Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Laura Mor –CR/Sant Quirze Safaja) Té documentats fins a noranta bisbes en la trajectòria de la diòcesi de Vic. Però per al projecte Episcopus va assessorar la tria. Només quatre: els més representatius. L'historiador Antoni Pladevall situa en aquesta entrevista en vídeo les figures de Cinidi, Oliba, Veyan i Torras i Bages. I ho fa pocs dies abans que comenci el Congrés Episcopus a la capital d'Osona.

“La història antiga de Catalunya no s'entén sense l'Església”, defensa Pladevall i explica com “són les parròquies les que creen els pobles”. En aquest marc, parla de Cinidi com el bisbe que recorda l'antiguitat del bisbat de Vic, que té mil sis-cents anys d'història. A Oliba, fill de la noblesa, el defineix com un “fora de sèrie”. Explica que “va protegir la gent de les gratuïtats i beneiteries dels nobles”. I, en concret, el valora per posar en pràctica “la pau i treva“ al radi d'influència de les parròquies. Veyan “és un bisbe il·lustrat” que, entre d'altres coses, va crear l'arxiu episcopal. I de Torres i Bages n'aplaudeix la seva capacitat intel·lectual.

Pladevall defensa la mirada al passat per comprendre el present. “És veritat que la història és mestra de la vida”. L'anàlisi històric li dona perspectiva. Defensa com hi ha lleis recollides pel dret canònic que se circumscriuen a un temps. I que si bé “els dogmes de fe són immutables, la pràctica no és immutable”. En aquesta línia creu que convindria “endolcir-se” i “donar a l'Església un caire no tant repressor i una mica més simpàtic”.

En el seu cas particular explica: “M'ha ajudat tant o més la història que la teologia, a mantenir-me de capellà i a tenir ganes de fer les coses ben fetes”. I conclou amb aquest afegitó: “Els teòlegs hi han de ser; però si fossin més pastorals tindrien més finor en les seves conclusions teològiques”.

Antoni Pladevall i Font va néixer a Taradell l'any 1934. Actualment és rector de la parròquia de Sant Quirze Safaja, al Moianès. L'any 1989 va publicar el llibre Història de l'Església a Catalunya i el 2007 Claret en va fer una tercera edició després que s'esgotés la segona.