una mostra de quadres i pintures: “És una experiència”. Oriol Llop, responsable de comunicació de l’exposició ha explicat que el propòsit d’'Ignatius Experience’ és “tocar el cor del visitant”.

Per fer-ho, s’han preparat diverses sales que configuren un recorregut pel llarg de la vida de sant Ignasi. Cada una d’aquestes sales trasllada un moment del fundador de la Companyia de Jesús en l'actualitat plantejant preguntes i reflexions al visitant. A través d’una audioguia, el visitant es podrà immergir en l’exposició i contemplar obres tan diverses com un quadre contemporani de Picasso, l’escultura barroca del segle XVI del rapte de sant Ignasi o la mateixa espasa del fundador dels jesuïtes.

El Museu Diocesà de Barcelona acollirà 'Ignatius Experience' fins al 3 de febrer de 2023

L’historiador i jesuïta Francesc Riera ha fet un repàs de la vida d’Ignasi de Loiola durant la presentació d’aquesta nova experiència. “Qui fa el recorregut d’’Ignatius Experience’ fa un tast dels exercicis dels jesuïtes”, ha dit Riera. Ell ha estat un dels encarregats de l’assessorament de l’exposició del Museu Episcopal de Barcelona juntament amb el reconegut expert en tradicions espirituals i jesuïta Xavier Melloni.

El director del Museu Diocesà de Barcelona, Robert Baró, ha manifestat que la intenció del museu ha estat “posar els mitjans necessaris perquè la Companyia de Jesús pugui expressar-se en una celebració tant important”. Per a ell, aprofitar “la celebració bonica” dels 500 anys de la conversió de sant Ignasi és una manera de fomentar la sinodalitat des del Museu. “No som especialistes i hem deixat treballar als experts: els jesuïtes”, ha conclòs Baró.

L'exposició, que estarà disponible fins al 3 de febrer de 2023, s'emmarca en la celebració de l'Any Ignasià, commemoració del 500 aniversari de la conversió de sant Ignasi a Manresa. És per aquest motiu que durant el decurs del 2022 s’estan fent arreu molts actes, conferències i trobades al voltant de la figura de sant Ignasi, el seu llegat i el que ha suposat la creació de la Companyia de Jesús i la seva tasca evangelitzadora al món.

Una història que renovi les persones

En la inauguració de dimecres al vespre hi van assistir entre altres el president Artur Mas, el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Davant de les pintures murals de Sant Salvador de Polinyà del Museu Diocesà, el provincial dels jesuïtes va presentar l’exposició com una oportunitat de renovació espiritual: “Volem que trobar-se amb la història viva de Sant Ignasi ens ajudi a renovar-nos”. El cardenal Omella va destacar “la influència han tingut els jesuïtes en tots nosaltres, directa o indirectament tots ens hem aprofitat de la seva espiritualitat”.

En la inauguració també es va presentar el fulletó que ha editat la direcció general d’Afers Religiosos amb un mapa sobre els llocs de Sant Ignasi de Loiola a Barcelona marcats per la seva estada a la ciutat fa 500 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.