Vés al contingut
Catalunya Religió
Memorial pere Tena
Foto: Acte de lliurament del Premi Memorial Pere Tena. CPL

Glòria Barrete –CR L’actual subsecretari del Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, el bisbe Aurelio García, ha rebut aquest dijous el guardó Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica. L’acte de lliurament, celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, ha servit també per recordar els deu anys de la mort de qui va ser bisbe auxiliar de Barcelona, Pere Tena, i que dona nom al guardó.

Un premi, el d’enguany, que s’ha atorgat a Aurelio García “per la seva gran i diversa trajectòria en el camp de la litúrgia”, i que ha servit perquè el bisbe, nascut a Valladolid, reconegui i recordi com a Barcelona va poder conèixer i iniciar-se en el món de la litúrgia. “Amb tan sols trenta-cinc anys és Pere Tena qui em crida per fer de professor d’un curs intensiu d’una setmana a l’Institut Litúrgic de Barcelona”, ha reconegut, i és a Barcelona, ha afirmat, “on m’introdueixo en el món litúrgic acadèmic”. Una experiència com a docent que el bisbe mantindrà durant quinze anys de col·laboració i docència amb l’Institut.

"Una vida diocesana i parroquial intensa, com també intensa ha estat la seva tasca acadèmica"

Una trajectòria de vida que ha glossat el rector de Santa Maria del Mar i teòleg, Salvador Pié. “És difícil glossar sobre un bisbe amic, i sobre un bisbe que ara té el mateix càrrec que va tenir el nostre estimat bisbe Pere Tena”, ha explicat Pié. El bisbe ha tingut i té, afirma Pié, “una vida diocesana i parroquial intensa, com també intensa ha estat la seva tasca acadèmica i de publicacions”. Dues dimensions a la seva vida, “que van unides”, i que són l’exemple del seu exercici “com a sacerdot apostòlic”. Pié ha compartit al final de la glosa les paraules que el papa Francesc li va adreçar per carta al bisbe Aurelio García amb motiu de la seva ordenació. “No t’oblidis del yeyo que llevas dentro”, li va dir el Papa.

I Aurelio García tampoc ha oblidat a qui el va introduir en el món litúrgic a Barcelona en el seu discurs d’agraïment del premi, el bisbe Pere Tena. Aurelio ha aprofitat el seu temps de discurs per glossar amb detall i profunda admiració qui va capitanejar l’Institut de Litúrgia a Catalunya, el bisbe Tena.

"El bisbe Pere Tena era el pal de paller de l'Institut de Litúrgia de Barcelona"

La paraula memorial significa acte públic en memòria d’una persona, ha recordat el bisbe. “Penso que també és una ocasió per recordar el meu vincle amb l’institut de litúrgia de Barcelona”, ha explicat. Aurelio tenia 35 anys quan Pere Tena el va cridar per fer un curset intensiu d’una setmana. Ho va repetir durant quinze anys que va fer de professor aquí.

I va ser a Barcelona on va conèixer puntals de la litúrgia, “com Borobio, mossèn Pedro Farnés, Joan Bellavista, José Aldazabal, Joan Baburés, o Javier Aroztegui, entre d’altres”. Tot ells van contribuir aleshores a crear la realitat de l’institut Litúrgic de Barcelona. “Un indret molt plural, però unitari amb la línia teològica i litúrgica del Concili Vaticà II”. I on el pal de paller era Pere Tena. “Sempre aprenies amb ell, feia pensar, era un mestre”.

Aurelio García ha destacat sobretot el treball de Pere Tena a la revista sobre litúrgia Phase, i en concret les seves editorials. Dèria i feina que Tena va voler continuar després a la Congregació, publicant de nou també editorials a la revista de la Congregació. “En aquells textos feia unes síntesis equilibrades i sintètiques”, ha reconegut García. El bisbe pensa que per comprendre el pensament de Tena “no hem d’oblidar aquests textos, que poden semblar menors, però que condensen com era i pensava”.

Un treball ocult i anònim, ha recordat, “però molt important per guiar en el futur”. I un treball inconclús, ha volgut reconèixer el bisbe, a causa del nomenament de Pere Tena com a bisbe l’any 1993, malgrat els temors i preocupacions de qui era prefecte de la congregació aleshores i que va voler impedir el seu nomenament per por a perdre el rumb a la Congregació.

A l’acte de lliurament del Memorial Pere Tena han assistit també l’arquebisbe i d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives; el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i prorector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Joan Torra; el rector del seminari de Barcelona, Salvador Bacardit; i el consultor de la Congregación per al Culte Diví, Gabriel Seguí, entre d’altres.

Actual subsecretari de la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments

García ha estat president de l’Asociación Española de Profesores de Liturgia; és membre del Consell de la revista Phase des de 2001 i ha impartit classes a l’Institut de Litúrgia de Barcelona. El 2021, el papa Francesc el nomenà titular de Rotdon, una seu històrica situada en l’actual Empordà. També és subsecretari del Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, càrrec que també va exercir Pere Tena entre els anys 1987-1993.

Aurelio García nasqué a Pollos (Valladolid) el 28 de març de 1965. Va ingressar al seminari menor de Valladolid i, posteriorment, al seminari major. Va ser ordenat prevere el 1992. A més a més dels corresponents estudis teològics, es va llicenciar en filosofia i ciències de l’educació a la Universitat de Salamanca i a Roma, al Pontifici Institut Litúrgic, va obtenir la llicència i el doctorat en litúrgia amb Presbiteros en cada iglesia (Act 14,23). La plegaria de ordenación del presbítero en el rito bizantino-griego y en el rito romano.

Entre els seus càrrecs pastorals va ser rector de Villalba de los Alcores i La Mudarra el 1993, des d’on, dos anys després, passà al seminari diocesà com a director espiritual. El 1997 va assumir la delegació diocesana de litúrgia. Se li va confiar la parròquia del Santísimo Salvador de la ciutat de Valladolid el 2000, a la qual s’uniria cinc anys més tard la de Santiago Apóstol, per formar una unitat pastoral. El 2011 va ser nomenat rector del seminari diocesà fins al 2015, que va ser cridat a treballar a la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, on tindria el càrrec de cap d’oficina a partir del 2016.

La seva tasca en el camp litúrgic és molt àmplia: classes a diferents facultats i universitats, articles, llibres, xerrades, conferències en la majoria de les diòcesis espanyoles, entre d'altres. Va presidir l’Asociación Española de Profesores de Liturgia. Va treballar com a consultor del Secretariat de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola i també de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments.

En les Lletres apostòliques del seu nomenament, el Papa en destacava l’"adequada doctrina litúrgica".

El Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica

El Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del Centre de Pastoral Litúrgica i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el nostre món actual, i per recordar de manera constant la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

En les edicions anteriors, el Memorial s'ha concedit a l’Abadia de Montserrat (2015); al bisbe Julián López i al pare Joan Maria Canals (2016); a l’arquebisbe de Puebla, Víctor Sánchez (2017); als equips de litúrgia de la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018); a l’arquebisbe Piero Marini (2019); al pare benedictí Juan Javier Flores Arcas (2020); a l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (2021); al claretià i liturgista Maties Augé (2022); i a la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense (2023).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.