Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) "Juan Javier Flores és un impresentable!", afirmava aquest dimarts José Antonio Goñi, director de la revista Phase durant l'acte d'entrega del Premi Memorial Pere Tena del Centre de Pastoral Litúrgica. L'Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona va emmudir per uns instants. "Ha tingut relació amb tanta gent i ha fet tantes coses que enumerar-les totes seria impossible, no necessita presentació, és impresentable", va reconèixer ràpidament Goñi.

I és que Juan Javier Flores, benedictí de l'abadia de Santo Domingo de Silos a Burgos, ha dedicat tota la seva vida a la docència, a la litúrgia i a la seva investigació. "Poques vegades diu un no a fer coses sobre litúrgia", explicava Goñi durant la presentació del guardonat amb el premi CPL de Pastoral Litúrgica. Goñi també ha destacat el perfil docent de Flores. "No ha estat un professor fàcil", reconeixia, tot i que aquella duresa docent l'ha complementat sempre "amb un gran paternalisme positiu". Es coneix els noms de tots els seus alumnes, ha afirmat Goñi, "recorda els seus problemes i els neguits que tenen". De fet, ha explicat, "és difícil no conèixer algú que hagi estat alumne seu, ja que els seus alumnes estan disseminats per tot el món".

Juan Javier Flores, ha anunciat Goñi, "va quedar envaït ja des del seu naixement per l'esperit teològic de Sant Tomàs d'Aquino". Un home de Déu i un destacat liturgista del nostre temps, ha concretat Goñi, "que conjuga el transcendent amb l'immanent", i que "parla i copsa l'espiritualitat tocant de peus a terra". Un home i religiós que mereix el Memorial Pere Tena, ha afirmat Goñi, "per la seva defensa per la litúrgia". "Som molts els liturgistes del segle XXI que hem acudit a ell", ha conclòs.

En el torn del benedictí guardonat, Juan Javier Flores ha ofert una exposició d'un dels punts del seu últim llibre 'La belleza de la liturgia. Contemplar la hermosura de Dios'. Flores, que ha iniciat el seu parlament afirmant que ell "no va néixer liturgista" sinó que va aprendre litúrgia "al monestir", és un gran defensor d'una bellesa "reposada i en silenci". A través de l'obra de Déu, ha explicat, "podem dilucidar la seva bellesa". Una bellesa que revela "una presència no visible, atrau l'esperit, desperta el Misteri del Ser, i ens transporta a un temps nou".

La bellesa, segons Flores, pertany a l'orde religiós. Exemples com els vestits blancs dels infants en el bateig ens recorden molt bé el resplendor de la bellesa que ell defensa, així com infinitat d'elements presents a la litúrgia que reflecteixen la bellesa, "com els silencis, els vestits o els cants". I és que la bellesa transcendental, defensa, "ens pot arribar a través dels sentits, però és mitjançant l'intel·lecte que entenem el Misteri". De la bellesa transcendental es deriven totes les altres coses, recorda.

Flores ha expressat que "Déu és immaterial i la seva bellesa és diferent a la dels altres éssers". La seva bellesa és gratuïta i la ofereix a aquells que contemplen i preguen. És, doncs, així, explica, com es pot arribar a la contemplació mística.

La litúrgia, afirma Flores, "és bellesa i compta amb tres elements". La bellesa de Crist, la bellesa de la celebració, i la bellesa de l'Església que celebra. Per què, on és la bellesa d'una celebració?, ha preguntat. En el calze d'or, en l'ambó daurat, en els vestits dels celebrants? La vertadera bellesa d'una celebració, ha reconegut, "és Crist".

Han acompanyat el lliurament del guardó l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, el bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, l'abat de Monserrat, Josep Maria Soler, el preside del Pontificio Istituto Liturgico Sant’Anselmo, Jordi-Agustí Piqué, el rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, Armand Puig, el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Torra, el director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, Gabriel Seguí, i el rector del Seminari Conciliar de Barcelona, Felip-Juli Rodríguez.

El Memorial va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el món actual, i per recordar de manera constant la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana. Les edicions del Memorial s’han concedit a l’Abadia de Montserrat (2015); al bisbe Julián López i a Joan Maria Canals (2016); a l’arquebisbe de Puebla, Víctor Sánchez (2017); a la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018), a l’arquebisbe Piero Marini (2019) i enguany a Juan Javier Flores Arcas (2020).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.