Vés al contingut
Catalunya Religió
Reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense a Tiana

(Jordi Llisterri-CR) Nova nota conjunta dels bisbes catalans sobre el moment polític, la primera després de les eleccions del 21D. Una vegada més aposten pel diàleg i reconeixen que "a Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada que sigui mínimament acceptable per a tots". També urgeixen a la formació d’un nou govern de la Generalitat i mostren la preocupació per la situació que genera l'empresonament dels membres del govern i dels líders de les entitats sobiranistes. Una situació que reclama "un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú de tothom".

Com és habitual, la nota l'han aprovada per unanimitat els tretze bisbes de Catalunya reunits en la seva trobada trimestral de la Conferència Episcopal Tarraconense. Malgrat el to equilibrat també habitual, en aquest cas incideixen en dos temes molt concrets del moment polític a Catalunya. Asseguren que és necessària "la formació d’un nou govern de la Generalitat que actuï amb sentit de responsabilitat envers tots els col·lectius del país" i que cal "superar les conseqüències de la crisi institucional, econòmica i social que vivim".

També és significatiu que la nota expliciti que els "preocupa" la situació de "la presó preventiva d’alguns antics membres del govern i d’alguns dirigents d’organitzacions socials". Sense entrar a valorar directament aquesta situació, demanen "una reflexió serena sobre aquest fet, en vistes a propiciar el clima de diàleg que tant necessitem i en la que no es deixin de considerar les circumstàncies personals dels afectats". Alguns dels bisbes catalans ja havien mostrat públicament la seva preocupació per aquesta situació .

Objectius prioritaris

Els bisbes catalans posen com a "objectius prioritaris" d'aquest moment "la cohesió social, la concòrdia, el sentir-nos propers els uns als altres, i el respecte als drets de totes les persones que viuen a Catalunya".

Finalment el text reitera "la legitimitat moral de les diverses opcions sobre l’estructura política de Catalunya que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i siguin defensades de forma pacífica i democràtica". Una idea que juntament amb la demanda de diàleg els bisbes catalans han repetit reiteradament els darrers anys evitant un judici moral sobre les opcions a favor i en contra de la independència. En aquest context, demana als catòlics que "siguem instruments de pau i reconciliació enmig de la societat catalana".

La darrera nota conjunta dels bisbes catalans la van publicar el 20 de setembre en la que ja demanaven "avançar en el camí del diàleg i de l’entesa, del respecte als drets i les institucions i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de germanor, de llibertat i de pau". El secretari d'Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, també s'ha pronunciat recentment reclamant diàleg.

Aquest és el text integre de la nota:

NOTA DELS BISBES CATALANS

En aquest temps de Quaresma, quan se’ns convida a la conversió personal i comunitària, no podem obviar els esdeveniments polítics i socials que s’han produït en els darrers mesos a Catalunya.

Des d’aquesta perspectiva els bisbes de les diòcesis catalanes adrecem una crida a tothom a fer un esforç per refer la confiança mútua dins d’una societat com la nostra en la qual es dona una gran pluralitat cultural, política i també religiosa. La cohesió social, la concòrdia, el sentir-nos propers els uns als altres i el respecte als drets de totes les persones que viuen a Catalunya han de ser un dels nostres objectius prioritaris en aquest moment.

No podem ignorar ni menystenir que en relació a Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada que sigui mínimament acceptable per a tots, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú de tothom. Per això, tal com hem demanat repetidament, amb paraules del papa Francesc amb les que ens sentim compromesos, diem als catòlics i a tots els qui ens vulguin escoltar que «és hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegiï el diàleg com a forma de trobament, la recerca de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, memoriosa i sense exclusions». (Evangelii Gaudium 239).

El passat 21 de desembre es van realitzar eleccions al Parlament amb una gran participació dels electors. És necessari que, amb voluntat de servei, els parlamentaris escollits impulsin els mecanismes democràtics per a la formació d’un nou govern de la Generalitat que actuï amb sentit de responsabilitat envers tots els col·lectius del país, i especialment els més necessitats de superar les conseqüències de la crisi institucional, econòmica i social que vivim.

Volem fer esment d’una qüestió concreta que ens preocupa. Pel que fa a la presó preventiva d’alguns antics membres del govern i d’alguns dirigents d’organitzacions socials, sense entrar en debats jurídics, demanem una reflexió serena sobre aquest fet, en vistes a propiciar el clima de diàleg que tant necessitem i en la que no es deixin de considerar les circumstàncies personals dels afectats.

Com a ciutadans d’aquest país i pastors de l’Església que fa camí a Catalunya, novament reafirmem que, encara que no ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta als nous escenaris que en els darrers temps s’han plantejat, defensem la legitimitat moral de les diverses opcions sobre l’estructura política de Catalunya que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i siguin defensades de forma pacífica i democràtica.

Finalment, demanem als catòlics que, descobrint el pas de Déu per la vida en aquests moments de complexitat, siguem instruments de pau i reconciliació enmig de la societat catalana, i no deixem de pregar el bon Déu per la pau i la justícia a Catalunya.

Tiana, 16 de febrer de 2018

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.