Vés al contingut
Catalunya Religió
valladolid-aurelio-garcia
Aurelio García amb el Papa | Arxidiòcesi de Valladolid.

CPL Monsenyor Aurelio García és el nou guanyador del Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica. El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) li ha concedit la desena edició d'aquest guardó "per la seva gran i diversa trajectòria en el camp de la litúrgia". El lliurament del X Memorial se celebrarà a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona el dijous 15 de febrer de 2024, a les 17 hores.

García ha estat president de l’Asociación Española de Profesores de Liturgia; és membre del Consell de la revista Phase des de 2001 i ha impartit classes a l’Institut de Litúrgia de Barcelona. El 2021, el papa Francesc el nomenà titular de Rotdon, una seu històrica situada en l’actual Empordà. També és subsecretari del Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, càrrec que també va exercir Pere Tena entre els anys 1987-1993.

Aurelio García nasqué a Pollos (Valladolid) el 28 de març de 1965. Va ingressar al seminari menor de Valladolid i, posteriorment, al seminari major. Va ser ordenat prevere el 1992. A més a més dels corresponents estudis teològics, es va llicenciar en filosofia i ciències de l’educació a la Universitat de Salamanca i a Roma, al Pontifici Institut Litúrgic, va obtenir la llicència i el doctorat en litúrgia amb Presbiteros en cada iglesia (Act 14,23). La plegaria de ordenación del presbítero en el rito bizantino-griego y en el rito romano.

Entre els seus càrrecs pastorals va ser rector de Villalba de los Alcores i La Mudarra el 1993, des d’on, dos anys després, passà al seminari diocesà com a director espiritual. El 1997 va assumir la delegació diocesana de litúrgia. Se li va confiar la parròquia del Santísimo Salvador de la ciutat de Valladolid el 2000, a la qual s’uniria cinc anys més tard la de Santiago Apóstol, per formar una unitat pastoral. El 2011 va ser nomenat rector del seminari diocesà fins al 2015, que va ser cridat a treballar a la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, on tindria el càrrec de cap d’oficina a partir del 2016.

La seva tasca en el camp litúrgic és molt àmplia: classes a diferents facultats i universitats, articles, llibres, xerrades, conferències en la majoria de les diòcesis espanyoles, entre d'altres. Va presidir l’Asociación Española de Profesores de Liturgia. Va treballar com a consultor del Secretariat de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola i també de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments. 

En les Lletres apostòliques del seu nomenament, el Papa en destacava l’"adequada doctrina litúrgica".

El Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica

El Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del Centre de Pastoral Litúrgica i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el nostre món actual, i per recordar de manera constant la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

En les edicions anteriors, el Memorial s'ha concedit a l’Abadia de Montserrat (2015); al bisbe Julián López i al pare Joan Maria Canals (2016); a l’arquebisbe de Puebla, Víctor Sánchez (2017); als equips de litúrgia de la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018); a l’arquebisbe Piero Marini (2019); al pare benedictí Juan Javier Flores Arcas (2020); a l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (2021); al claretià i liturgista Maties Augé (2022); i a la Comissió Interdiocesana de Litúrgia de la Conferència Episcopal Tarraconense (2023).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.