Vés al contingut
Catalunya Religió dg. 30/11/2014

(Jesuïtes/CR) "Que l'esperança torni a néixer avui al nostre món". Aquesta és la voluntat de la pregària-concert que dijous tindrà lloc en memòria del martiri de sis jesuïtes i dues dones a la Universitat Centreamericana d'El Salvador, el 16 de novembre de 1989. Serà l'últim dels actes commemoratius del 25è aniversari d'aquells fets. A través de la cancó i el silenci, l'activitat serà dinamitzada amb la veu i els instruments dels músics Enric PuiggrósJulia DíazEsteban FaroXavi CasanovasEusebi Fortuny.

L'Església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona va acollir, el passat 19 de novembre, un emotiu homenatge als màrtirs, organitzat pel centre d'estudis Cristianisme i Justícia, i en el que van participar Margarita García O'Meaney, llicenciada en sociologia per la UCA; Xavier Alegre, jesuïta que fou company dels màrtirs i José Sols, doctor en Teologia i autor del quadern "Les raons d'Ellacuría". L'acte es va obrir amb la presentació d'una obra pictòrica d'Iñaki Baztán, que, com va explicar el mateix artista, recull les emocions i el profund impacte que li va causar la notícia del crim.

El llegat dels màrtirs

Si l'acte es proposava analitzar el llegat dels màrtirs, el missatge més repetit va ser el de l'esperança, tot i l'horror que va suposar el crim. Esperança pel compromís que tots van tenir amb el poble salvadorenc i per la seva forma d'entendre el paper de la universitat com a agent de transformació de la realitat. El testimoni de Margarita García va permetre als assistents conèixer la vessant més pròxima i humana dels màrtirs, les seves visites a les comunitats i la seva proximitat amb el poble. "Em sento afortunada d'haver conegut aquestes persones", deia emocionada.

José Sols es va centrar especialment en la figura d'Ignacio Ellacuría, el rector de la UCA, i en la seva forma d'entendre el paper de la universitat. Sols va destacar com van lluitar amb la raó contra la irracionalitat del sistema, i que aquest va ser el motiu pel qual els van assassinar. "Aquella nit", assegura Sols, "va ser la humanitat la que va ser assassinada". Per la seva banda, Xavier Alegre, que ha participat a San Salvador als actes d'homenatge als màrtirs, va recordar que "són llavor d'esperança a El Salvador" i que avui moltes persones segueixen lluitant per a defensar els drets humans.

L'acte està disponible en vídeo:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.