Vés al contingut
Catalunya Religió
porta-jubileu
Fotografia: Jesuïtes.
Galeria d'imatges

Jesuïtes | La Companyia de Jesús ha celebrat aquest diumenge, coincidint amb la diada de sant Ignasi, la clausura de l'Any Ignasià. Al Santuari de la Cova de Manresa, el bisbe de Vic, Romà Casanova, ha tancat la Porta del Jubileu posant fi a la commemoració del 500 aniversari de la ferida i conversió d'Ignasi de Loiola.

La celebració ha continuat a la Seu de Manresa amb una eucaristia presidida per Casanova i concelebrada pel delegat dels jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs; el superior dels jesuïtes a Manresa, David Guindulain; i el rector de la basílica de Santa Maria de la Seu, Joan Hakolimna; juntament amb altres jesuïtes i preveres.

El bisbe Romà Casanova ha dedicat la seva homilia a recordar l’experiència que Ignasi de Loiola va viure a Manresa i com fer-ne memòria és "una oportunitat d’acostar-nos a Déu". Repassant alguns dels episodis de l’estada del sant a la ciutat, Casanova ha destacat que va ser l’inici d’una etapa fonamental per "allò que Déu obrà en ell". Arribant a Manresa vestit de pobre, convertint-se en pidolaire, el seu testimoni, ha dit el bisbe, "ens convida a desprendre’ns del nostre ego per confiar en el Senyor tal com Ignasi ho experimentà tot i les dificultats, perquè aquest no és un camí fàcil".

Al final de l’eucaristia també ha intervingut el jesuïta Lluís Magriñà que ha dirigit unes paraules de comiat com a director del Centre d’Espiritualitat de la Cova de Sant Ignasi. Magriñà ha estat un dels impulsors de la commemoració del 500 aniversari de l’estada d’Ignasi a Manresa, amb iniciatives com el projecte que ha fet possible la instal·lació dels espectaculars mosaics de l’artista jesuïta Marko Rupnik al Santuari de la Cova.

En el seu comiat, Magriñà ha recordat com va ser precisament a Manresa fent un recés que va iniciar el camí que el va portar a entrar a la Companyia de Jesús. De la seva etapa de més de set anys com a superior dels jesuïtes a Manresa i director de la Cova ha volgut destacar sobretot l’entesa entre la Cova i la ciutat, i tot el treball que s’ha fet entorn la celebració del 500 aniversari. S’ha mostrat molt agraït per l’acollida que ha trobat a Manresa, on ha dit que s’ha sentit i se sent com a casa.

L'alcalde Manresa, Marc Aloy, i la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Yvonne Griley, han assistit a la celebració, junt amb altres autoritats.

A Loiola també s'ha celebrat aquest diumenge la clausura de l'Any Ignasià amb una eucaristia presidida pel superior general de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa.

Una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre

La celebració de l’Any Ignasià, que ha fet la Companyia de Jesús arreu del món, ha estat especialment significativa a Catalunya, per la vinculació d’Ignasi de Loiola a Manresa, Montserrat i Barcelona.

Després de la ferida a Pamplona i de la recuperació a Loiola, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l’espasa als peus de la Verge de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí. El 25 de març arriba a Manresa on haurà de quedar-se prop d’un any i viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre.

Des del maig de 2021 des de la Companyia de Jesús a Catalunya han acompanyat aquest itinerari d’Ignasi amb múltiples iniciatives de caràcter celebratiu, cultural, acadèmic o espiritual.

A Manresa els actes s’allargaran encara durant tot l’any 2022, en el marc del programa Manresa 2022 i destacant la celebració el proper mes de novembre del Fòrum Internacional d’Espiritualitat Cruïlla de Camins.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.