Vés al contingut
Catalunya Religió
catalonia-sacra-celebració
Fotografia: Catalonia Sacra.
Galeria d'imatges

CATALONIA SACRADonar a conèixer i promocionar el patrimoni cultural de l'Església. Aquest és l'objectiu de Catalonia Sacra, la iniciativa dels deu bisbats amb seu a Catalunya que acaba de complir deu anys. Aquest dimarts 4 d'octubre, Catalonia Sacra ha celebrat l'efemèride en un acte a l'església del monestir de Sant Pau del Camp de Barcelona on hi han participat, entre d'altres, els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) i representants institucionals. En l'acte, el bisbe de Lleida i president del Secretariat Interdiocesà de Custòdia i Promoció de l'Art Sacre (SICPAS)Salvador Giménez, ha destacat "el valor religiós" del patrimoni cultural com a "porta d'entrada al cristianisme".

Més de 300 activitats per donar a conèixer el valor patrimonial d'unes 180 esglésies d'arreu del territori, la creació d'una xarxa que reuneix esglésies amb valor patrimonial notable i una oferta turística pròpia o 40 sessions per formar tècnics i professionals en diferents àmbits són alguns exemples de l'acció de Catalonia Sacra en els seus primers deu anys de vida.

El bisbe Giménez ha sintetitzat en la seva intervenció els reptes que té Catalonia Sacra pels propers anys, un cop s'ha consolidat el seu paper com a agent rellevant en l'àmbit del patrimoni cultural català. "Cap endins, millorant la gestió global dels nostres equipaments i amb una més àmplia cooperació entre ells"; i cap enfora, "sumant còmplices i col·laboradors" que facilitin la gestió, manteniment i conservació i fent del patrimoni cultural una portada d'entrada al cristianisme; perquè visitar aquest patrimoni també té "un valor religiós".

El coordinador de Catalonia Sacra, Dani Font, ha estat l'encarregat de fer una mirada retrospectiva al camí fet. Aquesta dècada ha servit, segons Font, perquè l'Església hagi fet un "convenciment col·lectiu" per gestionar el patrimoni amb "una mirada oberta". Aquest fet es denota, a tall il·lustratiu, amb l'aposta dels diferents bisbats per professionals "joves i preparat tècnicament amb un bagatge institucional important" que, des de la independència de cada bisbat, s'està implicant per consolidar una proposta amb elements comuns a tot el territori. Font ha tancat la seva intervenció amb un record pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, traspassat ara fa uns mesos, i que ha estat "puntal imprescindible" perquè Catalonia Sacra tirés endavant.

En nom dels deu bisbats amb seu a Catalunya ha intervingut la delegada del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, que ha ressaltat el valor cultural del patrimoni present arreu del territori i la importància d'una bona gestió. La directora general del Patrimoni, Sònia Hernández, conjuntament amb la directora general d'Afers Religiosos, Yvonne Griley, han estat els representants de la Generalitat de Catalunya. Hernández també ha destacat el pes que el patrimoni cultural de l'Església té en el conjunt d'elements patrimonials del Principat i en l'objectiu de seguir sumant sinergies entre església i administració.

En l'acte també s'han projectat diverses reflexions entorn els valors del patrimoni, Marc Sureda ha parlat sobre el valor litúrgic original; Robert Baró sobre el testimoni de la història; la importància de la sociabilitat parroquial n'ha parlat Francesc Miralpeix; Maria Garganté sobre santuaris, fe i paisatge; i Jordi Faulí sobre els espais arquitectònics com a atmosferes espirituals.
Els arquebisbes de Barcelona, Joan Josep Omella, i de Tarragona, Joan Planellas, han estat els encarregats d'obrir i tancar l'acte i han fet una reflexió sobre la importància del patrimoni i el seu paper per entendre el propi relat de l'Església i la fe.

Catalonia Sacra, una dècada dinamitzant un patrimoni mil·lenari

Catalonia Sacra es va presentar públicament el 19 de juliol de 2012 en un acte a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Aquesta iniciativa del Secretariat Interdiocesà de Conservació i Promoció de l'Art Sagrat (SICPAS), que reuneix els delegats del patrimoni cultural de tots els bisbats, va néixer per donar a conèixer i facilitar l'accés a bona part del patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l'Església.

En aquests deu anys, Catalonia Sacra ha organitzat una programació anual de més de quaranta activitats; ha realitzat iniciatives en el camp de la formació per a guies, gestors patrimonials, agents turístics amb un curs propi itinerant pel territori; ha impulsat la Xarxa CS, amb un treball coordinat d'esglésies catalanes amb alt valor patrimonial per a millorar l'atenció al visitant i la gestió de l'espai; ha empès l'activitat turística amb la creació d'un catàleg d'activitats guiades al voltant del patrimoni; i ha dialogat amb diferents entitats culturals i administracions públiques per tal de posar, junts, el patrimoni cultural al servei de la societat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.